Jelenlegi hely

Ha túl sok fagyit evett a kicsi...

Nyáron gyakoribb a gyomorrontás és az ételmérgezés. A gyermekek a hányás és a hasmenés miatt könnyebben kiszáradnak. Mégis tilos hasfogót adni nekik! Ezek a gyógyszerek ugyanis csak lelassítják a bélműködést, emiatt pang a fertőzött béltartalom és mérgező anyagok szívódhatnak fel.

Kánikulában  mindenkinek kedve támadhat a fagylalthoz. Azért óvatosan: a mérgezésnek viszonylag veszélytelen és könnyen gyógyuló típusa, ha valaki elnyalogat 15-16 gombócot. Ez ugyanis annyira megterheli a gyomrot (és a pénztárcát), hogy az illető néhány óráig biztosan rá se bír nézni újabb adagra.

Ételmérgezés: könnyen kórház is lehet belőle

Van azonban a fagylaltmérgezésnek súlyos, nehezen, akár több napos kórházi ápolást igénylő formája is. A fagylaltmérgezés, illetve tágabb értelemben az ételmérgezés, komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem telik úgy el nyár és ősz, hogy az újságok ne számolnának be néhány tömeges ételmérgezésről. A mérgezést vírus- vagy baktérium- (leggyakrabban szalmonella) fertőzés, illetve a baktériumok által termelt mérgező anyagok, toxinok okozzák.

 

A kiszáradás nagy veszély gyermekkorban

A tünetek jellegzetesek, és a fertőzött étel elfogyasztása után néhány órával jelentkeznek. A hányás, a hasmenés, a fejfájás és a láz a vezető tünet. A beteg a hányás és a hasmenés hatására sok folyadékot és sót veszít, ami könnyen kiszáradáshoz vezet. Ez különösen gyermekkorban veszélyes. A súlyos kiszáradás keringési zavart, eszméletvesztést okozhat.

 

Gyors orvosi segítség több embert is megvédhet a fertőzéstől

A fagylalt- vagy más ételmérgezés gyanújával orvoshoz kell fordulni. Ez azért fontos, mert így gyorsan kideríthető, hogy melyik étel felelős a fertőzés kialakulásáért, és annak megsemmisítésével megelőzhetőek a további fertőzések. A hányó, hasmenéses betegnél a kezelés célja a kiszáradás megelőzése, illetve ha már kialakult, annak gyógyítása.

 

Kiszáradás ellen cukor és só

Kiszáradás esetén pótolni kell a vizet, a cukrot és a sót. Enyhe és közepesen súlyos esetben ez történhet szájon át, a legsúlyosabb formákban azonban csak az infúziós kezelés segít. A szájon át történő folyadékpótláshoz sót és cukrot tartalmazó oldatot használunk. Az oldat elkészítéséhez szükséges por (rehidratációs oldat)készen kapható a patikákban. Ezt, az előírásnak megfelelően. a kiszáradás súlyosságától függő mennyiségben, vízben feloldva kell megitatni. Az oldat sós-édes íze nem kellemes, ezért citrommal, vagy szörppel ízesíthetjük.

 

A hideg ital a legjobb

A hasmenéses gyermek gyakran hány is, ezért időnként nehéz a megfelelő folyadék bevitele. A hányós gyermeknek mindig csak hidegen adjuk az italt. Ügyeljünk arra, hogy egyszerre csak keveset igyon, még akkor is, ha szívesen fogyasztana többet. Inkább gyakrabban kínáljuk meg, mert így elkerülhetjük, hogy kihányja a megivott folyadékot.

 

Nem kell koplaltatni a gyermekeket

Ellentétben a korábbi elképzeléssel a hasmenéses, kiszáradt gyermeket nem kell koplaltatni, és már néhány óra elteltével a megszokott ételeit eheti. Az anyatejes csecsemőknél nem szabad abbahagyni a szoptatást. Tilos székletfogó gyógyszereket adni! Ezek csak lelassítják a bélműködést, ezáltal pang a fertőzött béltartalom és mérgező anyagok szívódhatnak fel.

 

Nézzük meg, hol vesszük a fagyit

Lehetséges, hogy a fenti sorokat olvasva valakinek elmegy a kedve a fagylalttól, vagy más ételtől. Ám nem az a megoldás, hogy eltiltjuk a gyermeket ezektől, ez úgyis reménytelen vállalkozás lenne. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy mindent megbízható készítőtől vegyünk. A szigorú higiénés körülmények között, megfelelő alapanyagból készített fagylalt nem okozhat mérgezést.

 

Nyers húst nem szabad együtt tárolni a kész élelmiszerekkel

Ételmérgezést az élelmiszerek helytelen tárolásával magunk is előidézhetünk. Megfeledkezhetünk például arról, hogy a nyers húst még hűtőszekrényben sem szabad együtt tárolni a kész élelmiszerekkel. Az élelmiszerekbe jutott baktériumok gyorsan elszaporodnak. Sokan azt hiszik, hogy főzéssel, sütéssel elpusztíthatók a baktériumok, és így már nem veszélyesek. Azonban a baktériumok szaporodások közben toxinokat termelnek, igy hiába öljük el a kórokozókat, az általuk termelt mérgező anyagok ételmérgezést okoznak.

 

Dr. Boross Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére