Jelenlegi hely

5 meglepő érdekesség a napelemről

Manapság szinte nem telik el úgy nap, hogy ne halljuk valamilyen újdonságot a napelemekkel kapcsolatban. A napenergia jelenleg a leggyorsabban fejlődő megújuló energiaforrás, évről-évre megdönti a legoptimistább előrejelzéseket is. Ha Ön is napelem vásárlásán gondolkodik, vagy használja már, akkor is érdemes elolvasnia cikkünket, amelyben öt, kevesek által ismert érdekes tényt gyűjtöttünk össze.

1. A napelem befektetés 10 éven belül megtérülhet

A napelemes rendszer árának megtérülése számos tényezőtől függ: a napelemek, a tartószerkezet és az inverter minőségétől, a tetőfelület tájolásától, a dőlésszögtől és az árnyékoló tényezőktől. A pontos helyszíni felmérés és az egyénre szabott szakszerű tervezés és kivitelezés is kulcsfontosságú tényezők a megtérülési időt illetően. Optimális esetben egy átlagos háztartás éves fogyasztását kiváltó napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 9-11 év között van. Érdemes folyamatosan nyomon követni az elérhető pályázatokat is, hiszen a támogatások segítségével a megtérülési idő radikálisan csökkenthető.

2. A napelem közel 200 éves találmány

A napelem a fotovoltaikus hatás elvén működik, azaz a fényt elektromos energiává alakítja. A fotovoltaikus hatást egy francia fizikus, Alexandre Becquerel demonstrálta először sikeresen 1839-ben. Az akkor 19 éves feltaláló-fizikus ebben az évben építette meg a világ első fotovoltaikus elemét édesapja laboratóriumában. Tovább haladva a történelemben az első modern értelemben vett napelemet Charles Fritts amerikai feltaláló építette meg 1885-ben New Yorkban. A feljegyzések szerint Fritts akkor ki is jelentette, hogy "egy nap a fotovoltaikus áramtermelés versenyre kelhet a széntüzelésű elektromos erőművekkel". Nagyon optimista kijelentés volt, ugyanis napelemének hatásfoka nagyjából 1-2% körül mozgott. 

3. A napenergia ereje egészen elképesztő

A Napból a Földre érkező energia hasznosításának két alapvető módja ismert: a passzív és az aktív energiatermelés. Előbbi esetében az üvegházhatást használják ki hőtermelésre. Az aktív energiatermelésnek szintén két formája van. Az egyik, amikor a napenergiát hőenergiává alakítják, majd ezt a hőt napkollektorral “begyűjtik” és hasznosítják. A második mód a napelemmel történő hasznosítás, a már említett fotovoltaikus hatás elvén, amikor a napfényt elektromos energiává alakítják. 

A Napból óránként 430 kvintimillió Joule energia éri a Földet. Összehasonlításképpen, a Föld lakosságának éves energiafelhasználása körülbelül 410 kvintimillió Joule.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Nap egy órányi energiakibocsátása a világ jelenlegi, egész éves energiafogyasztását teljes egészében fedezné.

És ez még nem minden. Jelenleg a Földön található és kitermelhető teljes kőolajkészletben rejlő energiát a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. 

4. A napelemek képesek energiával ellátni a repülőgépeket is

A repülés hosszú utat tett meg azóta, hogy a Wright fivérek a 20. század elején elsőként felszálltak. Kevesen tudják, hogy a fotovoltaikus paneleken, azaz napelemeken keresztüli napenergia hasznosítást az 1970-es évek üzemanyagválsága idején már alternatív energiaforrásaként azonosították. Sunrise, a világ első napenergiával működő repülőgépe 1974-ben emelkedett az egekbe. Napjainkban az Airbus a Zephyr nevű napelemes robotrepülőgépéről hallhatunk sokat, amely legutóbbi tesztrepülése alkalmával 25 napig volt a levegőben. A Zephyr napelemes, pilóta nélküli repülő a tervek szerint internetet sugároz majd a világ azon részeire, ahol nem, vagy csak rossz minőségben érhető el  a szolgáltatás.

5. A napenergia a világ legolcsóbb energiaforrása

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) World Energy Outlook 2020 című kiadványa szerint

a világ napelemes rendszerei jelenleg a „történelem legolcsóbb elektromos áramát” kínálják.

Legalábbis a fejlettebb országokban, olcsóbb technológiával, mint a szén és a gáz. Az ügynökség szerint ez a világszerte alkalmazott kockázatcsökkentő pénzügyi politikának köszönhető, és főként azokra az országokra vonatkozik, ahol a napelem finanszírozáshoz az állam támogatást nyújt. Az IEA fő forgatókönyve szerint 2040-re 43%k-al több napenergia felhasználás várható, mint ahogy azt 2018-ban gondolták. 

Végszó

A napelem és a napenergia lakossági felhasználása napjaink legizgalmasabb témakörévé vált. Egyre többen döntenek úgy, hogy kihasználják a nap erejét, hogy otthonukat vagy vállalkozásukat zöldebbé, fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tegyék. Reméljük, hogy cikkünkben Ön is talált hasznos és érdekes információt a témában.

Fotók forrása: Envato Elements

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére