Jelenlegi hely

Így készülj a középiskolai nyílt napra!

Középiskolába készültök? Menjetek el a nyílt napokra, hogy saját szemmel lássátok az iskolát, a tanárokat és az oda járó diákokat! Adunk néhány tippet és szempontot, hogy mit érdemes megtudni.

Az iskolaválasztás nem könnyű dolog, sokféle szempontot kell figyelembe venni, a tanulmányok és a felmerülő költségek mellett a közösségi életet, a szellemiséget és nem utolsó sorban az intézmény megközelíthetőséget.

Azért érdemes elmenni a nyílt napra, mert a személyes tapasztalat mindig sokkal többet jelent, mint az olvasott vagy hallott információ. Néhány helyen nyílt órákon is részt lehet venni, körbesétálhatunk az épületben, körülnézhetünk az iskolában, beszélhetünk a tanárokkal, az oda járó diákokkal. Ha szerencsénk van, a leendő osztályfőnökkel is találkozhatunk.

A legtöbb nyílt nap októberben és novemberben lesz. A nyílt napok időpontjairól az iskolák saját honlapjain tájékozódhattok, a Debrecenimami pedig idén is összegyűjtötte a debreceni középiskolák nyílt napjainak dátumát (link a cikk végén). Több intézmény előzetes online regisztrációt kér, erre figyeljetek!

Írd össze a kérdéseidet!

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és szempontot, amely segít a nyílt napok nyújtotta lehetőségek hatékony kihasználására:

 • Mi a profilja az intézménynek, milyen speciális képzéseket, fakultációkat kínál?
 • Milyen osztályra (tanulmányi területre) lehet jelentkezni?
 • A nyelvtanulás milyen keretek között zajlik (pl. osztott létszám, differenciált csoportok)?
 • Vannak-e partneri kapcsolatai az iskolának (pl. külföldi középiskola)?
 • Milyen tanulást segítő lehetőségek vannak (pl. szakkörök, tehetséggondozás, cserediák programok, nemzetközi projektek, ösztöndíjak, zeneiskola)?
 • Hogyan segítik a továbbtanulást (pl. iskolai tanácsadás, pályaorientáció)?
 • Szakképző intézmény esetén: elhelyezkedési-továbbtanulási kilátások
 • Milyen szabadidős programok érhetők el (pl. sportolás, színházlátogatás, kirándulások)?
 • Milyen az iskola felszereltsége (pl. tornaterem, sportpálya, könyvtár)?
 • Egyéb tudnivalók (pl. gólyatábor, témahetek, iskolanapok, táborok, ünnepek)
 • Van-e tandíj, ill. alapítványi hozzájárulás?
 • A választható szolgáltatásoknak vannak-e térítési díjai?

Tippek a felkészüléshez

– Tájékozódjatok a középiskolákról! Nézzétek meg a kiválasztott iskolák honlapját, itt hasznos információk találhatóak. Október 20-án teszik közzé a középiskolák felvételi tájékoztatót, amiből kiderül, hogy milyen programú osztályokat indítanak, és a bekerülést milyen felvételi eljáráshoz kötik.

– Elérhetőek statisztikák az adott iskola teljesítményéről a kompetenciamérési adatok és egyéb szempontok alapján, valamint az iskolákat összehasonlító rangsorok is érdekesek.

– Olvassátok el a Pedagógiai Programot, ami az iskolák honlapján elérhető! Ebben sok kérdésre választ kapunk és hasznos tudnivalókat találunk.

– Beszélgessetek a diákokkal is, akik a kiszemelt iskolába járnak vagy a szülőkkel, akiknek a gyereke oda jár(t).

– Megkérdezhetitek a tapasztaltabb szülők véleményét is (akik már megküzdöttek a továbbtanulással), valamint a gyerek tanáraitól is kérhettek tanácsot, hogy mit javasolnak.

– Milyen az iskola stílusa, légköre, szellemisége? Milyen az iskola hangulata, diákélete, értékrendje? Ahogy korábban említettük, a személyes benyomás fontos: gyerekünk el tudja képzelni, hogy oda járjon? Az oktatási módszer illik a személyiségéhez?

– A gyerek érdeklődési körének, adottságainak megfelelő képzést nyújt az iskola? Reál vagy humán beállítottságú, a természettudományok, a nyelvek, a művészetek vagy a sport érdekli?

– Közel vagy távol van a lakóhelytől az iskola? Mennyi időt vesz el az utazás, a napi ingázás? Elérhetőek így a különórák, a délutáni/hétvégi programok? 

A 2023/2024-es tanév nyílt napjainak listáját itt találod:

NYíLT NAPOK A DEBRECENI KÖZÉPISKOLÁKBAN

(Azok a középiskolák szerepelnek a listán, akik megosztották a nyílt napjaik információit.)

MINDEN FONTOS DÁTUM EGY LAPON!>>> Már le is töltöm, és mehet a hűtőre!

- Budapestimami -

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére