Jelenlegi hely

Környezettudatosság és életbölcsességek Eszter módra

Nem recept,de akár az is lehetne. Eszter mondatai mögött egy macska buddhai nyugalma és életbölcsessége. Beszélgetésünkben szó volt iskolai környezettudatosságról, állatszeretetről és állatkerti uzsonnáról, zenefüggő férjről és nem mellesleg takarítási tippekről.

Csendes, nyugodt típus. Úgy érzed, hogy csak terelgeti a családot és környezetének tagjait, és mégis úgy alakul, ahogy tervezi. Műanyagmentesen nevelni a gyerekeket a mai világban kihívás, de áll elébe.

Eszter mondatai mögött egy macska buddhai nyugalma és életbölcsessége. Két lányán kívül macskáikat és egy zenefüggő rádiózó férjet is terelget a műanyagmentesebb életmódra.

- Hányan, hogyan éltek?

Két gyerek - a lányok 8 és 4 évesek, 2 macska és egy férj tölti meg a társasházi lakásunkat.

- Mennyire fontos számotokra a környezettudatosság?

Szempont a választásainkban. Igyekszünk azok lenni, minél kevesebb műanyagot és felesleges holmit vásárolni. Mindezt úgy, hogy az még megvalósítható legyen számunkra, de nem vagyunk radikálisak. Most már egyre könnyebb, hogy a két gyereket is sikerült ráállítani, így nekem is lelkiismeret furdalást okoz egy-egy nem megfelelő döntés.

- Vásárlás terén hogyan sikerül kivitelezned? Nem felejted el magaddal vinni a dobozokat, szütyőket?

Szatyor, és a péksütiknek zsákok mindig velem vannak a táskámban. Gyümölcsöknek, zöldségnek nem mindig használunk. Sajtok, felvágottak esetében nem mindig sikerül, de ez az idei nyári projekt, hogy kimérős helyeken vásároljunk. Ehhez a piac a legjobb alternatíva, a zöldségesek nagyon jó partnerek.

- A fürdőszoba területén hogyan érvényesül a környezettudatosságotok?

A tusfürdő, sampon helyett már régóta szappant használunk, hiszen így már csak egy kis papírcsomagolásról beszélhetünk. De például a fogkrémnél a váltás még nem sikerült. Kipróbáltam a házi szódabikarbónás változatot, de hamar kiderült, hogy rongálja a zománcot, így elhagytam, és keresem az alternatíváját.
Alapvetően minimális kozmetikum mennyiséget használunk, így egy kis fürdőszobai polcon elférünk mind a négyen.

- A takarításban könnyebb volt hatékony alternatívát találni?

A Napraforgó Waldorf Iskolában csatlakoztunk egy Hanga nevű rendelős körhöz (Hangák, a Zöldre Érett Nők közössége – a Szerk.), onnan rendeljük a természetes alapanyagú, környezetbarát tisztítószereket. Próbálok minél kevesebbet használni ezekből is, nem használok például minden helységre külön tisztítószert, és emellett besegít az ecet, a mosószóda.

- Jól értem, nemcsak mosásnál, de a takarításnál is beveted a mosószódát?

Igen, zsíros tűzhelyhez, konyhai munkák után például, mivel a legtöbb zsíroldó egyáltalán nem környezetbarát. Próbáltam korábban máshol, a például a fürdőkádnál is, de csíkos lett, igy azon a területen elhagytuk. 

Eszter tippje: Spriccelős flakonban mindig van feloldva mosószódás és ecetes tisztítószer, 18 rész víz + 2 rész hatóanyag arányban. Mosószódával fújkálom be a tűzhelyet majd áttörlöm.
A mosogatószert is pumpás adagolóban tartom, és azt töltöm újra a nagy kiszerelésű flakonból. Így kevesebbet használunk, és könyebb adagolni.

- A mentes vásárlással történt változás az étkezés minőségében?

Én azt a tanácsot kaptam valaha a nővéremtől, hogy

olyan ételeket együnk, ami nem szórakozás, hanem táplálkozási céllal kerül a kosarunkba, és olyan legyen, amit a nagymamám is felismert volna.

Jelenleg a joghurt fogyasztással kapcsolatban kezdtünk el változtatni, szeretném otthon készíteni, ezzel kiváltanám a heti 4-5 doboznyit,
Minimalizáltuk a kekszeket, gyümölcsleveket itthon. Már a vendég gyerekek is beletörődtek, hogy nálunk gyümölcsöt kapnak bolti csipszek helyett, vagy palacsintát sütünk nekik.

A kis étkezésekkel nehezebb a helyzet, néha hajlamosabb lenne az ember megoldani kész, bolti csomagolt termékekkel, de azért igyekszünk. Most például úgy jöttünk ki az állatkertbe, hogy hoztunk gyümölcsöt, és saját szütyőbe pár szem pogácsát, és szilvás papucsot. Hűvösebb időben sajtkockát, olajbogyót szoktunk pakolni. Mindenkinek van saját pohara. A gyerekek, ha éhesek, megeszik az otthonról hozott falatokat, ahhoz szoktak hozzá. 

A nagyobbik lányunk, Lenke már nagyon következetes. A munkám folyamán, ha gyerekekkel kreatívkodunk, kéri, hogy ne műanyagból készítsünk valamit. Már nem akar Kindertojást kapni, mert úgy is pár percig játszik a meglepetés műanyag játékkal, ami az összerakás után leginkább feledésbe merül és valahol a lakásban hányódik. Inkább kér egy szelet csokit vagy kivár egy-egy nagyobb játékot..

- De helyes! Gyakran jártok az állatkertbe?

Igen. Évek óta bérletet veszünk, és a város egyéb parkjai, játszóterei helyettt itt töltjük a szabadidőnket. Árnyékos, nyugodt, mindenhol tiszta a mosdó, a víz, a lányokat már szabadon lehet engedni, ismerik a helyet. Összebarátkoztunk gondozókkal, követjük az állatok életét. A mi kertünkben sem élvezik annyira a kintlétet, mint itt.

- Akkor aktívabban követitek az állatkert életét is.

Igen, nagyon. Ha gubbasztó állatot látnak a lányok, érdeklődnek a gondozójánál, hogy nem beteg-e, számon tartják a vemhes állatokat, a kicsinyeket, a ketrecátépítést, költöztetést is várják, az újhelyre mi kerül.

A nagyobbik már olvasgatja a táblákat, a kisebbik 4 évesen ismeri az állatokat, tudja a nevüket. Megtanulják tisztelni az állatokat, környezetüket, nem hangoskodnak, nem etetik őket, nem bántják a növényeket.

Úgy fogadnak el szabályokat, hogy nem lemondásnak élik meg, hanem egy másik élőlény tiszteletén keresztül tanulják meg.

- Az iskolában hogyan tudjátok a műanyagmentes életmódot követni?

A Waldorfba járunk, a kisebbik ott is kezdte már az ovit, a nagyobbik az iskolát. Az iskola, a tanító néni, és a szülők legnagyobb része nagyon partner ezen a téren. Minden nap kapnak helyi almát, gyümölcslevet a gyerekek, szelektíven gyűjtik a szemetet, folyamatos visszajelzést kapnak a pedagógusoktól, megerősítik őket.

A Debreceni Napraforgó Waldorf Iskola elkötelezett a környezetvédelem mellett, a heti Zöld kihívásaik egyikének plakátja Facebook oldalukról

- A munkahelyed elfogadó?

Ott egy kicsit szokatlan még ez a szemléletmód. A legtöbben eldobható pohárban isszák a kávét, és rengeteg szemét keletkezik hetente, kevesünknek van saját bögréje, még mindig kevés embert érdekli a jövő.

- Gondolom ti is szelektíven gyűjtik a szemetet.

A társasházunk közös kertjében sikerült egy komposztáló kialakítására rávenni a szomszédokat, és az első év tamáskodása után mára elismerik, hogy jó dolog. Úgy gondolom, ha elérhetőek ezek a szolgáltatások, akkor az emberek is rászoknak és természetessé válik számukra. Aki kicsit is tudatos, nem akar szemetelni, vagy zacskóban vásárolni, máris fura mások szemében. Gyorsétteremben nem akartunk szívószálat és fedelet kérni az üdítős pohárra, és veszekedni kezdtek velünk, hogy kilötyögtetjük. Ez van, ehhez még sok mindenkinek fel kell nőni.

- Mennyire futsz bele az impulzív dolgokba?

Nem szeretem a felesleges holmikat, és nem szeretném összegyűjteni az ingyen bögrét csak azért, hogy még egyel több legyen otthon, feleslegesen. A halmozás, ami ingyen van, azt szereti az átlagember.
A vásárlásra éppen ezért nagyon odafigyelek. Így nem azt esszük, amit megkívánunk egy reklámképből, hanem azt, ami itthon van. Bigyókat vagy pontokat gyűjtetnek, presszionálják a gyereken keresztül a szülőket, hogy vásároljon még. Nem jó, ha azt tapasztalja a gyerek, hogy minden kívánsága és igénye ki van elégítve.

Mindenki elvárja a szülőktől, hogy megvegye a gyereknek, amire ránéz, mert kéri.

- Család, rokonság hogy fogadja, kezeli a környezettudatos viselkedéseteket?

Ezt a gondolkodásmódot eleinte a családtagok sem értették. A nagyszülők azt hitték, hogy azért nem veszünk meg valamit, mert sajnáljuk a gyerekektől. Pedig nem, ez inkább józanság.  Nagymama előfordul, hogy szabotálja, de óvatosan lavíroz a határon, hogy még beleférjen egy plussz fagyi, de ne szóljak érte. Feri (Váradi Ferenc rádiós műsorvezető - a Szerk.) rokonaival talán ritkábban találkoznak, de ők is elég rugalmasak, közösen választanak valami kevésbé egészségtelent.

- Ezt szerettem volna már kérdezni, a Férjed támogat a környezettudatosságban, az egészséges táplálkozásban? Ő elég elfogadó ember, nem?

Igen. Sokat van a gyerekekkel, szeret velük játszóterezni, megszokta már, hogy ne vásároljunk impulzívan, főleg édességet. Szerintem az furcsa volt eleinte Neki, hogy szeretetet nem fejezünk ki édességgel, de átbeszéltük, és hamar elfogadta. Eleinte próbálkoztak a gyerekek, tőle kunyergáltak egy újabb fagyit, mert nálam már tudták, hogy aznapra nincs több. Sokként érte alkalmanként egy-egy vendégségben, hogy mennyi édesség van kikészítve a gyerekeknek. A mi gyerekkorunkban még a gyümölcs és házisüti járta.

Következetesek próbálunk lenni, ahogy minket is neveltek. Józanság, és tudatosság kell a környezettudatos életmódhoz, és a gyerekneveléshez egyaránt. Ezért kellenek a gyerekeknek a szabályok, hogy tudjanak mihez igazodni.

 

ADL - Debrecenimami