Jelenlegi hely

Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok

Hogyan mondjam el neki? Üljek le vele egy alkalmas pillanatban? Adjak a kezébe egy könyvet, hogy olvassa el, és ha akar, kérdezzen? Esetleg bízzam másokra? A barátaitól úgyis mindent megtud… – a szexuális felvilágosítással kapcsolatban a legtöbb szülőben hasonló dilemmák fogalmazódnak meg.

Kényes kérdésekről fesztelenül

Nem véletlen, hogy sokunkban óriási a tanácstalanság, hiszen a mi gyerekkorunkban nem volt divat otthon ilyesmiről beszélni, az iskolai felvilágosító programok pedig többnyire sutára sikeredtek. A személyes beszélgetés terhét ugyan senki sem veszi le a vállunkról, de jó tudni, hogy létezik egy program, amely mankóként segíti a szülőt, ráadásul gyermekét új szemléletmódban készíti fel a serdülőkor testi változásaira.

"Ciklus-show" – már a program elnevezése sem mindennapi. Az újfajta felvilágosító módszer Németországban 1999-ben, Magyarországon 2006-ban dr. Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő ötlete alapján indult. Ő volt az első, aki a diplomamunkáját a természetes családtervezés témájában írta, és akinek elképzeléseit a német katolikus püspöki kar is támogatta. Az ebből kialakult MFM (Madchen Frauen Meine Tage – azaz "Lányok, asszonyok, menstruáció") projektnek már a mottója is beszédes: "Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok." Célja a pozitív testtudat kialakítása és a test működésének megismertetése a serdülőkor küszöbén, elsősorban ötödik osztályban.

A lányoknak szóló "Ciklus-show" nyomán felmerült az igény, hogy a fiúknak is tartsanak hasonló foglalkozásokat. A magyar fejlesztésű fiús program "Titkos küldetés" néven játékos formában mutatja be a férfiak nemi működését és a férfivá válás testi-lelki jeleit. Mind a fiúk, mind a lányok programja évek óta nagy sikerrel fut sok magyar – főként egyházi – iskolában. Akadnak azonban szülők, akik nem fogadják olyan lelkesen a kezdeményezést.

Túl korai?

– A szülőknél valóban gyakran ütközünk falakba. Az okok persze különbözőek. Talán attól félnek, hogy a gyerekek megtudnak olyan dolgokat, amelyeket ők még korainak tartanának, netán rájönnek, hogy apa és anya nemi életet él; mások inkább azt szeretnék, ha inkább tőlük hallanának a gyerekek erről a témáról. A programok azonban csak kiegészítik az otthoni nevelőmunkát, semmiképpen nem szeretnék a szülők helyett elvégezni ezt a feladatot – mondja Tirczka Zsófia MFM-tanácsadó.

– Egy katolikus iskolába negyedik osztályosokhoz hívtak minket, és ott találkoztunk egy anyukával, aki nagyon féltette a kisfiát ettől a programtól, mondván, hogy ő még kicsi, őt még nem érdeklik ezek a dolgok. A foglalkozáson azonban pont ő volt a leghangosabb, és a mondanivalójából kisült, hogy rendszeresen néz pornófilmeket, nyilván a szülők tudta nélkül. Ma már elég ehhez egy okostelefon, amely ott lapul szinte minden gyerek kezében… A fiúknál egyébként erősebb a szexuális érdeklődés, mint a lányoknál, akkor is, ha tízévesen látszólag még a legózás köti le a figyelmüket. Ugyanakkor vannak gyerekek, akiket tényleg nem érdekel a téma, viszont a foglalkozás nekik is egy jó játék, kellemes kikapcsolódás, és még tanulnak is valamit.

Luxusszálloda és varázsital

– Alapvető célunk, hogy kellemes élményt nyújtsunk a gyerekeknek, és hogy nyíltan álljunk hozzá ehhez a kérdéshez – teszi hozzá Kupás Anita MFM szakmai tanácsadó. – Valójában nem is szexuális felvilágosításról van szó, ez sokkal inkább egy szexuálpedagógiai prevenciós program, ahol bizonyos testi folyamatok pozitív megfogalmazása áll a középpontban. Régen tisztátalan volt az a nő, aki vérzett, talán még ismerős a havibaj elnevezés. A "Ciklus-show" ezzel szemben azt tanítja a serdülőkor küszöbén álló lányoknak, hogy a testük értékes, és a termékenységük óriási ajándék.

A lányokkal kiscsoportokban foglalkozunk egy félnapos dramatikus játék során; végigvezetjük őket a női termékenység testi folyamatain, és felfedeztetünk velük bizonyos összefüggéseket. Ehhez az osztálytermet kicsit átrendezzük, ugyanis a földön zajlik minden. Szőnyegnyi méretben elkészítjük a méh modelljét, és ezen mutatjuk be játékos szemléltetőeszközökkel a "show" történéseit. A lányok nemcsak nézik, hanem részt is vesznek a folyamatban, hol ösztrogénbarátnőkké, hol progeszteroncsapattá válnak, és így alakítják át a ciklust. A méhet mint luxusszállodát, a petefészket mint ajándékdobozt mutatjuk be nekik, a méhszáj az élet kapuja, a méhnyaknyák pedig egy varázsital. Ezek a mesés elemek segítenek megértetni velük, hogy a testünk csodálatosan működik, és minden apró mozzanat rendkívül fontos. A programnak vannak katartikus pontjai is, ilyenkor előfordul, hogy még könnyek is potyognak…

– Érdekes látni, micsoda változáson mennek át a gyerekek néhány óra leforgása alatt – mondja Tirczka Zsófi. – Félszegen érkeznek, zavartan vihognak, sokan kerülik még a szemkontaktust is, öt óra elteltével azonban idejönnek hozzánk, és sokszor megölelnek minket. Az előadás során felszabadulnak bizonyos ki nem mondott félelmektől. A test működésének ismerete egészségtudatot, magabiztosságot ad, és a későbbiekben a szexualitáshoz való pozitív hozzáállásukat is biztosítja.

– A szülők nem vesznek részt a foglalkozáson, de ha van rá igény, utána nekik is szívesen adunk gyakorlati tanácsokat arról, hogyan kezeljék gyermekeik testi változásait – veszi át a szót Kupás Anita. – A beszélgetés során nem ritka, hogy maga a szülő is másként kezdi látni a saját termékenységét és szexualitását, és közelebb kerülhet annak bizonyos rejtett oldalaihoz.

A programokról további információ a http://www.mfm-projekt.hu oldalon olvasható.

Sárdi Enikő

Megjelent a Family magazin 2014/3. számában.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére