Jelenlegi hely

Debreceni és vármegyei programok a Magyar Kultúra napjára

Kincseink, örökségünk, akár irodalmi, zenei vagy tárgyi csodákra vagy kiemelkedő egyéniségeinkre gondolunk, megérdemlik, hogy alkalmankét kiemelten foglalkozzunk velük. A Magyar Kultúra napja alkalmából gazdag programokat találunk a hét második felében szerte a vármegyében.

A Magyar Kultúra Napja és a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából nagyon sok programmal készülnek a debreceni intézmények.

Könyvbemutatók, kiállítások Debrecenben

Erdők ölelése, vizek csobogása

című könyv bemutatója a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület gondozásában kerül megrendezésre  2023. január 19. 17:00 órakor, helyszíne a Galéria 21 (4025 Debrecen, Simonffy u. 21.)

Születésnapos a Debreceni Értéktár

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a debreceni önkormányzat, a Debreceni Értéktár, a DEMKI és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezésében rendeznek kiállítást Tudás és hit, értékőrzés és megújulás – 10 éves a Debreceni Értéktár címmel.

A tárlatot január 19-én, csütörtökön 16 órakor Papp László polgármester nyitja meg az Új Városháza Galériájában.

Köszöntőt mond Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke, majd Mátrai-Nagy Andrea Bíborka etnográfus, a Debreceni Értéktár Bizottság titkára, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Az eseményen közreműködik a Debreceni Népi Együttes és a Pendely Énekegyüttes-család.

A tárlat február 28-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

Ingyenesen a Dériben

Január 22-én, vasárnap a magyar kultúra napja okán rendkívüli nyitva tartással, 9 és 16 óra között várja látogatóit a Déri Múzeum.

A különleges esemény kapcsán ráadásul az említett időszakban ingyenesen adózhatunk a művészeteknek.

Programsorozat a DEMKIVEL

A Magyar Kultúra Napja központi debreceni rendezvénye 2023. január 21-én szombaton 11 órától lesz a DEMKI Ifjúsági Házban.

Előadók: a Trio Consort vonóstrió, a Sol Oriens Kórus, Orgoványi Anikó festőművész és Somogyvári Ákos, Erkel Ferenc szépunokája is.

A Magyar Kultúra napja programjait a DEMKI-vel - ITT találod!

Kvízzel a könyvtárban

A debreceni Méliusz Könyvtár Gyermekrészlege a gyerekek ország és magyar kultúra ismeretét teszi próbára nekik szánt kvízükkel, szinezőikkel január 21-én, szombaton.

A Csokonai Színház eseményei

Idén a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepelve négy programmal is csatlakozott a színház a városi rendezvényekhez:

A Vármegye településeinek programjai

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata kilenc településén: Álmosdon, Bakonszegen, Biharnagybajomban, Derecskén, Hajdúdorogon, Hosszúpályiban, Kabán, Nádudvaron és Nyírábrányban is egy-egy kulturális programmal emlékezik meg.

Egyedisége a megvalósuló programoknak, hogy mindenhol egy-egy, a helyszínhez vagy a nemzet kultúrájához köthető személyiség vagy esemény kap benne kiemelt szerepet. Így hallhatunk majd Adyról, Petőfiről, Kölcseyről és a bihari költőkről és költőktől. Színpadi előadások, verses zenés műsorok, filmvetítés, kiállítások, tárlatvezetés és egyéb múzeumi programok, díjátadók és mesemondás gazdagítja majd a programokat.

A részvétel ingyenes, de az adott helyszínek befogadóképessége korlátozott. A programokról további részletek a vármegye önkormányzatának honlapján találhatók.

200 éves a Himnusz - kiállítás Álmosdon

Álmosdon található a Kölcsey Ferenc Emlékház. A költő születése után hat éves koráig Álmosdon élt, debreceni tanulmányai alatt a szünidőket is itt töltötte. Tanulmányait befejezve visszatért és huzamosabb ideig itt is dolgozott, gazdálkodott. Később is többször vissszatért a  családi birtokra.

Megkerülhetetlen az idén 200 éves születésnapját ünneplő Himnuszunkhoz és költőjéhez kötödő helyszínek között. Természetesen az álmosdi Kölcsey Emlékház is szervez programot az alkalomból.

Színházi előadás Vámospércsen

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa vígeposzát tekinthetik meg az érdeklődők január 20-án, pénteken.

Ékszer az ékszerek között

Bocskai István fejedelem koronázási ékszereinek másolatait lehet január 17 - 21 között megtekinteni a Fórum Bevásálóközpontban Debrecenben a Fejedelmi kincstár elnevezésű tárlaton.

A Magyar Kultúra napjához méltó tárlathoz kapcsolódóan játékos múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is várják az érdeklődőket.

Forrás

Művészetek határon túl és innen a Partium Házban 

A magyar kultúra napján, határon átívelő összművészeti esten emlékezik meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról a debreceni Partium Ház.

A rendezvény keretében megnyílik a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság, „Az én településem” című kiállítása. A kiállítást anyagát magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, őrvidéki és kárpátaljai fotográfusok alkotásaiból Tóth István, AFIAP, SFIAP nemzetközi hírű nagyváradi fotóművész válogatta. A kiállítást Stanik István, a Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatója nyitja meg.
A nagyváradi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport zenés-verses összeállítással köszönti a magyar kultúra napját, közreműködik Thurzó Sándor József (mélyhegedű), Fórián Andrea (vers).
A debreceni Kárpátia Borház jóvoltából, a külhoni magyar borkultúrát bemutató borkóstolóval zárul az est.
A rendezvény időpontja: 2023. január 22, vasárnap, 17 óra, helyszíne Partium Ház (Debrecen, Burgundia utca 3A)

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére