Jelenlegi hely

Közösségi oldal készült gyerekeknek

Van egy fiam, aki nagyjából hároméves kora óta épít. Mindenből, bármit, de főleg legóból vagy hagyományos, színes építőkockákból. És büszke is rá, ha a nagyinál készíti, addig nem bontható le, amíg nem láttam én is. Egy ideje a látványosabb építményeket elkezdtem fotózni, most már ő figyelmeztet rá, ha esetleg nem tenném, és az alkotást fotóra érdemesnek tartja. Ha ideér egy új kezdeményezés, akkor most már nem csak családtagoknak vagy (némi nyaggatás után) az én Facebook-oldalamon mutogathatja. Instagram legózó kisgyerekeknek?

"A Lego Life igazgatója szerint a gyerekekben is megvan az a vágy, hogy minél több emberrel osszák meg munkáikat, amibe nemcsak a szülők és barátok tartoznak bele, de az ismeretlen, hasonló érdeklődésű kortársak is. Ilyen jellegű szolgáltatás pedig eddig még nem volt." – írja egy online portál ismertetője.

Egy hétéves fiú anyjaként csak bólogatni tudok: a mi gyerekeink úgy nőnek már fel, hogy ha csináltál valami jót, azt töltsd fel valahova, majd söpörd be a lájkokat, ez a dolgok rendje. Ezt már az én hétévesem is magabiztosan állítja annak ellenére, hogy nem mondanám, hogy én túl sok személyes tájképet, ételfotót, gyerekvideót vagy hasonlót osztanék meg a saját falamon, Instagramot pedig csak a nővére üzemeltet, egyelőre szűk körű látogatói körrel – hálistennek.

A Lego Life bemutatkozó oldala már elérhető magyarul, a szolgáltatások csak később lesznek valóban használhatóak. De már dicséretes, hogy a kicsik személyazonosságát erősen igyekeznek védeni, világos-érthetően már kitették a szabályokat és ajánlásokat, és persze várhatóak ismertetők és ajánlók a LEGO figurákról, amihez csatlakozik majd a megosztható tudás a LEGO-közösségtől.

Építőkockás műveinket persze ide nem tölthetjük (pedig olyan várakat és egyebeket készít abból is, hogy ihaj…), de remélhetően egyedi és változatos LEGO-építmények azok lesznek, olyanok, amiket nem útmutatóból készített a gazdája, hiszen a tematikus készletek elszaporodása ellenére vallom, a LEGO lényege az egyedi építés és a kreativitás.

A fényképek megosztása mellett egyéb közösségimédia-funkciókat is kínálnak a készítők: galériák és üzenőfal, tematikus csoportok. De lesznek feladatok és rejtvények is, köztük Bit, a LEGO-robot kalandjai vagy "dekorációs feladatok" matricákkal, bármit is jelentsen ez.

Egyelőre nem gondolom, hogy szociálismédia-függőséget okozna néhány LEGO-kép feltöltése és megosztása a kicsiknél, bár a legelején nem biztos, hogy érdemes szembesíteni egy lelkes négy-öt éves, kezdő LEGO rajongót azzal, mire képes egy jó térlátású és ügyes tizenkét éves, hiszen nem összemérhetőek a kompetenciáik. Remélem azt is, hogy nem a lájkverseny, inkább a nyilvános ötletbörze és közösségi inspiráció lesz az oldal fő meghatározója: nekem mindig cikis volt a felnőtt közösségi oldalon látni, amikor boldog-boldogtalant Icuka "bébiszépségverseny" fotójának lájkolására biztattak a lelkes rokonok, hátha ők nyerik ezzel izomból a fődíjat. De ez azt hiszem (már megint!) elsősorban a felnőtteken múlik.

Itthon nem láttam, de külföldi oldalakon számos ajánlást találtam kifejezetten gyerekeknek szóló "közösségi médiaként" is használható oldalakra. Négy nyelven kínál szórakozást a Disney Club Penguin (angol, spanyol, francia, portugál), és 2014-ig működött a folyamatosan bővített Everloop ("a 13 éven aluliak Facebookja"). Jogi ítélet vetett viszont véget valószínűleg az amerikai Skidekids.com oldalnak, amely úgy tűnik, nem elég körültekintően bánt a gyerekek rábízott adataival, mivel szülői beleegyezés nélkül gyűjtötték ezeket. Rövid netes kutatásom alapján a korábban szintén viszonylag népszerű scuttlepad.com is a múlté már, a tegetherville.com-mal együtt, utóbbit egyébként a szülők saját FB-oldalukról moderálhatták. Látszólag él még a kidswirl.com de felül már felirat figyelmeztet: a domain eladó.

A gyerekek amúgy megtalálják a lehetőségét annak, hogy egymással kapcsolatba lépjenek – még ha nem is feltétlenül hozzájuk igazított, gyerekbaráttá fazonírozott, vagy gyerekeknek szánt termékeket gyártók által kedvcsinálónak kialakított felületeken. De ez már külön poszt témája lesz.

Vica

Forrás: digitaliscsalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére