Jelenlegi hely

Csak tíz év és debreceni lesz a Természettudományi Múzeum

Több országos portál is foglalkozott az elmúlt évben a Budapesten székelő Természettudományi Múzeum idei Debrecenbe költöztetésével. Úgy látszik, mára eldöntetett, költözik, de az épületre még tíz évig várni kell.

Az Index és a hvg.hu által közölt információk szerint tíz éven belül nyithat meg a múzeum Debrecenben. Jelenleg már megvan a telek - bár az államnak még meg kell vásárolnia a várostól - de akár tíz évig is eltarthat, mire egy, a mai igényeknek megfelelő múzeumi épület kerül majd rá.

A Természettudományi Múzeumnak a budapesti Ludovika épületéből azonban már idén az év végéig ki kell költözniük. Az intézmény dolgozói aggódnak a kialakult helyzet miatt, szerintük ennyi idő a csomagolásra sem lesz elég.

Széchényi Ferenc feleségének, Festetics Julianna grófnőnek az ásványgyűjteménye alapozta meg a lassan kialakuló Nemzeti Múzeumban a természettudományi részleget az 1800-as évek első éveiben.
Kevesen gondolnák, de a múzeum elmúlt 200 éves története alatt a falak mögött, a padló alatt vagy a múzeum más épületeiben több, mint 200 év alatt összegyűlt, 10 milliónál is több természettudományos gyűjteményi tárgy lapul. 
Ma az Ásvány- és Kőzettár,  az állandó kiállítás és a múzeum Közművelődési osztálya, az Embertani tár és az Állattár két gyűjteménye: az Emlősgyűjtemény és a Madárgyűjtemény is a Ludovika épületeggyüttesében található; míg az Állattár többi gyűjteménye ma is a Baross utcában, a botanikai anyagok pedig a Könyves Kálmán körúton találhatók.

A lehetőség többévnyi lebegtetése után a kormány az Index információi szerint meghozta végleges döntést a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri terjeszkedése miatt kell most Magyarország legnagyobb közgyűjteményének és egyben az egyik leglátogatottabb múzeumának épületet váltania.

A hírt a lapokbeszámolói szerint egy értekezleten közölte az alkalmazottakkal Bernert Zsolt főigazgató, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vonatkozó kormányhatározatot, melyet maga a főigazgató sem láttott még, csak a tartalmát ismertették vele szóban. A dolgozók nemcsak az ideiglenes helyre való költözés megvalósítása miatt érzik aggasztónak a helyzetet, de úgy vélik, sérülhet az érdemi szakma, oktatási és kutatási munka is.

Az Index szerint a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Ezt a típust ugyanis nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így a döntés elkerülheti a nagyobb nyilvánosságot.

Forrás: index.hu;hvg.hu; Magyar Természettudományi Múzeum Facebook oldala

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mi történik a mi kis aranyos gyermekünkkel? Kamaszodik!

Segítséget adunk, hogyan motiválhatjuk a dacoló, sokszor dühös vagy épp apatikus kamaszt

Minden szülő életében eljön az az időszak, amikor szembesülnie kell azzal, hogy az addig édes-tüneményes-szeretnivaló gyermeke szinte kifordul önmagából: már nem akar annyira megfelelni a szülői elvárásoknak, sőt... Nem akarja azokat a tevékenységeket folytatni, amikért mindaddig rajongott, nem akar tanulni, lustának tűnik, feledékennyé válik és általában ellene van minden kötelező jellegű dolognak.
Mire jó az önismeret?

Mire jó az önismeret?

Vannak olyan időszakaszaink, hónapok, évek, évtizedek, kinél hogy, amikor egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk a világban, milyen szerepet töltünk be, és többé-kevésbé eredményesen állunk helyt az életünk fontos területein.
„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyelnünk? Mit tehetünk ellene, és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
Ugrás az oldal tetejére