Jelenlegi hely

Járványhelyzet és a psziché

A koronavírus okozta módosult élethelyzet mindannyiunk számára nehéz. Annak, akinek valamilyen szorongásos problémája van, komoly kihívást jelent ez az időszak.

Érdekel a téma? Olvasd el Dr. Simon-Fiala Ágnes orvos, homeopátiás orvos, pszichoterápiás tanácsadóval készült interjút.

Ha regisztrálsz ingyenes előadásunkra, további izgalmas témákról informálódhatsz, például a gyerekek és kiskamaszok érzelmi kibillenéséről.

HVM*: Ha rögtön a beszélgetésünk elején össze kellene foglalni, hogy melyek azok a lelki problémák, tünetek, amelyekkel a jelenlegi vészterhes időkben számolni lehet és amelyektől nem szabad megijedni, akkor melyeket említenéd?

SFÁ**: Ez egy érzékeny időszak, mert most még a stabilabb emberek is könnyen ki tudnak billenni egyensúlyukból, az egyre korlátozóbb környezet miatt. A legfőbb jelenség talán az információ fura eloszlása és ahogyan kapjuk ezeket. A normál üzemmódunkban is iszonyú mennyiségű információ ömlik ránk, melyet az agy nem tud feldolgozni és különféle módokon védekezik ellene. Az, hogy most ezeket az információkat konkrétan egy bizonyos témával kapcsolatban kapjuk, amelynek szorongást keltő hatása van, nagyon erőteljes jelenségeket hoz létre. Emellett sok csatorna és bejövő információ mennyisége és minősége is leszűkül. Gondolok itt pl. a személyes kapcsolatokra. Túl sok a virtuális kapcsolat, nagyon kevés a személyes kontaktus. Ha nincs meg valakiben a magabiztos én-mag, egy belső stabilabb én-rész, akkor bizony komoly hullámzásokon, lelki hullámzásokon mehet keresztül, hiszen minden hullámzik körülötte és valljuk be, a
bizonytalanságban tartás, mindenkit felborít.

HVM: Tehát mondjuk egy szorongás, egy depresszió, hogy ha korábban nem tudott előtörni például, a jelenlegi, nehezített pszichés körülmények miatt felszínre is törhet?

SFÁ: Igen, egy enyhe szorongásból lehet egy generalizált szorongás vagy egy enyhe depresszióból lehet egy mélyebb depresszió, akár olyan is, ami önveszélyessé teheti az embert. Esetleg olyan életmódot kezd el folytatni, amit azelőtt nem. Mondjuk például, ahhoz, hogy jobban érezze magát és ne érezze magát teljesen elmagányosodva, érzelmileg kivonul a történetből, például elkezd alkoholizálni. Ez már egy önveszélyes dolog, főleg, hogyha ezt nagyban űzi valaki.

HVM: Sokakat érint a pánikbetegség valamilyen formája, sokan szednek például nyugtatókat. Ilyen körülmények között a pánikbetegség tünetei milyen irányba mehetnek el? Ha valaki ilyet tapasztal magán, akkor az első ijedtség után mit tehet magáért?

SFÁ: Pánikbetegség esetében inkább egy lelki értelemben vett nagyon komoly diszkomfort érzésről beszélhetünk, amely halálfélelemmel és testi tünetekkel is járhat. Akkor, amikor ilyet tapasztal valaki ebben a karantén-helyzetben, ami egyébként súlyosbíthatja a tüneteket, azt gondolom, érdemesebb pszichiáter segítségét kérni.

HVM: Milyen viselkedési formák azok, amelyek szembetűnőek most a változás tekintetében, és mire lehet számítani?

SFÁ: Amit én látok egyéni és társadalmi szinten is, az a regresszióba süllyedés. Ezalatt azt értem, hogy akkor, amikor valami bizonytalanságot keltő körülmény van jelen valaki életében, az egy állandó félelmet, szorongást kelthet benne. A jelenlegi helyzetben ráadásul a testi épségébe, a sérülhetetlenségébe vetett bizalom borul meg, hiszen ez a vírus a halállal való szembenézést is elhozta az embernek. Ennek a kétségbeesésnek kiszámítható hatása, letolja az embert gyermeki minőségbe, tulajdonképpen regresszióba.

HVM: Mit lehet tenni? Hogyan tudunk segíteni önmagunknak?

SFÁ: Ennek az időszaknak és lelki állapotnak a legfőbb homeopátiás szere az ARSENICUM ALBUM alapanyagból készült szer, ami lelki szinten a halálfélelemmel, a szorongással, a jövőkép hiányával függ össze. Ez egy komoly múlttal rendelkező járványszer, annak idején a nagy járványokban (főleg a kolerajárványokban) segített. Testi tünetei között megtaláljuk a gyengeséget, légzőszervi tünetek közül a nehézlégzést, a köhögést, illetve émelygést, hasmenést is. Az állapot, amiben a járványban tévelygő ember van nagy-nagy félelmeivel és a kiszámíthatatlansággal, a kiszolgáltatottság érzésével, az egy Arsenicum album állapot.

Különböző homopátiás szerekkel segíthető még a szervezet a pszichés megküzdésben, viszont nagyon személyiség és tünetegyüttes függő, mikor melyik szert használhatjuk.
Például az a pánikbeteg, aki lebénul és nyirkos bőrrel, belső remegéssel küzd és teljesen le van fagyva, semmit nem tud csinálni és halálfélelmet él át, annak érdemes GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ alapanyagból készült szert adni. Akinél
nagyon erősek a kardiovaszkuláris (pl szívdobogás) tünetek, és halálfélelme van, de úgy érzi magát mintha infarktusa lenne, annak például ACONITUM NAPELLUSalapanyagból készült homeopátiás gyógyszert érdemes adni. 


*HVM: Háver-Varga Marianna
**SFÁ: Dr. Simon-Fiala Ágnes

Forrás: homeopatia.info.hu

Kíváncsi vagy, hogy mi is az a viselkedészavar? Hogyan különbözetesük meg a tüneteket, mikor forduljunk orvoshoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad Simon-Fiala doktornő, november 28-án szombaton 15:00-16:00 között tartandó ingyenes előadásán.

 

Szponzorált tartalom:

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodás - kisiskolás, iskolás, fiatal / felnőttBeküldési határidő: 2021. április 12.
Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: általános iskolásokBeküldési határidő: 2021. március 7.
Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z-módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Ugrás az oldal tetejére