Jelenlegi hely

Változások a betegellátásban a DEKK Gyermekgyógyászati Klinikán

Aktuális tudnivalók, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) Gyermekgyógyászati Klinika működésében.

Koronavírus információs vonal, amely 8-20 óra között hívható.

Telefonszám: +36 52/255-603/56673-as mellék.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel csak és kizárólag akut problémákkal keressék fel az intézményt, telefonos időpontegyeztetést követően.

A klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal. A váróteremben egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

Szakrendelések:

  • A Gyermekgyógyászati Klinika szakrendelésein heti 1 alkalommal ellátják a halaszthatatlan eseteket.
  • A szakrendelések munkatársai telefonon és e-mailen keresztül tartják a kapcsolatot a betegekkel, szükség esetén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerén keresztül, esetleg postai úton küldenek receptet.

Fekvőbeteg-ellátás / Sürgősségi Ambulancia

A 24 órás sürgősségi ambulancia működési rendje a jelenlegi járványügyi helyzet miatt megváltozott! A jelenlegi ügyeleti rendszerben a háziorvosi ügyeletre érkező betegeket érkezési sorrendben látják el.

A Gyermekklinika ambulanciájára érkező betegeket triage (betegosztályozás) után a sürgősségi ellátás szabályai szerint látják el. A lázas és láztalan gyermekeket elkülönítve látják el. A láztalan betegek további ellátása külön helyiségben történik, külön ellátó személyzettel, a klinika orvosai által.

A koronavírus-járvány miatt célunk, hogy a régió gyermekbetegeinek biztosíthassunk lázas és láztalan betegutakat, külön helyiségben, külön személyzettel. Ez a rendszer biztosítja a betegcsoportok megfelelő elkülönítését a megérkezéstől kezdve.

A rendszer működéséhez szükség van a házi gyermekorvosi ügyelet és a Gyermekklinikai sürgősségi ügyeleti rendszerének összehangolt működésére. A lázas betegek ellátása két ambulancián, párhuzamosan történik. Az elkülönítés céljából előszűrést (pretriage-t) vezetünk be. A koronavírus-fertőzésre gyanús esetek ellátását külön épületben biztosítják. A láztalan betegek ellátása elkülönülve történik (külön helyiség, külön személyzet, területi ellátási kötelezettség figyelembe vétele nélkül). Ellátását a Gyermekklinika ügyeletei rendszere fogja biztosítani minden esetben.

Koraszülött Intenzív Centrum (Neonatális Intenzív Centrum, mozaikszóval NIC) és Újszülött osztály:

A Szülészeti Klinikán az újszülöttek és koraszülöttek ellátása a korábbiakhoz hasonlóan, zökkenőmentesen zajlik.

Amennyiben az újszülöttel minden rendben van, jó a szopáskészsége és súlyvesztése nem jelentős, akkor az eddigi gyakorlathoz képest korábban, már 48 órás korban sor kerül a hazaadásra, a kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzését követően.

A járványügyi helyzetre tekintettel a koronavírus- (COVID-19-) fertőzésben szenvedő, vagy arra gyanús anyák esetében külön szülőszoba került kialakításra és az intenzív, valamint újszülött osztály is felkészült az érintett újszülöttek szükség szerinti, elkülönítve történő ápolására.

A koronavírus fertőzésekkel és újszülött ellátással kapcsolatos néhány alapvető információ:

A COVID-19-fertőzés átvitele a magzatra:

A vírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed. A magzat méhen belüli fertőződését eddig még nem észlelték. Eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19- anyák újszülöttjeinél a megszületéskor a vírus nem volt kimutatható az újszülöttek orr-garatváladékában, a magzatvízben, illetve a köldökzsinórvérben sem. A megszületés után azonban az anya cseppfertőzés útján megfertőzheti újszülöttjét.

COVID-19-fertőzött anya újszülöttje: 

A jelenleg elérhető szakirodalom alapján az újszülöttek koronavírus fertőzöttsége nem mutat olyan súlyos tüneteket, mint az idősebb emberekben, sőt legtöbbször akár tünetmentes is lehet. Az újszülött nem az anyaméhben, nem az anyatejjel, hanem cseppfertőzéssel fertőződhet meg a születést követően. Mindezek miatt a koronavírus-fertőzött anyák újszülöttjeit tünetmentesség esetén is „gyanús betegnek” kell tekintsük és az anya, valamint az újszülött állapotának megfelelően különleges figyelmet fordítunk rájuk.

COVID-19-fertőzött anya és a szoptatás:

Az eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19-anya tejében nem választódik ki a koronavírus, ugyanakkor a vírus elleni ellenanyagok megjelennek az anyatejben. Jelenlegi ismereteink szerint megfelelő óvintézkedések bevezetése mellett a szoptatás, illetve az anyatejes táplálás kifejezetten támogatandó koronavírus-fertőzött anyák esetében is.

Az anya és újszülött általános állapota általában COVID-19-fertőzés esetén is jó és ilyenkor közösen ápolják őket, megfelelő óvintézkedések mellett, a többi anyától elkülönítve. Súlyosabb anyai fertőzés esetén azonban a szakorvos dönthet úgy, hogy az újszülött elkülönítése szükséges, de ebben az esetben is törekednek a lefejt anyatejjel történő táplálásra.

Koraszülött-utógondozás:

A koronavírus-fertőzés (COVID-19) magyarországi terjedésének megfékezése érdekében a veszélyhelyzet megszűnéséig minden nem sürgős, az egészségi állapot romlásának kockázata nélkül halasztható vizsgálatot későbbi időpontra tesznek át.

Fontos azonban, hogy a koraszülöttek egy része esetében a járványos időszakban is szükséges a rendszeres ellenőrzés. Ezen gyermekeket előjegyzés alapján, várakozást elkerülve továbbra is ellátják a  szakrendelésen.

Gyermeksebészet:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rendelete értelmében a tervezhető gyermeksebészeti műtéti beavatkozások közül csak azokat végezik el, amelyek elmaradása a gyermek számára maradandó egészségkárosodással járhat. A műtétek nagy része nem ebbe a kategóriába tartozik: ezeket egyelőre nem meghatározható ideig halasztják.
Műtéti beavatkozás nélkül az élettel nem összeegyeztethető, vagy a korrekció időpontját illetően jól meghatározható, szűk időkerettel bíró veleszületett fejlődési rendellenességek műtétei és az onkológiai betegek operációi nem maradnak el.

Az akut esetek ellátása sem marad el.

A járóbeteg-szakrendeléseken is csak sürgős, valamint újonnan felismert és ellátás nélkül vélhetően egészségkárosodáshoz vezető eseteket látnak el. (Nem tartoznak ebbe a kategóriába: a szülők megnyugtatását célzó előbőr-bemutatás, a háziorvos által észlelt ingahere, vagy herevisszér-tágulat.) A tervezett kontrollvizsgálatok, valamint a hetek, hónapok óta fennálló elváltozások gyermeksebészeti vizsgálata a jelen helyzetben nem indokolt.

A járványügyi megszorítások fennállásáig a szakrendelések előjegyzést halasztható ellátásra nem ad.

A Klinikai Központban, így a Gyermekgyógyászati Klinika fekvőbetegosztályain is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

Forrás: klinikaikozpont.unideb.hu

KEDIT -Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
Ugrás az oldal tetejére