Jelenlegi hely

A La Leche Liga támogatja az együttalvást a szoptató anyák egy részénél

Az újdonsült édesanyák általában kialvatlannak érzik magukat, emellett legtöbbjük aggódik gyermeke alvásának biztonsága miatt.

A kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák többsége hosszabb-rövidebb ideig együtt alszik a kisbabájával, mivel így több alváshoz jut, és egyszerűbbé válik az éjszakai szoptatás.

Sok család eközben arra is ráérez, hogy az együttalvás örömteli dolog, ami közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Mégis van bennük aggodalom, hogy valóban biztonságos-e a családi ágy, és ezt különösen felerősíti a médiából érkező minden elriasztó üzenet.

Az egyik ilyen üzenet Carpenter és szerzőtársainak (Carpenter et al. 2013) friss metaanalízise, több korábbi vizsgálatot összegző elemzése eredményeként került a híradásokba. Pedig azok a csecsemőalvással foglalkozó kutatók, akik a szoptató anyák és kisbabáik normális viselkedését tanulmányozzák, több tévedésre is felhívták a figyelmet Carpenterék metaanalízisével kapcsolatban, mely friss kutatási eredmények helyett öt régebbi tanulmányt elemzett újra.

Az együttalvást ellenző híradásokat hallva azonban elképzelhető, hogy még egy alacsony kockázati csoportba tartozó, szoptató, nemdohányzó édesanya is otthagyja a viszonylag biztonságos családi ágyat, hogy az éjszakai szoptatáshoz inkább egy igazoltan veszélyes fotelt vagy kanapét válasszon, jelentősen nagyobb veszélynek téve így ki kisbabáját. Annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a szoptatási időszak hamarabb véget ér, ha az anyának fel kell kelnie az éjszakai szoptatás miatt. A nem szoptatott csecsemőknél pedig magasabb a SIDS, a bölcsőhalál kockázata.

Az együttalvás kevesebb veszélyt rejt szoptató édesanyák esetén, mert ők jobban rá vannak hangolódva gyermekük mozdulataira, szükségleteire, és általában testükkel körülölelik a kisbabát alvás közben, így védve őt. Eközben a szoptatott csecsemők inkább édesanyjuk mellét keresve mozdulnak éjjel, ahelyett, hogy a körülöttük lévő párnák, ágynemű felé vennék az irányt.

Nem minden család számára megfelelő megoldás az együttalvás, ám nagyon jelentős számú friss és alapos kutatás támasztja alá, hogy az együttalvás egyáltalán nem növeli a bölcsőhalál előfordulásának valószínűségét - amennyiben a biztonságos együttalváshoz szükséges 7 körülményt megteremti a család:

  1. nemdohányzó háztartás (ez vonatkozik az édesanya várandósság alatti dohányzására is)
  2. józan, éberségre negatívan ható szerek által nem befolyásolt együttalvó szülők
  3. szoptató édesanya
  4. egészséges csecsemő
  5. hanyattfekvő csecsemő
  6. nem túlöltöztetett, túltakargatott csecsemő (túlmelegedés elkerülésére)
  7. minden olyan tárgytól és hézagtól, bemélyedéstől mentes fekvőfelület, amely akadályt képezhet a kisbaba légzése számára


Ha ezek a körülmények biztosítottak, az édesanyjával együttalvó csecsemőt nem fenyegeti nagyobb bölcsőhalál-veszély, mintha egyedül aludna egy kiságyban.

A felnőttek ágyában lehetnek olyan részek, párnák, elemek, amelyek a csecsemő beszorulásához, fulladásához hozzájárulhatnak - ezeket a részeket előre el kell távolítani, vagyis az együttalvásnak egy átgondolt, előkészített tevékenységnek kellene lennie, nem ötletszerűnek. Egy jól előkészített ágy biztonságosabb, mint egy kanapé vagy fotel, ahol a bútorzat jellegéből fakadóan eleve nagyobb a fulladás esélye.

Mivel az együttalvásra gyakran akkor kerül sor, amikor az édesanya már kimerült, az LLLI arra biztat mindenkit - még azokat is, akiknél nincs biztosítva a biztonságos együttalváshoz szükséges összes körülmény -, hogy előre gondolják át az együttalvás módját, és tegyék fulladásveszélytől mentessé a fekvőhelyet.

A biztonságos együttalvásról további információk az LLLI "Safe Sleep for Breastfeeding Babies" című szórólapján olvashatóak, amely innen tölthető le: http://www.lllmarivt.org/wp-content/uploads/2012/07/Safe-Sleep-2010.pdf . A témában leggyakrabban feltett kérdések és a válaszok angolul az LLLI weboldalán találhatóak meg: llli.org/faq/cosleep.html. A témáról magyarul a La Leche Liga Magyaország honlapján olvashatunk: http://www.lll.hu/fuzetek/csaladi_agy.

A Carpenter-tanulmány részletes értékelése a következő hivatalos kiadványban olvasható: “SIDS: Risks and Realities: A Response to Recent Findings on Bedsharing and SIDS Risk,” (http://www.praeclaruspress.com/carpenter_white_paper.pdf) melyet Sarah Ockwell-Smith, Wendy Middlemiss, Tracy Cassels, Helen Stevens, and Darcia Narvaez állított össze, és amely itt érhető el: praeclaruspress.com.

A La Leche League International-ről:

A La Leche Liga 1956-ban kezdte meg működését Chicago közelében, kis, támogató csoportként. Mára a szoptatás mellett kiálló legnagyobb szervezetté vált a világon. A La Leche Liga célja az, hogy az anyák közti segítségnyújtás, bátorítás, információátadás és képzés révén segítse a szoptatni vágyó anyákat, és hogy széles körben elfogadott és ismert legyen a szoptatásnak a csecsemők és édesanyák egészségéhez való hozzájárulása.

 

Forrás

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére