Jelenlegi hely

Már 70 éve családtag! Boldog szülinapot a Mórának!

"Fontos, hogy a jó könyvek mindenkihez eljussanak." Vallja az idén 70 éves Móra Kiadó, melyhez különleges akciójukkal is hozzájárul.

Kinél ne lenne otthon egy akár harminc vagy negyven éves Ablak Zsiráf vagy Pöttyös Panni kötet?

Az idén 70 éves Móra Kiadó több különleges programsorozattal ünnepli a kerek évfordulót. Januárban, a magyar kultúra napján indította útnak azt a kezdeményezést, melynek keretében 2020-ban minden hónapban egy magyarországi oktatási intézményt könyvcsomaggal ajándékoz meg. Az akció egész éves összértéke 500 000 Ft.

A kiválasztáshoz Facebook rajongói oldaluk követőinek segítségét kérik, akiknek javaslatai közül a hónap végén sorsolással választják ki a szerencsés intézményt. Januárban bölcsődék nevét várják. A következő hónapokban az óvodákra, általános és középiskolákra is sor kerül.

A Móra Kiadó története 1950-ben indult, ekkor alapították jogelődjét Ifjúsági Kiadó néven.1950 – 1989-ig ez a kiadó volt az egyetlen, mely kifejezetten gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozott.

Csak néhány cím az első év ikonikus könyvei közül: Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese, Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje, Zelk Zoltán: A három nyúl, Petőfi Sándor: Arany Lacinak, Molnár Ferenc: A Pál-utcai fiúk, Cervantes: Don Quijote. Majd következtek a mára klasszikussá vált akkori kortársak: 1955-ben megjelent Fekete István Lutra című regénye, Weöres Sándor Bóbita című verseskötete, Szepes Mária első Pöttyös Panni-könyve is.

Az Ifjúsági Kiadó 1957-ben vette fel a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó nevet, s még ebben az évben megjelentette Fekete István: Tüskevár, Gazdag Erzsi: Mesebolt, Szabó Magda: Ki hol lakik? köteteit, illetve az akkor még Kispál Éva néven publikáló Janikovszky Éva első könyvét: Csip-csup címmel.

60-as években újabb, mára klasszikussá vált könyvek születtek: Marék Veronika: Laci és az oroszlán, Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon, Fekete István: Vuk, Janikovszky Éva és Réber László műfajteremtő kötete: Te is tudod? címmel, elkezdett a Móránál publikálni Lázár Ervin és Csukás István.

70-es években a Móra keménytáblás lapozóival nyitott a bölcsődés korosztály felé is. Megjelent Szabó Magda ikonikus regénye, az Abigél, az első Ablak-zsiráf és Tolkien: A babó című könyve, ami a magyarul elérhető fantasyirodalom első kiadványa.

Bár a 80-as években általános tendencia volt az olvasásra fordított idő, kedv csökkenése, a gyermekkönyvek iránti kereslet emelkedett, ennek köszönhetően a kiadott művek száma évről évre nőtt. Ekkor jelent meg Nógrádi Gábor első gyerekregénye, 1984-ben pedig megérkezett a magyar olvasókhoz is Richard Scarry világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő könyve, a Tesz-Vesz város.

Bár 1967 óta tartó főszerkesztői éveit Janikovszky Éva a kiadó egyik legikonikusabb alakja 1981-ben hivatalosan nyugdíjba vonulásával lezárta, továbbra is a Móra szellemi vezetője maradt. 2003-as haláláig pedig minden erejével azon volt, hogy rendszerváltás legkritikusabb éveiben is egyben tartsa a Mórát. 

A Móra alapító-résztulajdonosa az 2014-ben alapított, rangos nemzetközi elismerésekkel rendelkező BookR Kids Digitális Kiadónak, illetve részt vett a jelenlegi székháza földszintjén működő Hatszín Teátrum létrehozásában.

Kerekítő könyvek és a Forrai Katalin-életmű újrakiadása okán jött létre a Móra MUSIC almárka, melyhez a zenével foglalkozó és/vagy zenei melléklettel rendelkező kiadványok tartoznak.
2018-ban az edukációs piactermékeivel, köztük a Németországból származó, közel 35 országban sikerrel használt LÜK fejlesztő termékcsaláddal gazdagodott a Móra kínálata, melyek Móra EDU néven találhatóak meg.

A 2012-es évben a Csimota Kiadóval megalapította a Móra Kiadó Csoportot, melya kortárs gyerekirodalom alkotói, írók és illusztrátorok szellemi műhelye, a fiatal alkotók támogatója. Tagjai között a Cerkabella Könyvek, a Kék Egér Könyvek és a Berger Kiadó is megtalálható.

Átalakulás ide vagy oda, de a Móra könyvei egyformán családtagok a kicsik és nagyok között egyaránt.

„A Móra Kiadó a kezdetektől törekedett rá, hogy partnere legyen a szülőknek, nagyszülőknek, nevelőknek. Mindvégig a magyar irodalom és képzőművészet kiemelkedő alkotóival és elkötelezett szerkesztőivel dolgozott azért, hogy már a legkisebbek is minőségi kiadványokkal barátkozhassanak. Hogy olyan könyvek vegyék őket körbe, amik irodalmi és esztétikai szempontból is megmutatják azt az értéket, amit a könyv képvisel.

Fontos, hogy a jó könyvek mindenkihez eljussanak. Ezért is támogatunk évről évre oktatási intézményeket, könyvtárakat, jótékonysági szervezeteket, hiszen hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy azokhoz is eljusson a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen könyvet vásároljanak” – mondta el Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója.

A Móra Kiadó születésnapi ünnepi tervei között szerepel majd a születésnapi év nyitásaként A Pál utcai fiúk-hangoskönyv megjelentetése, melyet, a Vígszínház azonos című darabjának Nemecseke, Vecsei H. Miklós olvas fel.

Októberben fény derül rá, ki kapja a következő Janikovszky Éva-díjat és még december előtt útjára indul a Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított új vándorkiállítás is.

ADL - Debrecenimami

Forrás: morakiado.hu, Móra Kiadó Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó az önismeret?

Mire jó az önismeret?

Vannak olyan időszakaszaink, hónapok, évek, évtizedek, kinél hogy, amikor egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk a világban, milyen szerepet töltünk be, és többé-kevésbé eredményesen állunk helyt az életünk fontos területein.
„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyelnünk? Mit tehetünk ellene, és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ugrás az oldal tetejére