Jelenlegi hely

Ki ne dobd a csontját, jósolj belőle! A maradékot pedig add a papnak!

Gerince megmondja az időt, a nevenapján az időjárás márciust mutatja, a bornak bírája. Nem beszélünk össze-vissza, és nem is bolondultunk meg, csak Márton napját várjuk!

Mágikus nap, végre vége a melónak!

Ezzel a nappal fejeződnek be a mezőgazdasági munkák, így nem véletlen hogy ünnepnappá vált. A libát régen november 11-én ölte le és ette meg a tehetősebb köznép, majd mellcsontjából és hátgerincéből a jövő téli időre jósoltak.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél.

Ha vöröses, barna volt, esős, ha fehér, akkor sok hóra számítottak, havas telet vártak.

Régen a liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat” szavunk is.

Márton napjához számos időjóslás is fűződik: „Márton olykor fehér lovon jár” – tehát fel kell készülni a havazásra. Ha pedig „Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál”, vagy „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél”.

Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Babonából lesz a népszokás, Márton napi álomból boldogság

A hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következõ évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelõ lesz.

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik

Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek 

Divatja leginkább a vörösboroknak van ilyenkor, de fontos tudni, hogy az újbor lehet vörös, fehér, de még rosé is. Az ilyenkor forgalomba kerülő vörösborok érlelés nélkül lettek lepalackozva, frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük a csersav okozta, az érlelt vörösborokra jellemző „szárító érzés“ a szánkban.

ADL - Debrecenimami

Forrás; Forrás; képek: Pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Az idő mindig kevés, de 20 percet szánhatunk az egészséges, frissen készült ételre! Saláta, lepény, leves és egy desszert is jutott a végére ajánlónknak.
Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Képzeld el, milyen lenne, ha a gyerkőcöd kedvenc meséje egy varázslatos színházi élménnyé válna! Most itt a lehetőség, hogy együtt fedezzétek fel Maszat kalandjait élőben!
Válaszd a szezonálist!

Válaszd a szezonálist!

Korábban természetes volt, hogy a boltok polcain vagy a piacokon csak szezonális zöldségek és gyümölcsök közül választhattunk. A mai fogyasztói társadalmunkban viszont már elvárás, hogy januárban is kapható legyen eper vagy paradicsom. Persze hümmögünk az árakon, na és persze az ízeken….
Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére