Jelenlegi hely

Bezár a Cekker, vajon lesz, ki folytatja?

Bezár a Cekker? Nehéz elhinni! Küldetése, a csomagolásmentes vásárlás és azon keresztül a környezettudatos életmód első élharcosa volt Debrecenben, de a megyében is. Utódját keresi, mi meg a válaszokat, hogy miért zárnak be az ilyen jellegű boltok.

Pár napja egy szomorú bejegyzés jött szembe a nagy kék testvér közösségi oldalán: Hajdú-Bihar megye és Debrecen első csomagolásmentes boltja bezér május végével. Miközben gyakran hallani, hogy egyre újabb és újabb csomagolásmentes boltok nyílnak, nem csak a Cekker, de más ikonikus bolt, például a budapesti Liget is bezár, a Julka is új üzemeltetőt keresett.

Vajon miért zárnak be a csomagolásmentes boltok?

Egy bolt bezárása sok mindentől függ, piaci átrendeződés, élethelyzet változás, egyre emelkedő vállalkozó terhek és piaci körülmények ...  Az elmúlt két évben a járvány komolyan átrendezte vásárlói szokásainkat, pár száz forintos kütyüket is képesek vagyunk neten rendelni. A vásárlói folyamatban a futárcégek közbeiktatódásával több anyaggal terheljük környezetünket, másféle logisztikát és vásárlási folyamatokat jelent.

És ezzel áthangsúlyozódott a csomagolásmentes vásárlás is. Ahogy a vásárláshoz köthető szociális kapcsolataink is.

A fogyasztók árérzékenysége, a  folyamatos következetesség, melyet a tudatos szemléletmód kíván mind befolyásolják a választásainkat. Sokszor halljuk a példát, hogy nagyanyáink így csinálták és természetes volt nekik. Mert nem voltak választási lehetőségeik. Míg most minden vásárláskor rengeteg választási helyzettel szembesülünk. A méret, minőség, ár, mennyiség, csomagolás vagy épp a nem csomagolás. Ez utóbbi sem mindig teszi olcsóbbá a terméket.

Miért csomagolásmentes ha csomagolva van?

A csomagolásmentes termékek jelentése elsősorban a kimérősen vagy a termék minőségét nem befolyásolva darabra vásárolható árut jelenti. Gyakran használjuk hamis átfedéssel a lebomló csomagolással (papír, kukorica alapú műanyag) vagy újra felhasználható csomagolással (pl. üveg) rendelkező termékekre is. A fontos ezeknél a szemléletű boltoknál, hogy a csomagolás ha van is, újra a körforgásba kerül-marad, és nem terheli újabb szeméttel környezetét.

Miért nem olcsóbb, ha nincs rajta csomagolás?

De, bizony sokszor olcsóbb. Nagyon sok termék viszont valóban drágább, de ennek más okai vannak. A csomagolásmentesen vásárlók legtöbbször nemcsak környezetükre de saját egészségükre is tudatosabban figyelnek. Hajlamosabbak, nyitottabbak és akár többet is áldoznak a minőségibb termékekre. Lehet ez kemikáliamentes szépségápolási termék, a természetes vizeket nem szennyező, lebomló mosó vagy tisztítószerek.

Ha egyre több a környezettudatos ember, miért zár be egy ilyen bolt mint a Cekker?

A fentebb vázolt vásárlói attitüdök változása mellett nem lehet elmenni egy bolt üzemeltetése igényelte idő- és energiamennyiség mellett sem. A Cekker alapítójának sikerült egyik álmát, egy saját csomagolásmentes boltot megvalósítania, de most válaszút elé ért,már nem tud tovább vinni. Míg csak szép emlékei és nem anyagi veszteségei nem kötődnek a bolthoz, inkább felteszi a kérdést: Ki szeretné folytatni?

A környezettudatosság misszió?

Igen, még mindig az. És amíg nem épül be generációk mindennapjaiba, az iskolai tanmenetben nem külön kis fejezet lesz, hanem az egész szemlélet áthatja majd gyerekeink mindennapjait, addig az is marad. A csomagolásmentes vásárlás átgondolt fogyasztói szokásokat kíván, melyeknek szintén rutinként kell megjelennie a hétköznapjainkban. Például hogy ott legyen a kocsiban vagy a kosaramban több textilszatyor és tároló, ha véletlen egy bolthoz keveredek, akkor is tudjak hova nyúlni.

Kálmán Vera, a Cekker alapítója olyan komolyan és következetesen tette ezt, hogy 2022. februárjában elnyerte a  Virágozz és Prosperálj Alapítvány "Kiemelt példamutatás az üzleti világban 2021" díjat.  

A Cekker bolt küldetése és tevékenysége, az elnyert díj hangsúlyozza Vera munkájának folyamatos pozitív hatását társadalmunkra, hiszen a legnagyobb érték maga a példamutatás az életben.

Folytatnád?

Vera a Cekkerrel szeretné átadni ezt a küldetést és új gazdát találni boltjának. Mi, a Debrecenimami egy ideje már megpróbáljuk környezettudatos termékeinkkel közvetíteni a környezetbarát életmódot, támogatni Vera misszióját. Rengeteg emberrel beszélünk arról, és mutatjuk meg nekik, hogy mit jelent, ha olyan termékeket használunk, mely nem szennyezi a vizeinket például mosás vagy fürdőszoba takarítás közben.

Gondolnád, hogy 2 év alatt több mint 3500 liter mosószert vásároltatok csomagolásmentesen, saját edényeitekbe kimérve a Cekkerben? Ez több ezer meg nem vásárolt műanyag flakont jelent!

Nem csak a mosószeres flakonok, de az összes csomagolóanyag terén komoly "megtakarítást" jelentenek környezetüknek az ilyen jellegű vásárlások és helyek.Becslések szerint 2023-ban már 5.500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb termelődik EU szerte a csomagolásmentes boltoknak köszönhetően. (Forrás)

Kerestetik az a valaki, aki bátran folytatná a Cekker által elkezdett munkát.

Neked lenne kedved folytatni? Ha igen, keresd meg Verát, május végéig ott lesz a Cekkerben, a Kossuth u. 49-ben.

ADL - Debrecenimami

Fotók: Cekker csomagolásmentes bolt képei; Pexels

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére