Jelenlegi hely

Jó tudni az általános iskolai beiratkozásról

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az általános iskolai beiratkozásról és az első évfolyamról. Ha lemaradtál volna, az óvodai beiratkozás tudnivalóit ITT találod.

Mikor lesz a beiratkozás?

Az első évfolyamra történő beiratkozására kijelölt időpont:

2018. április 12-én (csütörtökön) 8.00 és 19.00 óra között
2018. április 13-án (pénteken) 8.00 és 19.00 óra között

Kik tankötelesek?

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, de legkésőbb az azt követő évben, tankötelessé válik. Ennek megfelelően a 2018/2019-es tanévben a 2012. augusztus 31-én, vagy az előtt született gyermekek válnak tankötelessé.

Milyen dokumentumok szükségesek a beiratkozáshoz?

- A gyermek nevére kiállított személyi azonosító
- A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
- Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás, óvodai szakvélemény
- Ha szakértői bizottság vizsgálta a gyermeket, annak a szakértői véleménye

Szülő nyilatkozik az intézményben:

- Nyilatkozat az életvitelszerű lakcímről
- Nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról
- Nyilatkozik, ha nemzetiség nevelési-oktatási programra szeretné beíratni a gyermekét.
- A Etika/Hit- és etika oktatásra vonatkozó nyilatkozatot tesz. (Hittant vagy etikát választ.)
- A tanköteles tanuló tanulmányainak külföldön történő folytatását - a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából - be kell jelenteni a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely szerint illetékes köznevelési feladatokat ellátó hatóságnak (járási hivatal), vagy, ha a tanuló már hazai iskolába beiratkozott, az iskola igazgatójának.

Ha a körzeti iskolába megy a gyerek

A kormányhivatal meghatározza és közzéteszi az iskolák felvételi körzetét. A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik. Körzeti iskoláról bővebben itt.

Ha a körzeti iskola igazgatója elutasítja a jogos felvételt, akkor azonnal forduljatok az állami iskolafenntartó központ (KLIK) illetékes tankerületi igazgatójához jogorvoslati kérelemmel. KLIK elutasítás esetén a Kormányhivatalhoz kell fordulni jogorvoslatért.

Ha a településen másik iskolát választunk

A szülő nem köteles beíratni gyermekét körzeti iskolába, szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között. A körzeti iskolákban fennmaradó szabad férőhelyekre a további felvételi kérelmek teljesítésénél előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket, tanulókat. A további felvételi kérelmekről az intézmény pedagógiai programjában foglaltak szerint kell dönteni. A körzetes iskolában egy kikérő papírt adnak, ezt kell vinnünk a választott iskolába.

Ha az általános iskola az összes "további felvételi kérelmet" helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsolás útján dönt. A sorsolásra a felvételi, átvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni. A hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tanulók felvételi, átvételi kérelmének teljesítése után sorsolás nélkül is felvehető az a tanuló, akinek ezt különleges helyzete indokolja.

Különleges helyzetnek minősül, ha a tanuló:
a) szülője, testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, vagy
b) testvére az adott intézmény tanulója, vagy
c) munkáltatói igazolás alapján szülőjének munkahelye az iskola körzetében található, vagy
d) az iskola a lakóhelyétől, ennek hiányában tartózkodási helyétől egy kilométeren belül található.

Általános iskolában felvételi vizsga nem szervezhető (vizsgának számít a jelentkező minden olyan beszámoltatása, megmérettetése, mérése, értékelése, amelynek célja a tárgyi tudás, a tudásszint, készség megismerése).

Felvétel a nem állami, nem önkormányzati fenntartású iskolákba

Az egyházi köznevelési intézmények és a magán köznevelési intézmények a köznevelési törvényben foglalt, az általánostól eltérő szabályok szerint működhetnek és szervezhetik tevékenységüket.

Például:
-  Az egyházi és magán a nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett intézményként működhet, és ennek megfelelően a gyermekek vagy a tanulók felvételének előfeltételeként kikötheti valamely vallás, világnézet elfogadását, és ezt felvételi eljárás keretében vizsgálhatja.
- Nem kell alkalmazni a gyermekek, tanulók felvételével kapcsolatos rendelkezések közül a kötelező felvételre vonatkozó rendelkezéseket, valamint az osztály-, csoportlétszámokat meghatározó rendelkezéseket a maximális létszámra vonatkozó rendelkezések kivételével,
-  Az iskolai felvétel,– írásbeli megállapodásban – fizetési kötelezettséghez köthető.

A köznevelési szerződés (az egyházi és magán iskola az oktatásért felelős miniszterrel kötött írásbeli szerződése) keretei között a nevelés és oktatás a gyermekek, tanulók számára térítésmentessé válik, továbbá a gyermekek, tanulók felvételére alkalmazni kell azokat a szabályokat, amelyek az állami, települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményekre vonatkoznak.

Hasznos tudnivalók az elsősök szüleinek

Ingyenes tankönyvellátás az első évfolyamon

2017-2018. tanév az ötödik tanév, amikor az első évfolyamra beiratkozott tanulók számára az állam biztosítja, hogy a tankönyvek térítésmentesen álljanak rendelkezésükre.

Mindennapos testnevelés

A 2018-2019. tanévben a nappali rendszerű iskolai oktatásban az általános iskola első évfolyamán alkalmazott helyi tantervbe legalább heti öt testnevelés órát kell beépíteni. Törvény értelmében heti két testnevelési óra kiváltható:
- műveltségterületi oktatással (úszás, néptánc, közösségi és más sportjátékok, szabadtéri sportok, természetjárás, kirándulás, hagyományos magyar történelmi sportok, mozgásos és ügyességi játékok, csapatjátékok, stb.)
- iskolai sportkörben való sportolással,
- igazolt sportoló tanuló esetén az edzéssel.

Választási lehetőség az Etika vagy "Hit és etika" tantárgy között

Az Erkölcstan óra vagy az ehelyett választható az egyházi jogi személy által szervezett Hit és erkölcstan óra, az általános iskolai nevelés-oktatás első és ötödik évfolyamán 2013. szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben lett bevezetve. A leendő elsősök szüleinek gyermekük beíratásánál nyilatkozniuk kell, hogy szeptembertől etikaoktatást vagy hit- és etikaoktatást (ill. melyik egyház által szervezett) kérnek gyermeküknek.

A 2014-2015. tanévtől, tehát a 2018-2019. tanévben is, az általános iskolát 16 óráig (szülői igény esetén 17 óráig) nyitva kell tartani.

Általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak, továbbá tizenhét óráig – vagy addig, amíg a tanulók jogszerűen tartózkodnak az intézményben – gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről.

Általános gyermek és ifjúsági balesetbiztosítás

3-18 éves koráig minden gyermek államilag finanszírozott (ingyenes) általános balesetbiztosításra jogosult. Ha az iskolában, óvodában fizetni kell valamilyen tanulói balesetbiztosításért, akkor a tanulónak két balesetbiztosítása lesz.

- Budapestimami -

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére