Tóth Gábor debreceni kávépörkölő mester és barista-oktató második helyezett a május 6-7-i hétvégén rendezett Barista, Brewers Cup és Cup Tasters magyar bajnokságok Cup Tasting, azaz csészekóstolás kategóriájában.
A nyertesek képviselhetik hazánkat a budapesti, illetve szöuli világbajnokságokon. Tóth Gábor két ponttal lemaradva nem jutott ki a világversenyre, de a ragyogó második helyezéssel is az ország élvonalába tartozik. Két hónapon át tartó felkészülés után indult el a magyar bajnokságon, ahol nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi zsűri előtt mérettette meg magát.
A csészekóstolás során nyolcszor három italt helyeznek egy asztalra – a három italból kettő ugyanolyan, így az egyetlen (édesség-savasság-keserűség-testesség alapján) különbözőt kell felismerni és kiválasztani, természetesen időre. A kóstolás rendkívül összetett: egy megfázás, a dohányzás, alkohol vagy fűszeres étel fogyasztása végzetes mértékben képes torzítani az érzékelés pontosságát. Bár az időeredménye neki volt a legjobb, a tavalyi bajnok két ponttal vitte el az orra elől a pálmát.
Tóth Gábor tapasztalatai szerint a magyarok még mindig inkább a felfrissülés érdekében, és nem az ízélmény kedvéért isznak kávét. A fejlődés és az igények növekedése már Debrecenben is tetten érhető, ahogy a hazai gasztronómiában más területeken, a pálinka, a borok, az ételek körében is látványos a változás. Ugyan még nem mindenhol azt kapja a vendég, amit kér, de van remény rá, hogy a kávékultúra napja felkel.
Forrás: dehir.hu; kép: pixabay.com