Jelenlegi hely

Zöldülnek a debreceni városrészek

A Libakertben és a Dobozikertben már dübögnek a munkagépek, elindult a felújítási program.

Debrecen megújulásra váró tizenegy városrészéből hat – a Libakert, a Dobozikert, a Vénkert, a Sestakert, az Újkert és a belváros –2019 folyamán teljes ráncfelvarráson és szépészeti műtéten esnek át. A Zöld város program több mint 6 milliárd forintos kerettel rendelkezik, melyből több mint 3 milliárd forintot szeretnének a lakótelepi fejlesztésekre fordítani.

Általánosságban el lehet mondani, mindenhol a zöldterületek megújulását tervezik: gyomtalanítanak, a veszélyes faágakat eltávolítják, fákat és cserjéket ültetnek, felújítják a játszótereket és újakat is építenek, kondiparkokat telepítenek és a sportpályát is megújítják. Cserélik az elhasználódott padokat, kerékpártárolót helyeznek ki, a közbiztonság érdekében kamerarendszert telepítenek, valamint a közvilágítást is megújítják.

Első a sorban a Libakert

A körülbelül háromezer lakosú Libakert megújítására 239 millió forintot fordítanak, ami „a teljes terület újjászületését” hozza majd.
A fejlesztések kivitelezése várhatóan hat hónap alatt zajlik majd le, mely részleteiben a következőket jelentené:

 • A Dózsa György és Viola utcák közötti tömbbelsőben növelik és megújítják a zöldfelületeket, elbontják és kicserélik az elavult parki berendezéseket, a játszóteret felújítják.
 • A Dózsa György utcán több mint 60 parkolóhelyet létesítenek, valamint a Dózsa György utca és a Füredi út sarkán olyan játszóteret alakítanak ki, melyet a mozgáskorlátozott gyerekek is használhatnak majd.
 • Az Egyetem sugárút – Füredi út – Dózsa György és Nyár utcák által határolt területen zöldfelület-rekonstrukció, a parki sétányok megújítása és a meglévő játszótér fejlesztése történik meg.
 • A Honvéd utca – Egyetem sugárút – Szegfű utca környezetében fejlesztik a „Delikát” játszóteret, a Szegfű utcai játszótéri elemeket pedig áttelepítik.
 • Az Ibolya Utcai Általános Iskola környezetében felújítják és bővítik a parkolókat.
 • Az Arany János téren és az Ifjúság utcán térfigyelő kamerákat helyeznek ki.
 • A Libakerti Könyvtár udvarát is fejlesztik.

 • Az Arany János téren és környezetében a zöldfelület rekonstrukcióján túl a játszóteret és a sportpályát újítják fel, így gyakorlatilag egy pihenő- és sportcentrummá fog alakulni. Már elkészült a kondipark, a sportpálya megújulásával lesz teljes a tér. Gumiszőnyeggel borítják le és zajmentes hálókra cserélik a régieket, valamint fákkal egyfajta „védőfalat” képeznek a pálya köré, hogy a sportolók ne zavarják meg az itt élők nyugalmát.

Második a sorban a Dobozikert

Itt is nagyon sokrétű a munka, az alábbi szempontok alapján történik majd a megújulás:

 • Leginkább a fényes udvari tömbbelső változik meg. Itt már bontás alatt van a nagy, összefüggő aszfaltfelület, hogy a korábbinál nagyobb legyen a zöldterület. A pingpongasztalokat kicserélik, a sportpályát, a kondiparkot és a játszóteret felújítják.

 • Virágládákat helyeznek ki a Víztorony utcán, a Dienes János utcán a Boka Károly utcán cserjéket telepítenek és a kijárt gyalogos útvonalakon térkövet helyeznek el.
 • Az Ótemető utcai házak közötti parkolókat is felújítják, járdát építenek és fákat ültetnek.
 • Térfigyelő kamerákat is telepítenek a Víztorony és a Dienes utca sarkára, a Karácsony György utcai óvodához és a Munkácsy utca – Víztorony utca kereszteződésébe.

A Dobozikertre fordítható beruházás teljes költsége 331 millió forint, amelyből 296 millió forint uniós forrás, 35 millió forintot az önkormányzat finanszíroz. A kivitelezés most kezdődött és 6 hónapig tart, azaz idén nyáron már futkározhatnak ott a környéken élő gyerekek.

A Zöld város programban a következő felújításra kerülő helyszínek a Sestakert és a Vénkert, de még ebben az évben elindul a Belváros és az Újkert zöldterületeinek korszerűsítése. A teljes program az idén elinduló 6 városrész mellett még kiterjed a Tócóskertre, a Tócóvölgyre, a Petőfi térre, a Bem térre és a Sóház városrészre.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: uft.hu

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!