Jelenlegi hely

Női vállalkozások a XXI. században - konferencián jártunk!

Női vállalkozások a XXI. században - ezzel a címmel rendeztek konferenciát 2014. február 4-én, Budapesten az ÖkoMama szervezésében. Ez a téma az Imami-honlapcsoport munkatársait is érinti, így részt vettünk az eseményen és készítettünk róla egy rövid összefoglalót.

A magyarországi vállalkozások 30-40 százalékának női vezetője vagy tulajdonosa van, ezek többnyire hatékonyan és stabilan működnek. A női vállalkozások támogatása tehát versenyképességi, nem csupán esélyegyenlőségi kérdés. Annak ellenére, hogy nem könnyű a vállalkozói életforma, mégis sokan választják ezt, így könnyebb összehangolni a munkát a családi teendőkkel. A régi munkahelyükre többen nem akarnak vagy tudnak visszatérni, esetleg kiegészítő jövedelemre van szükségük. A nőknek sok olyan tulajdonságuk van (például jó szervezőkészség, empátia, szorgalom, lelkiismeretesség, pontosság), ami hozzájárul cégük kiszámítható és stabil működéséhez.

A kerekasztal beszélgetésen arról is szó esett, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a vállalkozást. A résztvevők megegyeztek abban, hogy alapvetően fontos az önismeret, az önbizalom és a férj (vagy partner) támogatása. Megkönnyíti a helyzetet, ha a tevékenységemnek társadalmi elfogadottsága van, ez elsősorban a tágabb család, környezet és az ismerősök pozitív hozzáállását jelenti.

Elemezték a résztvevők azt a kérdést is, hogy a női és a férfi vállalkozások miben különböznek. A jelenlévők szerint a női vállalkozók jellemzői: nemcsak racionális gondolkodás (érzelmek, szenvedély), sok más érték, rejtett igények, inspirációk, az erőforrások csoportosítása, a profitorientáltsággal szemben a nonprofit, közhasznú tevékenység, törekvés a hiánypótló tevékenységekre, több síkon gondolkodás, az értékteremtés, értékmegőrzés fontossága.

A rendezvényen sikeres női vállalkozók előadásait hallgathattuk meg. Ilyen volt a kialakítás alatt álló HellóAnyu! családbarát kávézó ötletgazdája, egy permakultúra elvén működő biokiskert kialakítója, aki webáruházat és online tanfolyamokat is üzemeltet, illetve egy olasz hölgy, aki 100 hektáros toszkánai birtokán ökoturizmussal foglalkozik.

A rendezvényről a www.hrportal.hu oldalon is megjelent egy cikk:

Munkában az ökomamák: sikerül-e újra dolgozniuk?

2012 májusában indult a Szent István Egyetemen ÖKOMAMA néven az a kezdeményezés, melynek célja kisgyermekes szülők ökoturisztikai és ökogazdálkodási képzése, valamint munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük segítése volt. A projekt keretében 60 kisgyermekes, gyesről, gyedről visszatérő édesanyának nyújtottak tíz hónapos képzést a területen - áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mi is írtunk korábban az ÖKOMAMA Programról, melynek keretében többek között mentálhigiénés tréningekkel, tanácsadásokkal is segítették a szervezők a résztvevőket, hogy így vezessék őket vissza a munkaerőpiacra.

A projekt eredményeként újra munkavállalóként dolgozik 15 kisgyermekes édesanya. Négyen indítottak vállalkozást, vagy kapcsolódtak be a családi vállalkozásba, közülük hárman újonnan váltották ki az őstermelői igazolványt. További négy ökomama tervezi új vállalkozás beindítását akkor, amikor gyermekei már nagyobbak lesznek. 14 édesanyának pedig folyamatosan segítenek a megfelelő munkahely megtalálásában.

A kisgyermekes édesanyákat segítő együttműködésnek köszönhetően elindult és havi rendszerességgel megrendezésre kerül a Kismama-pult nevű szolgáltatás a gödöllői Munkaügyi Kirendeltségen. A Kismama-pult lehetőséget ad a gyedről, gyesről a munkaerőpiacra visszatérni kívánó édesanyáknak, hogy személyre szabottan tájékozódjanak a jogaikról és lehetőségeikről.

Az ökoprojektek bemutatásából kiadvány is született, melyben azon ökomamákat mutatják be, akik vagy már elkezdték megvalósítani a képzés alatt kidolgozott saját vállalkozási ötletüket, vagy a közeljövőben készülnek erre.

Az ÖKOMAMA-projekt által szervezett konferencián a fő téma az volt: hogyan tud valaki sikeres vállalkozást és sikeres családot egyszerre működtetni? Az előadók között voltak olyan vállalkozó nők, akik sikerrel vették az akadályokat Magyarországon és külföldön; vállalkozóként olyan tevékenységet folytatnak, amellyel gondoskodni tudnak a megélhetésükről, és mégis maguk oszthatják be az idejüket. Emellett volt kerekasztal-beszélgetés a női vállalkozások lehetőségeiről és a felmerülő problémák sikeres megoldásairól.

A konferencia nagyon jó visszhangot kapott, a résztvevők hasznos tapasztalatokkal távoztak és kifejezték igényüket arra vonatkozóan, hogy jó lenne a jövőben is helyet adni olyan rendezvénynek, ahol a vállalkozásokat vezető nők találkozhatnak, és hasznos információkkal gazdagodhatnak. Az előadók olyan vállalkozásokat mutattak be, amelyek példaértékűek lehetnek mindenki számára.

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatod el!


Kinga (Budapestimami)

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére