Jelenlegi hely

Hogyan tesszük tönkre a gyermekeink sportolását?

Áll az egyszeri szülő a pálya szélén (a sportág lehet bármi, vízilabdától a focin keresztül a tornáig) és álmodozik. A saját álmait álmodja a gyermekébe, és ezért bármire hajlandó. Az már nem mindig fontos, hogy a nebuló mit szeretne.

A sikerről szőtt álmok, a (külföldi, általában amerikai) egyetemi ösztöndíj, és persze az olimpia – ezekkel teszik sokszor tönkre a szülők a gyermekeik sport iránti szeretetét. Pedig ha bármelyik testnevelő tanárt, vagy szakembert megkérdeznénk, szinte egyöntetűen az lenne a válasz, hogy a gyerek próbáljon ki minél több sportágat, mozogjon minél változatosabban.

Ha nagyon őszinték, akkor azt is elmondják, hogy a kiemelkedő sportsikerekhez szükséges alapképességek és készségek sokkal ritkábbak, mint sokan gondolnák, és a teljes egyetemi ösztöndíj elérése is nehezebb, mint azt egy szülő képzeli. A helyzet tehát az, hogy az esélyek a gyermekeink ellen szólnak. Még az a nagyon tehetséges fiatal, aki kiemelkedik a társai közül akár egy nagyobb közösségben is, jó esetben csak egy részösztöndíjat kap majd valamilyen kevésbé ismert felsőoktatási intézményben.

Annak az esélye pedig, hogy a gyermekünk kijusson az olimpiára (a győzelemről most ne is beszéljünk, csak a kijutásról) sajnos elhanyagolható. És őszintén szólva a szülők döntő többsége aligha kívánná a gyermekének azt a hihetetlen kemény életet, amit az odáig vezető út jelent. Mindez persze nem állítja meg az elszánt szülőt. Hiába minden tény, az elhanyagolható esélyek, a legjobb tanácsok, az élsport szempontjából jó esetben közepes képességű gyermekek szülei már kisiskolás kortól hajtják a diákokat egy adott sportágban, reménykedve, hátha az ő gyermekük lesz az egyetlen a millióból.

Nem és nem csak Magyarországról beszélünk, a szülők közül sokan hasonlóképpen gondolkodnak Európában és az Egyesült Államokban is. Persze vannak olyanok is, akik értelmetlennek tartják a gyermekek hajszolását, mint például Cort Ruddy, a RuddyBits.com szerzője. Szerinte manapság rengeteg fiatalt úgy hajtanak, mintha máris az olimpiára készülnének, miközben a szülők elképesztő összegeket fizetnek ki az edzésekre, versenyekre, utazásokra, táborokra. Hogy aztán a végén kiderüljön, a gyermek mégsem annyira tehetséges, mint a (kissé elfogult) szülő gondolta, így nem kerül be a csapatba, és a már kezdetekkor is irreális álom összetörik. Pedig lehetne másképp is, sokat és okosan sportolva, nem a versenyre, hanem az egészséges életmódra nevelésre törekedve, hogy a gyerek se egy kudarcélménnyel induljon neki az életének.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére