Jelenlegi hely

Indul a nyári tábor szezon! Debreceni tábor körkép

Ugyan a nyári táborok tartását hivatalosan még nem engedélyezték, de a táborszervezők és a szülők is nagyon készülnek a táborokra. Debreceni tábor-körkép.

A szülői oldal várakozását könnyű megérteni, a nyári szünet 12 hetét nem lehet csak szabadságra támaszkodva áthidalni. Főleg úgy, hogy sok családban a márciusi karantén alatt a szabadság egy része elfogyott.

A felmérések szerint nagy az igény a táborokra, de sokan még csak gyűjtik az információkat, kivárnak.

A tavalyi évben is hasonló volt a megoszlás: a kora tavasszal behirdetett táborokra csak május végén indult meg a roham, a hivatalos törvényi engedély közzététele után. Igaz, akkor volt nem egy olyan tábor, ami pár óra alatt betelt.

Forrás: Pexels / Andrea Piacquadio

Kivárás vagy lemaradhatsz?

A legtöbb táborszervezőnél már megindult a jelentkezés, de a szokásos lendülethez képest lassabban. A családok várnak a hivatalos engedélyre, az általános iskolák felső tagozata még otthon tanul, sokukat leköti a ballagás, az épp lezárult felvételi procedúra.

A 11-15 éves korosztály jelentkezése jóval elmarad a megszokottnál – árulja el észrevételeit Nagy Anikó, a Helen Doron English Debrecen irodavezetője. Míg általában május közepére várólistásak az angol nyelvű táboraink, most fele annyi a jelentkező.

Jellemzően árat nem emeltek, sőt, a tavalyihoz képest még több kedvezményt nyújtanak beiratkozáskor. Úgy véli, kivárnak a szülők.
Hasonlóan vélekedik Borbély Aranka, a Logiscool debreceni iskolájának vezetője is.

Nálunk is elindult a jelentkezés, de biztos vagyok benne, hogy ahogy tavaly is, idén is az esküvők tartását is jelző nyitással, május 10-vel párhuzamosan hirtelen megnő majd az érdeklődés.

Ők a szolgáltató partnereik miatt ugyan minimális áremelésre kényszerültek, de reméli, hogy így is a tavalyihoz hasonlóan teltházasak lesznek a táboraik.

Azok a fránya anyagiak

Idén láthatóan drágultak a táborok, ez köszönhető a gazdaság minden területét érintő áremelkedéseknek. A korábban hagyományosan a debreceni oktatási intézményekben tartott táboroknak is új helyszíneket kellett keresni, ez is drágítja a táborok árát. A legolcsóbb, állami intézmények által szervezett táborok 25 ezer forint körül kezdődnek, míg az átlagár 35 ezer forint körüli.

A Lehetsz Király vezetője, Posztós Réka gyerekpszichológus elmondása szerint a

bérleti díj komoly emelkedését tavaly még ki tudtuk gazdálkodni, de idén már kénytelen voltunk beépíteni a táboraink árába. A korábban bérelt iskolai helyszínen a bérlés a járványhelyzet miatt nem elérhető. Igaz, a változásért cserébe a gyerekek sokkal nagyobb árnyas zöldterületen játszhatnak a tábor ideje alatt, és a városszéli zöldövezetben a levegő is sokkal tisztább. A helyszínváltásnak örülnek a szülők, de a május eleji jelentkezések száma még nem éri el a tavaly ilyenkori szintet.

Járványszabályok: szigorúak, mint a tavalyiak

A megkérdezett táborszervezők kihangsúlyozták, hogy a tavalyi szabályokat idén is ugyanolyan szigorúan és következetesen be kell tartaniuk. A kiscsoportos létszám mellett a kézfertőtlenítési lehetőségek megteremtésére, az étkezésre ugyanúgy figyelni fognak. A szervezők a lehető legtöbb programot szabadtérre próbálják szervezni, de ez sem oldható meg minden tábornál. Tavaly is komoly ellenőrzéssel kezdték a táboros szezont, hogy a jogszabályoknak megfelelő körülményeket biztosítják-e a gyerekeknek.

 

A táborok foglalásánál is tekintettel vannak a bizonytalan helyzetre, előleget kérnek és azt is visszautalják, ha úgy hozná a járványhelyzet.

Divattervezéstől a nyomozásig, öko-tól a rúdtáncig

A tábori választék hasonlóan az elmúlt évekhez képest, nagyon széles.

A hagyományos sporttáborok, mint a foci, úszás, küzdősportok mellett megszokottá váltak a korábban egyedinek számító sportok is, mint a lovaglás. Egyre több, kevésbé megszokott mozgást kínáló tábor is megjelenik: rúdakrobatika, a divatot és a táncot összekötő glamour vagy hiphop tánctábor, vagy az akrobatika.  

Forrás: Rúdtánc Debrecen Facebook oldala

Megunhatatlan a számítógéphez köthető foglalkozások választéka, régóta hódít a robotika, a programozás, a Minecraft.

A kreativitás új területeket ért el, a klasszikus kézműves mellett már választható kreatív Öko tábor, divattervezés vagy a gasztronómia.

Forrás: Helen Doron Facebook oldala - nyári állatkerti tábor

Önképzésre, tanulásra is használhatjuk a nyarat: játékos módon mélyülhetnek el a gyerekek a szorobán kétezer éves használatában, angol nyelv vagy a biológia izgalmas órái várnak az állatkertben; bátrabbá tesz a Szuperhősképző vagy , a személyiségfejlődésben segítenek a nyomozós, rejtélyes szigetes vagy épp űrutazásos tábor küldetései.

Forrás: Lehetsz Király - A Kicsikért, hogy Naggyá válhassanak Facebook oldala

A Debrecenimami weboldal és az Imami egyesület megyei oldalain évek óta összegyűjti a táborozási lehetőségeket. Idén már most, több mint 150 turnus közül tudnak választani a szülők csak Debrecenben és környékén. A debreceni táborok gyűjteménye itt található.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Néha kicsit átvernek

Zöldnek lenni trendi! Néha egy kicsit átvernek...

Vagy egy kicsit többször is. Igen, sajnos ez az igazság. Ma olyan szemléletes példákkal készültem Nektek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy jó tisztában lennünk a fogalmak pontos jelentésével, a flakonok tartalmával és az egymásra nagyon hasonlító, de teljesen mást jelentő hívószavak mögöttes tartalmaival. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a levesbe: ételecet vagy ecetsav-esszencia!
Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
Ugrás az oldal tetejére