Jelenlegi hely

10 randi házaspároknak

Mikor beszélgettetek utoljára 30 percet? Mikor volt utoljára egy igazi randitok? Romantika csak a filmekben van, a hétköznapokon csak a mókuskerék marad? Néhány bevált tipp, hogy házasságotok új lendületet kapjon.

Kezdetben természetes volt naponta találkozni és kéz a kézben sétálni, egymásra figyelni, de a gyerekek mellett ehhez komoly szervezés szükséges. Viszont érdemes befektetni az időt, energiát, odafigyelést, mert az erőfeszítés sokszorosan megtérül.

Néhány praktika, jó gyakorlat:
- A találkozásnál a lényeg a minőségi figyelem és egymásra szánt idő.
- Próbáljuk meg erre az időszakra másra bízni a gyerekeinket.
- Kapcsoljuk ki a külső és a belső zavaró körülményeket: pl. háztartási munka, telefon, tv, internet, a fejünkben pergő listák
- Próbáljunk meg hetente legalább egy estét együtt tölteni. Írjuk be a naptárba a megbeszélt időpontot!

David és Claudia Arp házassági és családi tanácsadó szolgálatot vezetnek az USA-ban, és elkötelezettek amellett, hogy a házasság egy életre szól. Ketten az úton című "kézikönyvükben" megosztják a 10 legkedvesebb "randevújukat".

1. Közös séta és beszélgetés

Különleges felszerelés nem szükséges hozzá, és semmibe sem kerül. Milyen helyeken lehet sétálni? Bárhol, pl. a belvárosban, a ház körüli utcákban, a hegyekben, az erdőben, a parkban, a kijelölt sétautakon, tóparton, folyóparton. (Budapesti tippek)

Hallgassuk meg egymást. Ilyenkor beszélgessünk, ne csak megbeszéljünk, tehát nem a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat és aktuális elintéznivalókat egyeztessük, hanem ami a szívünket nyomja:  örömünket, fájdalmunkat, érzéseinket, gondolatainkat, terveinket. Érdemes előre gyűjteni és felírni az ötleteket, jó témákat, kérdéseket.

"Élvezzétek az együttlétet! Meglátjátok, hogy a séta és a beszélgetés segít a házasságot sínen tartani."

2. Meglepetés

Használd a fantáziád és lepd meg a párodat! Készítsetek egymásnak valami apró kis meglepetést, még akkor is, ha nincs semmilyen évforduló, vagy ünnep. Ez a meglepetés lehet egy apróság, lehet program. Pl.: Vacsora egy étteremben vagy otthon, kávé egy cukrászdában vagy kávézóban, koncert, kirándulás, sétahajózás, csillagles, csónakázás, múzeumlátogatás, kiállítás megtekintése, utazás, színház, mozi, saját készítésű videóüzenet, szerelmeslevél, rejtett üzenetek cetliken

"Nem is sejted, hogy a jó ötletek hova vezethetnek!"

3. Romantikázás

A változatosság gyönyörködtet. "Az egyhangúság elkerülésére tervezzünk olyan találkát és töltsük az éjszakát olyan helyen, ahol még sohasem jártunk."

Válasszátok ki együtt a helyszínt és teremtsétek meg az együttlét hangulatát. Kérjétek kölcsön egy barátotok lakását, aki éppen elutazott. Menjetek el újra oda, ahol nászúton voltatok, vagy az első találkozásotok helyére. Legyetek kreatívak! A kísérletezés és újszerűség színt vihet az életünkbe. Pl. szauna, panzió, fürdőszoba gyertyafényben, masszázs, vagy amit szerettek…

4. Mérföldkövek a kapcsolatunkban

Ez a randi a visszatekintésről szól, a közös emlékeink felidézéséről. Milyen mérföldköveket éltetek meg a házaséletetek során? "Olyan események vagy helyzetek, amit együtt éltünk át és befolyásolták a közös életünket." Pl. az első találkozásunk, gyerekek születése, utazások, betegségek, költözés… Előfordul, hogy ugyanannak az eseménynek más-más részletére emlékezünk, vagy másként éltük át. Ha szeretnétek, külön-külön leírhatjátok ezeket, érdekes élmény lesz megbeszélni egymással.

5. Egész napos kiruccanás

"Amikor a gyerekek még kicsik voltak, az egész napos együttlétek csodálatos szabadságot jelentettek a szülői felelősség és az otthoni sok munka alól, és időt engedtek, hogy újra egymásra figyelhessünk." Pl. táborozás, barátok lakása vagy nyaralója, egy hétvége vidéken, túra.

"Ne várjátok, amíg lesz rá idő és pénz, vagy amíg a gyerekek felnőnek – most menjetek el. Higgyétek el: örülni fogtok, hogy elmenetetek!"

6. Sportrandevú

A sporttalálkákon az együttlét a cél, nem a versenyzés. Mit szeretnétek együtt sportolni? "Esetleg elhanyagoltatok egy sportot, amit szerettek? Él-e bennetek titkos vágy egy új sport iránt?"
Tenisz, squash, tollaslabda, bowling, kocogás, biciklizés, úszás, evezés, nordic-walking, fitness edzés, tánc

7. Házassági évforduló

Milyen volt az esküvőtök? Emlékeitek az esküvő napjáról nagyszerű kiindulópont lehet ehhez a randihoz. Segít az élmények felelevenítésében, ha megnézitek a fényképalbumokat és a videókat, az üdvözlő képeslapokat, egyéb emlékeket. Az esküvő helyszínének felkeresése és a korábbi évfordulók felidézése is jó ötlet.

8. Közös biciklizés

Ha szép az idő, pattanjatok fel a bringára! Közeli vagy távolabbi célponthoz kiránduljatok kettesben, a biciklitúra testi-lelki felüdülést jelent. Ha kalandra vágytok, próbáljátok ki a tandem kerékpárt.

9. Lelkinap

A lelki közösség lényeges része a kapcsolatunknak. Téged mi foglalkoztat pillanatnyilag? Elmondtad-e a problémáidat, örömeidet, kérdéseidet a házastársadnak? "Elmondjuk egymásnak őszinte érzéseinket, építjük és bátorítjuk egymást, és együtt keressük a harag és a konfliktushelyzetek megoldását."

10. Együtt a könyvesboltban

Ha szeretitek a könyveket, a könyves standokat, talán jól esik egy könyvesbolti találka. Még jobb, ha kávézó vagy teázó is kapcsolódik hozzá, ahol leülhettek beszélgetni. Válasszatok ki egy témát, és nézzetek körül, milyen használható könyveket fedezhettek fel a témához. Pl. kommunikáció, konfliktuskezelés, gyereknevelés, vagy bármi más, ami érdekel.

Ha a házasságról szeretnétek olvasni, ezeket a könyveket ajánljuk:
Kevin Leman: Péntekre új férj
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Arnold Mol: Házaspárbaj
E Lawrence J. Crabb: Egybeszerkesztve
Gary Chapman: Családi összhangzattan
Gary Chapman: A házasság 4 évszaka
James Dobson: Amit a feleségekről tudni kell(ene)
Kendrick: Merj szeretni!

Sínen maradni, némi kisiklás után is

"Ne essetek kétségbe, hogyha házasságotok vonata időnként zökken egyet vagy egy időre kisiklik. Ez csak azokkal történhet meg, akik nem állnak, hanem haladnak. Kezetekben tartjátok a lehetőséget, hogy házaséletetek újra sínre kerüljön és rajta is maradjon. Tartsatok ki, és meglátjátok, hogy a helyes irányban haladtok!"

"Örüljetek az életnek! Tervezzetek együttléteket és ne engedjétek, hogy ezekben bármi megakadályozzon!"

Felhasznált forrás: David és Claudia Arp: Ketten az úton

Halász Kinga, Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére