Amikor elérkezik a bölcsődébe iratkozás pillanata, akkor első lépésként meg kell érdeklődnünk, hogy az adott intézmény tudja-e vállalni gyerekünk diétás étkeztetését.
Előfordulhat az is, hogy az adott évben nem tudják elvállalni a gyermeket, mert nincsenek felkészülve az adott diétára, de ha van rá igény, akkor feljegyzik, és így azt a következő évre már biztosítani tudják. Ez az eset ritkán szokott előfordulni, általában bonyolultabb betegségek esetében, pl. 1-es típusú diabetes.
A gyerek táplálékallergiáját/intoleranciáját megfelelő orvosi papírokkal is alá kell tudnunk támasztani. Fontos, hogy a diagnózis gasztroenterológus által kiállított legyen, e nélkül az intézménynek nem áll módjában diétás étkeztetést biztosítani.
Egyre több bölcsődében találkozhatunk olyan élelmezésvezetővel, aki dietetikus is egyben. Ilyenkor a szülőknek érdemes felkeresnie őt, és tanácsot kérnie a gyermeke táplálkozásával kapcsolatban. Én személy szerint azt szoktam tanácsolni a szülőknek, ha újonnan felfedezett az allergia/intolerancia, akkor kezdjenek el gyermeküknek táplálkozási naplót írni.
A táplálkozási naplóban le kell írni, hogy pontosan mit adunk a gyerekünknek, az adott ételt milyen hozzávalókból készítjük el, mikor és mennyit adtunk. Ha gyermekünkön megjelennek a táplálékallergia/intolerancia tünetei (bőrkiütés, puffadás, hasmenés, hányás stb.), azt is jegyezzük fel, hogy mikor észleltük azt. A napló arra jó, hogy a dietetikus lássa, hogy esetlegesen milyen hibák vannak a táplálkozásban, de nagyon sokszor az is előfordul, hogy a szülő visszaolvassa a naplót, és ő maga jön rá a probléma okára.
Amikor az élelmezésvezető megtervezi az adott havi étlapot, akkor a diétás gyerekét külön kell kezelnie, hiszen a szülőknek és az élelmezésben dolgozó személyeknek egyaránt meg kell tudniuk különböztetni a normál étlapot a diétástól. A két étlap egyalapanyag rendszerben készül, de fontos szempont, hogy a diétás gyerek étkezése kinézetében és a diétájába beilleszthető alapanyagaiban hasonlítson a többi gyerekéhez.
A most hatályban lévő élelmezési ajánlás szerint azokban a bölcsődékben, ahol található diétát igénylő gyerek, dietetikus vagy diétás szakács jelenléte szükséges. A diétás étlapon mindig fel kell tüntetni az élelmiszerek pontos megnevezését. Példának okáért nem elég, ha csak annyi van feltüntetve, hogy margarin, ott kell lennie a márkának is, így a szülő is láthatja, hogy pontosan mit eszik a gyerkőce, illetve az élelmezésvezető önellenőrzése is könnyebb.
Diétás gyerek esetében nemcsak az élelmezésnek kell felkészültnek lennie, hanem a kisgyermeknevelőnek is. Az olyan csoportokban, ahol diétás gyerek van, ott jól látható helyre ki kell függeszteni a gyerek nevét, illetve azt is, hogy milyen diétában részesül. Erre azért van szükség, hogy ha helyettesíteni kell az adott kisgyermeknevelőt, akkor a helyettes is lássa és tudja, hogy ki az, aki diétás étkezést kap.
A bölcsőde gyerekorvosa is folyamatosan ellenőrzi a gyermek állapotát (súly, gyarapodás, magasság mérése, stb.), emellett ellenőrizheti az élelmezésvezető által készített étlapot is.
A bölcsődékben mindig arra törekednek, hogy az anyagi és az élelmezési adottságokhoz mérten a legjobb tudás szerint étkeztessék a gyerekeket. A diétákat mindig külön gonddal kell kezelni, hiszen nem engedhető meg olyan hiba, ami miatt a gyermek esetlegesen megbetegedhet.
A mostani bejegyzésem nagy témát ölel fel. Megpróbáltam mindent belesűríteni a fenti összefoglalásba, de ha véletlenül kihagytam valamit, akkor ne habozzatok, nyugodtan tegyétek fel a kérdéseiteket!
Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető
Forrás: babykitchen.blog.hu