Jelenlegi hely

Zöld utakon Debrecenben – Sétaötletek nemcsak tavaszra

Debrecenben a Nagyerdő mellett jónéhány sétálós program akad. Két botanikus kertje is van a városnak, de sétálhatsz akár 300 éves ódon sírkövek között is.

A város legrégebbi épülete vagy a Botanikus kert – mikor jártál ezeken a helyeken? Egy rövidebb program, séta a zöldben épp ideális több városi helyszín felfedezéséhez. Sétaötletek Debrecenben.

Diószegi Sámuel Botanikus kert

A hajdani lelkipásztor és pedagógus előtt tiszteleg nevével a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium botanikus kertje. Fazekas Mihállyal, a Ludas Matyi alkotójával ki sógora is volt egyben, alkották meg közösen az első magyar fűvészkönyvet 1807-ben. A Diószegi Sámuel Botanikus Kert 1983-ban, az iskola építésekor alapították. A 2,2 hektáros kert 1992 óta védett természeti érték.

Az ország 10 leggazdagabb kertjei között szereplő létesítményben különleges értéket képvisel a hidegtűrő bambuszgyűjtemény. Ez hazai viszonylatban is egyedülállónak mondható, és csaknem 80-féle növény csodálható meg benne.

Tavaszi gyöngyszemként áprilisban már virágoznak az első tulipánok, csillagvirágok, a pirosló hunyor, a varázsmogyorófélék és a liliomfa is.

Az oázis a Böszörményi útról és a Kartács utcáról is megközelíthető. a friss infókért látogass el a kert Facebook oldalára.

Cím: Debrecen, Hollós utca 3.;Nyitvatartás: Hétfő – Csütörtök 8:00-20:00; Péntek 8:00-17:00; Szombat – Vasárnap 8:00-17:00 (kizárólag 10-fő feletti csoportok és tematikus fotózások részére előzetes bejelentkezés alapján); Zárva: December-Január-Február

Debreceni Egyetem Botanikus Kert

Egy séta a Debreceni Egyetem Botanikus kertjében üvegházainak köszönhetően télen is nagy élmény. Az Egyetem főépülete mögött található kert országosan is páratlan pozsgásgyűjteménnyel rendelkezik, madárfaunája pedig 25-30 százalékkal gazdagabb a Nagyerdőéhez képest.

A kert két legnagyobb üvegháza a pálmaház és a növényföldrajzi pozsgásház, sétánk közben különleges kaktuszokkal, csodás orchideákkal ismerkedhetünk meg.  A pálmaházban csak látszólagosan trópusi nyári klíma van, bár az egyenlítő mentén nincsenek évszakok, csak az örök nyár. Így az itteni téli időszak is számos trópusi növényfajt késztet virágzásra pl. a trópusi orchideákat.

Országos jelentőségű gyűjteménye van a Debreceni Egyetem Botanikus kertjének a broméliafélékből, Európa-hírű a kaktuszgyűjteménye, melyben a fajok száma eléri a 1200-at.

A kert egyik büszkesége a folyamatos növésben lévő kelet-indiai cikász vagy szágópálma (Cycas circinalis). A lassan 100 éves növény Soó Rezső, a Botanikus Kert egyik alapítója és első igazgatója valamint a Növénytani Tanszék első professzorának ajándéka. Egyszer már meg is kellett növelni a belmagasságot miatta, nem szerették volna visszavágni a növényt.

4032 Debrecen, Egyetem tér 1.; Nyitvatartás:

Október 21. - Március 20.: hétfő-vasárnap 08:00 - 16:00; Március 21. - Október 20. közötti időszakban: hétfő-vasárnap 08:00 - 18:00

Háromszáz éves temető és az utolsó debreceni hagymakupola

A város egyik legrégebbi épületét, a Vágóhíd utca és a vasúti sínek melletti halmon álló kis barokk temetőkápolnát és a mellette álló temetőt is tulajdonképpen a Lipót-diplomának köszönhetjük.

A város mára legrégebbi kápolnáját nem ravatalozásra, hanem istentiszteletekre használta az építtető, nagykállói gróf Kállay János császári és királyi tanácsos, kerületi táblaelnök és családja.

Az itt található temető még régebbi, mint a katolikus kápolna, 1717-ben nyílt meg.

A Lipót-diplomát, azaz  I. Lipót által adományozott szabad királyi városi rangot Debrecen 1693-ban kapta. Ára, azaz törvénybe iktatása azonban a - reformáció következtében a városban megszűnt-római katolikus egyház visszaengedéséhez volt kötve. A magisztrátus 1716-ban ki is jelölt egy telket a templomnak és a temetkezési helyet a katolikusok számára.

A temetőt a Nagyerdei Köztemető megnyitása, 1938 óta nem használják. Körötte számos gyönyörű, értékes síremlék áll ma is.

További érdekességek a kápolnáról és a temetőről ITT és ITT olvashatóak.

Az örökös használati joggal rendelkező debreceni római katolikus egyház a város támogatásával 2004-ben alaposan felújította az ősi temető sírköveivel együtt. A felújítás óta a Szent Anna plébániához tartozó kis kápolnát halottak napján ki szokták nyitni, és misét is tartanak benne.

