Jelenlegi hely

Gesztenyés finomságok avagy végy egy tégla gesztenyemasszát és varázsolj belőle!

A klasszikus gesztenyés téli időszakban, ha már unod a sült gesztenyét, készíthetsz belőle rengeteg féle sütit is.

Gesztenyés bögrés

Bizony, gesztenyével is isteni lehet egy piskóta! Az elsőt a túldimenzionált mennyiségű maradék gesztenyepüréből sütöttem, de rögtön sláger lett.

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza vagy püré
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • fél bögre étolaj

Elkészítés:

A 2 egész tojást keverd ki a cukorral; majd mehet bele a gesztenyemassza, és a többi száraz hozzávaló. Jól összekeverni, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha gesztenyepürét használsz, óvatosabban a cukorral, mert az már ízesített!
Aki szereti, tehet bele magozott meggyet vagy csokidarabokat, izgalmasabb lesz.

Természetesen muffinként is megsütheted, trendibb lesz, az biztos!

Gesztenyepüré gazdagon

A tégla gesztenyepürén, még a gyárilag ízesítetetten is érdemes kicsi pimpelni, csak jobb lehet.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 250 g gesztenyemassza
  • porcukor, rum vagy rumaroma
  • 250 ml tejszínhab

Adagolás: egy 20-25 dkg gesztenyemassza tégla kb. 2 főre elegendő (jó, ha vigyázol az alakodra, akkor 3 főre :-) ) A habtejszínből simán elfogy 2,5 – 3 dl felverve 2 főre, ha maradna, elmegy a reggeli kávédhoz vagy a gyerekek kakaójába, ne aggódj!
A tálaláshoz és a finomításhoz is a legjobb a házilag felvert tejszínhab.

Forrás

Elkészítés:

Első lépésként verd fel a tejszínhabot jó keményre, ez egy kis türelemjáték. A tejszín összecsaphat habosítás közben, takard be egy középen beszakított papírtörlővel a tálat.
A jó hab titka, hogy legalább 5-6 órát legyen habosítás előtt a hűtőben, illetve cukor is kell bele. Aki nem bízik magába és a habtejszíngyárba, használhat habfixálót is, 2,5 dl tejszínhez számolj egy zacskót. Valahol a zacskós pudingporoknál keresd a boltban. Én pánikhelyzetekre tartok otthon mindig.

Ha megvan a jó kemény hab, tegyél a pürébe 2-3 evőkanállal lazításképpen, mehet mellé 1-2 evőkanál rum is. Van, aki a meggyléből tesz bele, azzal is finom. Keverd jól össze, és mehet is a gesztenyepüré nyomóba!

Tálalás előtt a tálkák aljára tehetsz pár szem magozott meggyet. A spagetti formájú pürére tornyozhatod a tejszínhabot, és arra is tehetsz meggyet, megszórhatod reszelt csokival, de önthetsz is rá csokis, karamellás öntetet, olyat, amit a fagyihoz használsz nyáron. Akinek van ideje, piros bogyós fagyasztott gyümölcskeverékből csinálhat egy ízes szirupot, és azt is használhatod díszítésnek, illetve a kehely aljára.

Gesztenyés golyó

Ez aztán a megúszós édesség! Ráadásul gyerekbarát, tuti lekötöd vele a kiskorúakat! Igaz, azt nem tudjuk garantálni, hogy a golyózás végére marad is belőle!

Hozzávalók:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 30 g porcukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 40 g kekszmorzsa
  • 1 narancs héja reszelve

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, és beállítjuk az állagát a kekszmorzsával. Ne legyen túl lágy és nedves, mert a golyók nem tartják meg a formájukat. Mehet bele kakaópor is, aki a csokisabb verziót szereti. Ebbe viszont több cukor kell majd!

A kész masszából golyócskákat formázunk, kb. 12-14 db lesz. A kész golyókat porcukorba forgatjuk, hogy fehérek legyenek. Variálhatod is, fele kakaópor- fele porcukor. Látványosabb, de több odafigyelést is igényel. Tedd bonbonkapszlikba őket, hogy ne fogják össze egymást.

Gesztenyés-mascarponés süti

Klasszikus krémes szelet, hagyománytisztelő és édesszájú családok asztalára. Tuti siker!

Hozzávalók:

1. Piskóta:

  • 5 tojás,
  • 5 e.k. porcukor,
  • 5 e.k. liszt,
  • 1/2 cs. sütőpor

2. Krém:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 g porcukor,
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 500 g gesztenyemassza,
  • 250 ml habtejszín

3. Tetejére:

  • 500 ml habtejszín,
  • 2 csomag habfixáló,
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés

Klasszikus módon piskótát sütünk, megvárjuk, míg kihűl. Ez az adag egy kb. 35 x 25 cm-es tepsihez való.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, majd a gesztenyemasszával, ízlés szerint rummal vagy rumaromával, és végül belekeverjük a felvert tejszínt. Rásimítjuk a piskótára.

Végül felverünk 500 ml habtejszínt egy kis porcukorral és habfixálóval, majd a gesztenyekrémre kenjük.

A gesztenyés krémbe nyomkodhatunk magozott, lecsepegtetett meggyet, teljesen megbolondítja az ízét.

Andrea Cziráné Nagy receptje – Forrás

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére