Jelenlegi hely

Kertészkedés gyerekekkel „alaprecept”

Végre kisüt a nap, miért is maradnánk a négy fal között? Nem is kell kétszer mondani a gyerekeknek IRÁNY A SZABAD, már öltöznek is, nem úgy, mint reggel az iskolába-óvodába készülődéskor.

Kiskertünk megújulásában, apró kicsi kezükkel szívesen segítenek, és közben játékosan megtanulják a kertészkedés alapjait. Fontos, hogy ne vegyük el a kedvüket: biztosan nem lesz tökéletes kiskertünk, viszont együtt készítettük és értékes időt töltöttünk a gyerekekkel.

Hozzávalók:

 1. Gyerek, ruha: rétegesen öltöztessük fel a gyerekeket, vegyük elő a gumicsizmát. Garantált, hogy minden piszkos lesz, így ne az ünneplő kedvenc kisruhában engedjük ki őket
 2. Szerszámok: mindenkinek saját, de még így is tuti az enyém kell nekik. Kisásó, gereblye, locsolókanna, mind megtalálható a homokozó készletben, de színes kis gyerekméretű szerszámok bárhol beszerezhetők ilyenkor.
 3. Virágok, hagymák: már a választásba vonjuk be őket, így nem lesz vita, ki melyik virágot szeretné elültetni. Későbbiekben is a saját kicsi virágjukat gondozhatják.
 4. Magok: nagyobb méretű virágmagokat válasszunk, apró kicsi kezeknek könnyebb lesz bánni vele.


  kép forrás: pixabay.com
   
 5. Kiskert: ha van rá lehetőség, saját kicsi kertrészt jelöljünk ki nekik, így hónapról hónapra megfigyelhetik a növények fejlődését. Kisnaplót is tudnak vezetni a fejlődésről, rajzokkal színesebbé tehetik vagy akár egy-két fotót is beragaszthatunk.
 6. Táblácskák: lehet saját készítésű vagy előre megvásárolt. Mindenképpen jó, ha megjelöljük, mit hova ültettünk
 7. Kavicsok, botok, színes forgók: a gyerekek szeretnek kavicsot és botokat gyűjteni, használják fel a kiskertjük kicsinosítására!
 8. Locsolás: minden gyerek szeret pancsolni, így biztos ez lesz a legvidámabb pillanat!
 9. Bogarak: kertészkedés közben megismerhetik a földben élő állatkákat. Adjuk a kezükbe őket, így nem fognak később félni tőlük.
 10. Kerttel nem rendelkezők se mondjanak le a kertészkedésről: balkonládába vagy egy nagyméretű cserépbe is vethetünk salátát, fűszernövényt. Nagyon kreatívak a gyerekek! Mi például tavaly manókertet készítettünk, színes kövekkel, apró botokkal dekoráltuk.

+ 1 jó tanács: ha a gyerekek hamar megunják és sárvárat kezdenek el építeni, gondoljunk arra. hogy lemosható-kimosható a gyerek és a ruhák is :-)Szerző: Szolnokimami