Az utolsó debreceni hagymakupola

A városban több épületen is valaha gyönyörű toronysisakok pompáztak. Az épület a Tiszántúl egyetlen barokk temetési kápolnája, melynek toronysisakjának csúcsdíszeként még látható az utolsó debreceni hagymakupola.

Madár-lakópark sétány Debrecen szívében

1939-ben lett védetté nyilvánítva a Nagyerdő, melynek tiszteletére egyedülálló Madár-lakópark sétányt alakítottak ki 2022 őszén a Future of Debrecen szakmai irányításával. A Madár-lakópark sétány célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a csodákra, és mindenki megismerhesse az erdőben élő állatokat.

A Madár-lakópark sétány 16 állomásból áll, ahol az odalátogatókat táblák vezetik végig az állomásokon.

Okostelefonjuk segítségével beolvasva a táblákon található QR-kódokat, rövid ismeretterjesztő videókat tekinthetnek meg, amelyekben természetvédelmi, környezetvédelmi szakemberek segítik megismerni a Nagyerdő élővilágát.

A QR-kóddal elérhető videókon túl, találkozhatunk kihelyezett odukkal, fajvédelmi eszközökkel is, s az azokat elfoglaló állatok is megjelennek színes kis sziluettek formájában.

De nem csak a madarakra gondoltak: az erdő többi lakójának például mókusodúval, süngarázzsal vagy lepkeházacskával kedveztek. Nagyon különleges sétányról van szó, hiszen ez egy ismeretterjesztő sétaút és kiállítás is egyben. A látogatók korosztálytól függetlenül fontos információkat tudhatnak meg a fajokról és védelmük lehetőségeiről. 

Képek forrása

Egyetemi Madárbarát Mintakert

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának régi terve volt, hogy létrehozzon egy olyan természetvédelmi bázishelyet, ahol egy helyen lehet bemutatni és alkalmazni a madár-, illetve természetvédelemben használatos speciális eszközöket.

Az Egyetem Madárbarát Mintakertje az ország első ilyen kertjeként a bizottság saját ötletei alapján valósult meg 2016-ban. Az MME-től szerezték be a különböző eszközöket, és kiegészítették az egyetemi hallgatók által készítettekkel.

A mintakert tanösvényszerűen került kialakításra, ahol elsősorban a bemutatásra helyezték a hangsúlyt. A különböző természetvédelmi eszközöket a fák törzsére rögzítették fel, kétnyelvű ismertető táblán találjuk az információkat, képeket is találunk az azokat használó fajokról.

Sétánk során láthatunk nagyméretű dúcetetőt, közelében egy kis medence áll, mely a madarak itató- és fürdőhelyeként funkcionál és szaporodó helyet jelenthet több békafajnak. A fák közé beérve különböző típusú és méretű madárodúk (A, B, C, D, veréblakótelep, macskabagoly, kuvik) szúrnak szemet. Ezek mellett olyan egyéb természetvédelmi eszközöket is tanulmányozhatunk, mint a fecskepelenka, denevérodú, békamenedék, süntanya, egérvár, avagy a magányos méhek védelmét szolgáló darázsgarázs.

Cím: Böszörményi úti Campus; Nyitva tartás: A kert egész évben nyitva áll minden egyetemi hallgató és dolgozó előtt; előzetes bejelentkezés után szívesen veszik általános, illetve középiskolás csoportok látogatását is. Bejelentkezés a kornybizdehok@gmail.com email címen lehetséges.

Pallag: Az ország legnagyobb vetési varjú telelőhelye

A Debreceni Nagyerdő 1939 óta hazánk első védett területe. Pallag irányába, Debrecentől északra elterülő egykori erdő maradványai csak az 1950-es évek óta védettek. Vegyes faállománya, a telepített fenyő, akác, különböző nyár és juhar fajták között foltokban állnak az egykori kocsányos tölgyesek maradványai, különösen ezen a Pallagi erdőrészen. Ezek a Nagyerdő legnagyobbra növő fái, akár 25 méter magasságúak és 2-300 évesek is lehetnek. Maga a Nagyerdő sem területének méretéről, hanem fái magasságáról kaphatta nevét.

 

Népszerű kirándulóhely. Az erdészet Kartács utcai központi épülete előtt indul a sárga turistajelzéssel megjelölt útvonal, melyen 2-3 órás, illetve fél napos sétákat tehetünk a Nagyerdő északi, északkeleti területeire vagy az Odvas keltike tanösvényen.

Változatos fafajtái mellett állatvilága is gazdag, gyakori az őz és vaddisznó, a harkályok kedvelt élőhelye, nagyon sok az erdei énekesmadár is. Különleges védett növényfajok, pl. turbánliliom, kétlevelű sarkvirág, fehér madársisak, dunavölgyi csillagvirág, magyar nőszirom is a Nagyerdő világának értékes gyöngyszemei.

Különlegessége, hogy télen a Debrecenben élő "varjúállomány" éjszakázóhelye a Nagyerdő pereme. Egyes években akár 100 000 varjú is összegyűlik, ezzel valószínűleg az ország legnagyobb Vetési varjú telelőhelye.

ADL - Debrecenimami

Forrás; Forrás; Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére