Jelenlegi hely

Dolgozni akarok! - Indul a nyári diákmunka szezon

Ma-holnap az iskolai táblák sarkára írják: Vakáció! - és ezzel hivatalosan is befejeződik a tanév, kezdetét veszi a várva várt nyári szünet.

Amíg a diákok felszabadult öröm-mámorban úsznak, addig szüleiknek igen csak gondot okoz, komoly logisztikai feladatot jelent a gyerekek nyári elhelyezése. Sokan választják a táborokat, amelyek hetente, egy főre, átlagosan 30-35 000 Ft-tal terhelik a családi kasszát, és csak egy-két hétre jelentenek megoldást. Kedveltek a drágább, tematikus táborok is, de ezek időtartama sem fedik le a nyári szünetet.

Örömmel tölti el a szülőket, ha gyermekeik a szünet egy részét munkával szeretnék tölteni. Azonban a munkavállalásnak komoly erkölcsi és jogszabályi háttere van, amelyet jó előre tisztázni kell.

Alapvetően két nagy csoportba sorolnám a nebulókat. A tizenöt év feletti tanulókra, akik általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatnak tanulmányokat, a törvény engedi a foglakoztatásukat. A munkavégzéshez minden esetben szükséges a tanulóknak az adószámuk, amelyet ingyenesen kiválthatnak a NAV Ügyfélszolgálatokon.  Célszerű valamelyik iskolaszövetkezet regisztrált tagjaként munkát vállalni, hiszen a megközelítően 1 000 Ft-os tagsági díj ellenében valós munkaközvetítés folyik és a szerződésben foglaltak mindkét felet védik. A fizetés elszámolása, valamint a későbbi adózás is egyszerűbbé válnak. (Bővebben: http://www.nav.gov.hu/)

Pedagógiailag a kisebb korosztály munkavállalási igényeit szükséges a helyén kezelni. Elsőként kiemelném, hogy minden esetben várják meg a szülők az igény jelentkezését. Ne menjenek elébe a problémának, még ha a munkával töltött idő megoldást is jelentene a gyerekek biztonságos elhelyezését illetően. Amikor gyermekük felveti a munkavállalás lehetőségét, akkor siessenek segítségükre. Beszélgessenek, miért és mennyit szeretne dolgozni, mi az, amit szeretne csinálni, mi érdekelné, mennyi időt szeretne naponta dolgozni, és legfőképpen mire szeretné fordítani a keresetét?  Hívják fel a figyelmüket, a rendszeres reggeli felkelésre, a pontos érkezésre, a munkahelyen töltött időre, a figyelemre, pontosságra, lelkiismeretes munkavégzésre. Fontos, hogy minden esetben készítsenek  szerződést, amelyben a munka értéke, a teljesítmény, a felelősség kérdései tisztázásra kerülnek.

A fiatalabb gyerekek esetén a ház körüli munkavégzés is tevékeny része lehet a szünetnek. Beszéljék meg, közösen alakítsák ki, melyek azok a munkák, amelyekre megbízást adnak gyermeküknek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Életkor és fizikai állapot kérdése, hogy a rendszeres fűnyírást, a bevásárlást, a mosogatást, a takarítást, kisebb elintéznivalókat, kutyasétáltatást bíznak-e csemetéikre. De ami a legfontosabb, figyeljenek, hogy maradjon idő a játékra is, ne fáradjanak ki a kicsik.  A lényeg, előre tisztázott időtartamra szóljon a "kötelezettség" az ő esetükben is. Állapodjanak meg az esetleges kötelességmulasztás szankcióiban, a kialkudott árban, amely nem feltétlenül kell, hogy pénzt jelentsen. Lehet eseményben, régen óhajtott ajándékban is fizetni. 

Pammer Stella
pedagógus, coach

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére