A pite linzitésztája természetesen 50%-50%-ban finom és teljeskiőrlésű lisztet tartalmaz, így az állag is jó marad és sokkal laktatóbb lesz egy hagyományos tésztájú piténél.
A magasabb rosttartalom miatt lassabb vércukorszint emelkedésre és jobb bélperisztaltikára is számíthatunk – persze csak akkor, ha iszunk mellé elegendő folyadékot!
Hozzávalók a linzertésztához:
- 75g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 75g finomliszt
- 100g margarin
- 50g porcukor
- 1/2 felvert egész tojás
- kardamom, gyömbér, vanília, citromhéj ízlés szerint
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 db nagy alma
- 2 ek. barnacukor
- Fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A liszteket egy keverőtálban összevegyítem és elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a porcukrot, a tojást és a fűszereket, majd összegyúrom a tésztát. Gombócot formázok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem kb. 10 percre pihenni.
A pihentetés után lisztezett felületen kb. 5mm vastagra nyújtom a tésztát, majd egy kés segítségével kivágok belőle egy – a piteformámnál kicsivel nagyobb – kört.
A tésztát eligazgatom a formában, villával megszúrkálom, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe csúsztatom, addig sütöm amíg nagyon egyhén aranybarnás színe nem lesz (ne süsd túl!)
Figyelem! Hagyj egy kis tésztát a tetejére is, hogy be tudd majd rácsozni!
Ezidő alatt megmosom az almákat és nagylyukú reszelőn lereszelem őket egy lábasba. Megszórom a cukorral és a fahéjjal, végül jól elkeverem. Közepes lánggal alágyújtok, néha kevergetek rajta. Ha már jó szottyos az egész töltelék, akkor kész.
A pitetésztát kiveszem a sütőből, aprószemű zabpehellyel megszórom (ez fogja a töltelék nedvességét felszívni), a tölteléket szépen elegyengetem rajta, majd a maradék tésztákat rácsként “ráfonom” – lásd kép.
Sütőbe visszatéve addig sütöm, amíg a teteje szintén aranybarna nem lesz. A receptből 2 minipite lett, amiből egy egy nagyobbat is ki tudsz hozni, ha nagyobb piteformád van. Nagyon mutatós és olyan nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Táplálkozz okosan
Nagy Nóra Zsófia
Dietetikus
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges