Jelenlegi hely

Kirakatban a női divat?

Nem ritka, hogy divatos női ruhák kerüljenek a kirakatba. De ez alkalommal ennél rendhagyóbb módon, a “Divatos örökségünk” című kiállítás különleges darabjai kerültek kirakatfénybe a Kölcsey Központ Hunyadi utcai oldalán.

Debrecen gazdag népművészeti örökségére és a mai divatban való megjelenésének gazdagságára fókuszál a DEMKI Kirak’Art kiállítás sorozatának legújabb bemutatója. Helyszíne, a Kölcsey Központ Hunyadi utca felőli kirakata“Divatos örökségünk” című kiállításuk látványos párhuzamot von a népművészeti mintakincs hajdani, klasszikus megnyilvánulási formái és a mai, modern világban elfogadott megjelenési módok között.

Klasszikus és modern, régi és új találkozási pontjának lehetünk részesei, ahol láthatóvá válik, hogyan írható át a régmúlt mai nyelvre, milyen tökéletesen illeszthető a 18-19. századi forma- mintakincs a 21. századba.

A kirakattárlat március 28-ig tekinthető meg a Kölcsey Központ Hunyadi utca felőli kirakatában.

A kiállítás koncepciója, hogy  néphagyományunk gazdag tárházából válogatva olyan motívumokat mutassanak be, amelyek előfordulnak átörökítés gyanánt lakástextileken, terítőkön és melyekből ízelítőt nyújtanak a paravánokon kiállított darabokból. A kiállított tárgyakból létszik, hogy a hétköznapi ember számára sem kell távoli világnak tűnnie ennek a hagyománykincsnek a forma- és motívumvilágának, beépíthetők a mindennapokba, főleg az öltözködési stílusba.

Nemezmunkákat, vert csipkéből készült munkákat, hímzéseket, szőtteseket és szűrrátéteket állítottak ki, amelyek lakástextilekként mutatkoztak be, a babákon pedig azt a fajta átörökítést jelenítették meg, hogyan lehet ezeket beépíteni a modern öltözködési kultúrába.


A kiállított darabok

a Tímárház kézműves mestereinek munkái.

A kiállításról részletes beszélgetést találhatunk ITT Mátrai-Nagy Andreával,

a DEMKI kreatív igazgatójával

.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére