1. Bevásárlólista
Az összeszedettebb és gyorsabb vásárlás érdekében írj bevásárlólistát! Vásárlás előtt gondold át, hogy mire is van ténylegesen szükséged, nehogy végül a termék bontatlan csomagolásban, romlottan a kukában landoljon. Mindemellett a bevásárlólista egy szuper pénztárcabarát tipp is!
2. Bevásárlószatyor
Ha bevásárolni indulsz, vigyél magaddal kosarat, hátizsákot vagy más bevásárlótáskát, hogy a megvásárolt élelmiszereket majd abban szállítsd haza! Én a vászontáskák híve vagyok, mert nagyon strapabíróak és a tervezőknél lehet nagyon dizájnos darabokat találni. Ez egy környezet- és pénztárcakímélőbb módszer, mintha minden egyes bevásárlásnál vennél egy-egy nejlonszatyort a kasszánál.
3. Helyes tárolás
Tárold megfelelő helyen és hőmérsékleten a megvásárolt élelmiszereket! Ha nem is tudod pontosan minek hol a helye, a termék csomagolásán kötelező feltüntetni a tárolási információt, így könnyen lelesheted! Ha pedig ez sem elég, ide kattintva még több segítséget találsz!
4. Szavatossági, minőségi idő
Figyelj a szavatossági időkre! Legyél tisztában, hogy minek mikor jár le a szavatossági vagy minőségi ideje, mit kell hamarabb elfogyasztani! Ezzel a tudással tervezd meg étkezéseid tartalmát! Ilyenkor az sem baj, ha az aznapi vacsora vagy a holnapi ebéd egy ügyesen összetákolt valami, ami a mindjárt lejár alapanyagokból készül.
Tudod mi a különbség a kettő között?
Élelmiszer biztonsági szempontból a fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum. A “fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereinknél (pl.: hús, tojás, tej, tejtermék) szokták használni. Azt jelenti, hogy a megadott dátum után elfogyasztott élelmiszer már nem garantáltan biztonságos.
A maximális biztonság érdekében egyébként sokszor a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző, 5-10 nappal korábbi dátum kerül a termékekre. Magyarul, ha a fogyaszthatósági idő letelte után Te mégis belenyalsz a joghurtba, akkor azt már csakis saját felelősségedre teszed!
A “minőségét megőrzi” felirat pedig azt jelzi, hogy az adott élelmiszer a határidő lejártáig – megfelelő helyen, hőmérsékleten tárolva – meddig őrzi meg élvezeti értékét. A jelölt határidőn túl a termék állaga vagy megjelenése már csökkenhet, de ettől még fogyasztásra alkalmas maradhat!
Nagy Nóra Zsófia
Dietetikus
Web: Táplálkozz okosan
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges