Jelenlegi hely

Az élet nagy kihívásai: kisgyerekkel étteremben

Alighanem mindenki átélte már a „kisgyerekkel étteremben” című történetet, ami sokszor legalább akkora feszültség, mint amekkora öröm és élmény.

Az ember ilyenkor sokféleképpen próbálhatja megoldani az előtte álló (nem kicsi) feladatot, kisebb játékokkal, könyvekkel lekötve a gyermekek figyelmét. Most megpróbálunk pár tanácsot adni ezen túl is arra, hogyan készülhetünk fel előre egy ilyen kalandra – mert igazán kis gyerekekkel egy éttermi étkezés minimum kaland.

1. Tanítsuk meg a gyermeket az alapszabályokra

Ha otthon tévézés közben, össze-vissza eszünk a gyerekkel, akkor nem is nagyon várhatjuk el, hogy az étteremben majd tudja, hogyan illik viselkedni. Ha már kicsit nagyobb, akkor igenis próbáljuk elvárni tőle, hogy rendeltetésszerűen használja az evőeszközt, hogy maradjon a helyén, amíg be nem fejezte az étkezést, és egyáltalán: legyen meg a közös családi étkezés jelentősége. Ami nem azt jelenti, hogy alkalmanként ne lehetne ellazáskodni a dolgot, de adjuk meg a közös élmény méltóságát.

2. Válasszunk gyerekbarát éttermet

Amíg a csemetéink kicsik voltak, az étterem kiválasztásánál mindig szempont volt, hogy az gyerekbarát legyen. Nem csak arról van szó, hogy ne nézzenek ki onnan, de egy játszósarok, apró kedvességek (színezők, ceruzák, lufi) nagyban meg tudják könnyíteni mindenki dolgát.

 

3. Legyen vésztervünk

Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! Amikor az ember kisgyerekkel megy étterembe, akkor ennél aligha kaphat hasznosabb tanácsot. A bevezetőben már említett kisebb játékok, könyvek, stb. felmérhetetlen szolgálatot tudnak tenni a várakozás 28. percében (aztán a 42.-ben is…). Emellett az sem baj, ha van egy vészterv távozás esetére, hiszen könnyen eljöhet a pillanat, amikor nincs értelme tovább erőltetni a dolgot és egyszerűen haza kell menni.

4. A megfelelő asztal kiválasztása

Stratégiai fontosságú kérdés, és még akkor is érdemes harcolni egy jó asztalért, ha a pincér elsőre nem oda vezetne. A morcos idősebb pár melletti asztal nem lesz nyerő, ellenben egy sarokban vagy egy másik gyermekes család mellett sokkal jobbak az esélyeink.

5. Fő a kényelem

Az első dolog, amikor leülünk az asztalhoz, az akadálymentesítés. A veszélyes evőeszközök mennek, a törékeny dolgok szintén, fűszerek dettó. Az időzítés is fontos, a játékokat, könyveket okosan kell adagolni, hogy ne unjanak rá idejekorán.

6. Azonnal rendeljünk

A gyerekek ételét érdemes azonnal megrendelni, és tudatni a pincérrel, hogy nyugodtan hozza ki, ha kész van, nem kell megvárni vele a miénket. Nem is baj, ha a miénk később ér ki, addig is tudunk segíteni a gyereknek, felvágjuk a húst, adunk inni, és így tovább.

7. Legyünk kedvesek és nagyvonalúak

Általában véve sem árt, ha az ember kedves a pincérrel, már csak azért is, mert ha gyerekkel vagyunk, jó eséllyel neki is több munkája lesz velünk: a gyerekszéket oda kell hozni, ha van, akkor a színezőt, könnyen lehet, hogy utána az átlagosnál többet kell takarítania, és még sorolhatnánk. Ráadásul ha jó az étterem, akkor van rá esély, hogy máskor is visszatérünk még, nem baj, ha kedvelnek minket. Szóval foghat egy kicsit vastagabban az a ceruza, amikor a borravalóra kerül a sor!

Mindenesetre az, hogy kisgyerek van a családban, egyáltalán nem kell, hogy elzárjon minket a megszokott életünktől, nyugodtan pakoljuk fel a családot és vágjunk bele! A legrosszabb, ami történhet, hogy otthon esszük meg az ételt – addig sem kellett főzni…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére