Jelenlegi hely

Az óvodáskori fejlesztés fontossága és szempontjai

Óvodai előkészítő, fejlesztés vagy miniovis foglalkozások? Mindegyikben van valami közös: a gyerekek játszva fejlődnek. De mit vegyünk figyelembe mielőtt döntenénk?

Az óvodákban is egyre több foglalkozási lehetőség adódik a gyerekeknek. A szülők nem bánják, ha a túlterhelt óvó nénik mellett valaki célzottan foglalkozik a gyerekkel zeneovin, ovitornán vagy angolon.

De milyen szempontokat vegyünk figyelembe az ovis foglalkozások választásakor?

Ovisoknak történő foglalkozás választásakor mindenképp vegyük figyelembe a gyermek életkorát. A 25-27 fős ovis csoportokban nap mint nap rengeteg inger éri őket, ezért egy friss ovis, aki 3 évesen új környezetbe kerül, nem biztos, hogy arra vágyik, hogy délután még egy foglalkozáson leterheljék az idegrendszerét. Ez persze gyermekfüggő. Van, olyan csemete, aki ezt fel sem veszi, van, akit jobban megvisel. Úgy gondolom, hogy a szülők, akik a legjobban ismerik a gyermeküket, kellőképp meg tudják ítélni, hogy bírja-e majd a gyermek még a plussz elfoglaltságot, vagy sem. Ha szeretettel jár, és vágyik, semmi akadálya, de mindig vegyük figyelembe a gyermek érzéseit.

Más a helyzet abban az esetben, amikor a gyermeknek szüksége van rá valamilyen okból kifolyólag. Ez számtalan ok lehet: mozgásfejlesztés, szocializáció segítése, önbizalom erősítése, egyre gyakoribb problémák az ovisok esetében. Szintén gyakori eset a bátortalanság, az alacsony kudarctűrési szint, a nehéz kapcsolatteremtés, kihátrálás a versenyhelyzetekből.

Végül pedig nagyon fontos a gyermek orientációja. Mi iránt érdeklődik leginkább?  Kíváncsi az idegen nyelv iránt, vagy örökmozgó, szeret sokat mozogni? Szeret otthon táncolni, de tánciskolába még nem íratnánk be?  Ilyenkor szintén figyelembe vesszük a gyermekek érzéseit, mi az, amit ő szeretne? Mi az, amiben ő úgy érzi, hogy ki tudja magát fejezni?

Fontosnak tartom mind a gyermeknevelésben, mind a gyermekekkel való közös „munkában” azt, hogy mindig vegyük figyelembe a gyermekünk, gyermekek érzéseit. Ne erőltessük rá akaratunkat, mert azzal többet ártunk, mint amennyit használnánk.

Ha fejlesztésre járnátok

Egyre több gyermek igényli bizonyos fejlődési szakaszokban a mélyebb odafigyelést. Figyelem, koncentráció, kudarctűrési képesség, utasításkövetés, monotonitástűrés, finommotorika, nagymozgás… ijesztő szakszavak, de mit is takarnak valójában? Ha hisztizik, mert vesztett a játékban, az kisméretű hisztinél, amiből a figyelme gyorsan elterelhető, még egészséges. Leveti magát a földre és minden alkalommal hosszan, kitartóan, akár rombolva környezetét fejezi ki a veszteség érzetét? Ez már korántsem megszokott. Nem szeret rajzolni, színezni, gyurmázni, gyöngyöt fűzni? Lehet, hogy nem a türelmével van baj, hanem a kézizmokkal.

Keressetek egy szakpedagógust, és kérjetek egy részletesebb felmérést, vizsgálatot. Az ő tanácsai alapján induljatok el szakembert keresni, válasszatok olyat, aki szimpatikus gyermekednek.

Beszélgessünk el vele arról, hogy miért is járunk oda, mit fog ott csinálni, és annak milyen hatásai lesznek rá nézve. Mi a célja a foglalkozásoknak és hogy türelmesnek kell magával lennie.

Nem mindegy, hogy egyéni vagy csoportos fejlesztésre fog járni. Ez is gyakran próbára teheti a türelmét. Csoportos foglalkozás esetén akár 5-6 kisgyermek is ugrándozhat egyszerre a tornán; míg egyéni fejlesztés közben ő van a középpontban.

Fontos a fejlesztő tanár rendszeres visszajelzése. Ez nem több oldalas elemzéseket jelent, elegendő a gyermek rajza, kézműves munkája, az általa megoldott feladatlap pár perces átbeszélése. A többit Te úgyis látni fogod rajta.

Otthoni gyakorolni való. Vegyük komolyan a fejlesztőpedagógus kéréseit, és gyakoroljunk otthon is, ha esetleg azt kéri. Ha komolyan vesszük a kérést, a gyermeknek mutatunk jó példát, és ő is komolyan veszi majd az iskolában is a házi feladatot.

Mindezek, akár az ovis foglalkozások, akár a fejlesztések elérhetőek a Csemeteliget Baba-mama és gyermekközpontban; 52/688-125; Debrecen, Nagyerdei körút 16.

Szerző: Erdélyi Anita, a Csemeteliget Baba-mama és gyermekközpont vezetője és megálmodója; fejlesztő coach

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
S.O.S. Karácsony 2020, avagy hogy éljük túl az idei ünnepeket!

S.O.S. Karácsony 2020, avagy hogy éljük túl az idei ünnepeket!

Az évek alatt valahogy úgy alakult, az Adventi időszak, a karácsonyi készülődés sokak számára plusz teherként jelentkezik és stresszként élik meg. Miért kell ennek így lennie? Talán a 2020-as covid helyzet miatti korlátozások megmutatják nekünk az utat, a belső békénk és egy nyugodt karácsony felé.
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Ugrás az oldal tetejére