Nálunk hetente 1 alkalommal van tésztás étel, ezt általában azokra a napokra időzítem, amikor tudom, hogy ebéd előtt van valami elfoglaltságom, és nem lesz időm főzni. A darálthúst a legtöbb gyerek szereti, talán még jobban is, mint a sima húsokat, így ha szeretnénk nekik húst csempészni az ételükbe, akkor mindenképp javaslom az ilyen formában való felhasználást. Nagyon jó belőle egy egybefasírt is, azt is imádják (legalábbis nálam), de arról majd egy másik alkalommal. A tésztáról ejtenék még pár szót… Ha milánói, akkor szinte mindenkinek a spagetti tészta jut eszébe. Ezzel azonban a gyerekek nagy része csak küszködik, nem tudják felszúrni, megfogni, és csak egy nagy maszatolás lesz az evésből. Válasszunk pennét, vagy masnit, ezeket sokkal könnyebben meg tudják enni önállóan, és így végre nekünk is jut néhány szabad perc az ebéd közben.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 üveg milánói alapszósz
paradicsom
sárgarépa
zeller
vöröshagyma
kápia paprika
bazsalikom
kakukkfű
oregánó
majoranna
cukor
ecet
- só, bors ízlés szerint
- 25 dkg tészta (tojásmentes) /tojásos lehetőleg csak 9 hónapos kortól/
- sajt ízlés szerint
Elkészítés
Mint mondtam nem túl bonyolult, tartsuk a megfelelő sorrendet és 15-20 perc elteltével már ehetünk is. Töltsünk meg egy nagy lábost a csapból folyó legmelegebb vízzel - jó ha van tésztafőzőnk, de ez csak könnyít a munkán, nem feltétel - fedjük le, és tegyük fel a tűzhelyre forralni. Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyük bele a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon kezdjük el pirítani. Nem kell alá olaj, a húsnak általában van elég zsírtartalma (hacsak nem csirkemell…). Pirítás közben fakanállal nyomkodjuk, „törögetjük” így szép apró darabokra esik majd szét, és jól meg is pirul. Tegyük a húst takarékra, fedjük le. Ha minden igaz, eddigre a tésztavíz már szinte forr. Sózzuk meg a vizet, jó bőven, olajat ne tegyünk bele, mert a síkos tésztára nehezebben tapad majd a szósz. Mérjünk ki 25 dkg tésztát, tegyük bele a főzőbetétbe, majd rakjuk a vízbe Ha nincs tésztafőzőnk, mehet egyből a vízbe. Kavarjuk meg, fedjük le, és főzzük meg. Főzés közben néhányszor kavarjuk még át, nehogy összetapadjon. Ne főzzük szét, mert akkor széttöredezhet majd, amikor a szószhoz keverjük, és az nem túl szép látvány… Amíg a tésztát belemértük a forró vízbe, a darálthús szépen megpárolódott. Öntsük hozzá a szószt. Keverjük jól el, fedjük le, és amíg a tészta fő, ezt is főzögessük takarék lángon. Amint a tészta kész, szűrjük le, de ne öblítsük le, mert fontos ízanyagokat veszítünk, és keverjük el a szósszal. Piríthatjuk is még egy picit a serpenyőben, és már kész is. Tálaláskor reszeljünk rá sajtot.
Biztonsági tanácsok
Főzés közben gyakran előfordul, hogy a gyerkőcök kíváncsiskodnak, vagy egyszerűen csak elhívnak bennünket a tűzhely mellől; ezért ha főzünk, mindig a belső lapokat használjuk, onnan talán nehezebben húzzák magukra a forró ételeket. Tésztafőzés után a főzővíz még sokáig meleg, a legjobb, ha egyből kiöntjük, amint készen vagyunk, így nem húzzák akkor sem magukra, amikor mi már rég megfeledkeztünk róla.
Jó étvágyat!
Szerző: Vereckei Anna - Vegyszermentes zöldségek Pázmánd
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
Hozzászólások
Szia Anna,
Szerintem a milánói az nem spagetti tésztával készül mivel az étel neve Milánói makaróni.
Ugyan neked tapasztalatod van ebbe, de a penne tészta helyett nem lenne jobb a fusili gyerekeknek? Kisebb, és jobban tapad rajta a darabos szószos hús ;)
„Amíg a tésztát belemértük a forró vízbe” ez pontosan hogy kell elképzelni? A száraz tésztát merőkanállal helyezzük a forrásba levő vízbe?
Szia Attila,
a fusili, az a masni tészta megfelelője, ahogy fent is írtam, használhatunk masni tésztát is. A belemértüket pedig úgy értem, hogy miután kimértük, és beletettük a vízbe... Összemostam a két kifejezést :)
Szia Attila,
a fusili, az a masni tészta megfelelője, ahogy fent is írtam, használhatunk masni tésztát is. A belemértüket pedig úgy értem, hogy miután kimértük, és beletettük a vízbe... Összemostam a két kifejezést :)
Szia,
Szerintem kicsi kavarodas van a tesztak teren...
Fusili magyarul orso itt egy kep rola: http://www.finecooking.com/item/5344/fusilli-pasta
A masnit olaszul farfalle-nak hivjak amirol itt lathatsz kepet:
http://allegati.aicod.it/AcademiaBarilla/Pasta/Farfalle-AB-vivo.jpg
Köszönöm a kiegészítést.