Jelenlegi hely

Termelői vagy környezetbarát? Piacok, vásárok Debrecenben

A jóízű beszélgetések mellett sok más előnye is van, ha piacozik az ember. A tudatos háztartás, a bioélelmiszerek kedvelői, a helyi termelők támogatása mind a vásárokon, piacokon, vásárcsarnokokban való vásárlás előnyei közé tartoznak. Körbenéztünk, hogy Debrecenben hogy megy ez, mikor milyen vásárt, piacot találtok.

Akár környezettudatos vásárlásról, akár a minőségi étkezés híveiről van szó, a piacolás megkerülhetetlen. A termények csereberéje az emberiséggel egyidős, egyik legősibb igényünk. Csomagolásmentesen vásárolhatunk friss, kiváló minőségű alapanyagokat - ezt várja az ember, ha piacra indul.

Debrecenben nem is lehet ebben csalódni. A város több vásárcsarnokában és egyre szaporodó számú termelői piacán gazdag a kínálat, lehetetlen éhesen hazamenni.

Debrecen vásárcsarnokai

Felesleges lenne bemutatni külön-külön a Tócoskertit vagy éppen a Malomparkit. Debrecen vásárcsarnokainak, piacainak részletes listája, nyitvatartásuk ITT található.

Házi és finom: termelői piacok Debrecenben

A termelőknél vásárolt gyümölcsök, zöldségek, termékek egyik legnagyobb erénye, hogy egy kérdéssel megtudhatjuk honnan van, hogyan készült. A pult mögött az áll, aki garanciát ad nekünk arra, hogy tudása és az alapanyagok legjava került az üvegekbe. Vagy éppen a gyümölcsös, zöldséges ládákból a kosarunkba.

Friss alapanyagok mellett feldolgozott termékeket éppúgy találunk a tojástól a száraztésztáig vagy a baracktól a lekvárig esetleg a lekváros linzerig… hm!

Ráadáskor a körülöttünk élő magyar csaldokat támogatjuk a náluk való vásárlással, nem a multik zsebébe tömjük a pénzt.

A termelői piacok a vásárcsarnokokhoz képest rövidebb ideig tartanak nyitva, de a lakóövezetekben, közel a vásárlókhoz találhatóak. Befuthatunk a Huszti-úti vagy a Vénkerti piacra suli után, a Ruyterre vagy a Sámsonira szombat délelőtti nagybevásárláskor. A Szatyor közösség termelői piacok listáját és a Hajdúság Éléskamrája piacait részletes nyitvatartással itt találod.

Amikor a lelkész lelkesedik

Akinek a közösségi élet is éppoly fontos, mint a vásárlás élménye, annak kötelező ellátogatni a Leány utcai Egyháztáji vásárra. Meglepő, hogy a területre nem túl nagy piacon mennyi ismerős megfordul, rengeteg finomság elfér, és helyben isteni kávét is tudunk inni vagy frissen készült slambucot is ehetünk.

Molnár Szabolcs lelkipásztor és családja is lelkes környezetvédő, amennyire lehet, a gyülekezetben is megpróbálnak zöld, lebomló csomagolású, környezetkímélő takarító- és mosószereket használni.

A gyerekek sem maradhatnak program nélkül! Hol kézműveskedés, szüreti hangulat vagy épp trambulin várja őket, az évkörhöz igazodva terveznek nekik is programokat a vásár idejére.

A Hajdúság Éléskamrája

Szigorú szabályoknak kell megfelelni, hogy tagja lehessen egy őstermelő ennek a Hajdúság Éléskamrája brand-nek, melyet Pataki Péter hozott létre, aki maga is elkötelezett piacrajongó és a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért Egyesület tagja. Összefogja az egyedül nem mindig könnyen boldoguló helyi, Hajdú-Bihar megyei termelőket és termékeiket folyamatos rendezvényekkel, termelői piacokkal, vásárokkal.  

Szatyor, egy tudatos közösség

A Szatyor bevásárlóközösség tagjai hosszú évek óta Egyesületbe tömörülve fogják össze a helyi termelőket és családokat. Szerte az országban találni Szatyor Közösségeket. Ők mindannyian helyit, egészségeset, környezetüket a legkevésbé megterhelve szeretnének terményeiket előállítani és eljuttatni legközelebbi fogyasztóikhoz. 

Újdonság Debrecenben: a Környezetbarát vásár

Az Ifiházban idén október közepén indult útjára a Portékák a Hajdúságból amely nem egyszerűen egy vásár, de egy misszió is. Környezetbarát módon vásárolhatunk, csomagolásmentes termékekből válogatva. Ahol elengedhetetlen a csomagolás higiéniai okokból, ott a lebomló anyagokat választották a termelők és kézművesek. Bizony, még a kávé is ehető pohárban van!

Persze ha lemaradnál a piacról, környezettudatos módon Hajdú-Bihar megye csomagolásmentes boltjaiban egész héten tudsz vásárolni.

Már egy éve lesz, hogy megalakult a Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége Egyesület, vagyis a Csombék Egyesület. Tervei között szerepel, hogy a csomagolásmentes vásárlás szereplőit, a beszállítókat és boltokat is védjeggyel értékelik.

Hogyan kell környezetbarát módon vásárolni?

A piacon sem sikerül mindenkinek eléggé környezettudatosan vásárolni, arról nem is beszélve, hogy nem mindenki tudja, ezt hogyan is érdemes. Tanácsaink megtöltenének még egy oldalt, így inkább olvasd el korábbi cikkünket. Mi is így kezdtük!

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát, a rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban. 22 éve minden évben novembertől Gödöllőn egy csodálatos ház karácsonyi díszbe öltözik, és nyitja meg kapuit és hangulatos adventi vásárát.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére