Jelenlegi hely

5+1 tipp, ha házon kívül kell szoptatnod

Amikor még szívünk alatt hordjuk magzatunkat, biztosak vagyunk abban, hogy a szoptatás simán fog menni. Elképzeljük, amint angyali mosollyal figyeljük a kisbabánkat, amint éppen megtölti a pocakját, és ehhez nem kell majd semmi más, csak előkapni a cicit és kész. Élesben már nem ilyen egyszerű a dolog!

Arról most nem is szólnék, hogy vannak babák, akik nem igazán tudják, hogyan kell helyesen „csatlakozni”, mások cumizavarral küzdenek, egyesek a legkisebb neszre is megijednek és sírva fakadnak, és olyan baba is van, aki annyira mohó, hogy több levegőt nyel, mint tejet, azt is fuldokló köhögés kíséretében, de úgy, hogy még az orrán is a tej folyik vissza.

Tegyük fel, hogy a technikai problémákon már sikeresen túljutottatok. Szeretnél végre kimozdulni, de gúzsba köt, hogy 2-3 óra múlva legkésőbb, azon belül pedig ki tudja mikor, meg kell szoptatnod a kisbabádat. Az első pár alkalommal ez is döcögősen megy majd, de hidd el, hamar te is pont olyan rutinosan fogsz házon kívül szoptatni, mint a flashmobos anyukák a múltkor a Mekiben! Pár tipp:

1. Tervezés, tervezés, tervezés!

Próbálj úgy időzíteni, hogy szoptatás-büfi után azonnal tudjatok öltözni és indulni. Tervezd meg az útvonalat, hogy hová fogtok menni, úgy, hogy mindig legyen max. 5 percnyi távolságra olyan hely, ahol meg tudod szoptatni a babádat, vagy ki tudod cserélni a pelenkáját. Szempontok: le lehessen ülni, legyen csendes, félreeső, árnyékos.

 

2. Csak nyugalom!

Ha nincs a közelben baba-mama szoba vagy más alkalmas hely, telepedj le az első padra, és tedd, amit tenned kell. Ne feltűnősködj, mosolyogj, de ne lesd a járókelőket – figyelj inkább a babádra! Sokkal kevesebb ember figyelmét kelted fel így, mint hogyha egy ordító gyerekkel rohannál végig a fél városon.


3. Öltözz anyuka módra!

Ahhoz, hogy a nyíltszíni szoptatás simán menjen, okosan kell öltözködni! Nyáron nem gond: fel- vagy épp lehúzod kicsit a pólódat és kész, de hűvösebb időben? Fontos, hogy a felsőd elöl cipzáros, gombos legyen, hogy szét tudd nyitni. Jó, ha van nálad egy vékonyabb sál, amivel eltakarhatod a vizslató szemek és a hideg elől a szabadon maradó részeket, illetve ráterítheted a babára is. A melltartók közül ajánlom a sportos, merevítő és kosár nélküli fazonokat: könnyen és gyorsan előveheted és visszateheted a melledet anélkül, hogy kapcsokkal kellene félkézzel bíbelődni. Csökkentsd a minimálisra a „villantás” lehetőségét!

 

4. Technikai részletek...

Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd el a házat textilpelenka nélkül! A tej csepeg, a baba izzad, bukik… Tehát: textilpelus kell. Nem árt, ha gondolsz a másik melledre is: sok nőnek, amikor az egyikből szoptat, a másikból folyik a tej. Pillanatok alatt kistányérnyi foltot hagy! ;)

 

5. Szoptatás? Természetesen!

Gondolj arra, hogy a világ legtermészetesebb dolgainak egyikét végzed. Nem csinálsz semmi rosszat vagy illetlent: mindenkinek jogában áll enni, sőt, Magyarországon már évekkel ezelőtt eltörölték a közszeméremsértés fogalmát is! Ha valaki nemtetszését nyilvánítja ki, kedvesen kérd meg, hogy forduljon el. Persze fejben megfogalmazhatsz csípősebb válaszokat is!

 

+1. Haladóknak

Ha veletek tart a nagytesó, legyen a táskádban egy kis keksz, gyümölcs, apró játék, könyv, amivel őt is le tudod kötni. Jobb cipelni még két bogyóbabócát, mint 40 másodpercenként felugrani szoptatás közben, mert épp az autók felé rohan a nagyobb…

Ne feledd, hogy ez az időszak legfeljebb néhány évig tart. Élvezd ki, ne hagyd, hogy bárki vagy bármi visszatartson: szoptass szabadon!

 

Szerző: Sz. Szabina - Zalaimami
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére