Jelenlegi hely

Séták és épületlátogatások Debrecenben

Kulturális Örökségi Napok? Az ijesztő elnevezés ellenére az egyik legérdekesebb alkalom, hogy megismerd jobban városod, múltunkat. Tematikus séták profi idegenvezetőkkel szeptember 19-20-án, szombat-vasárnap Debrecenben.

Immáron ötven országban rendezik meg évről évre a Kulturális Örökség Napjait az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata.

Debrecenben ezúttal is több érdekes tematikus sétán ismerkedhetünk meg Debrecen kulturális és épített örökségével, melyek során többek között a cívisek világa, Kölcsey és Csokonai debreceni élményei, Szabó Magda kedvenc helyei és Nagyerdei villák tárják fel „titkaikat” helytörténészek és helytörténeti kutatók segítségével.

Séták Debrecenben

Alföldi "Cívis" Városjárás

2020. szeptember 19. (szombat) 10:00

Kik az "igazi" cívisek? Miért és hogyan alakult ki a "Debreceni Köztársaság" és a "dózsék" városa? Milyen a debreceni építészet, várostervezés, képzőművészet? Mi jellemzi a "debreceniséget"? Hogyan házasodtak a debreceni emberek?

Mit ettek évszázadok során? Hogyan temetkeztek a debreceniek? Vajon miért vagyunk (?) bezzeg-város? És még sok minden más, ami a témába belefér...

Hiánypótló sétával készültünk, melyen a "bölcsőtől a sírig" sétálunk: először a Déri Múzeum legendáit ismerjük meg, majd utunkat a Nagytemplom, Régi Városháza érintésével az ősi Kossuth utcán folytatjuk, egészen az egykori Nagy Református temetőig.

A túra résztvevői komplex módon ismerkedhetnek meg a cívisek világával: különböző tudomány- és kutatási területek eredményeinek segítségével, melyhez a Déri Múzeum helytörténeti részlege lesz sorvezetőnk.

Partnerünk ezúttal a Járom Kulturális Egyesület és a Déri Múzeum.

A városjáráson való részvétel ingyenes, de a regisztráció ajánlott, melyet üzenet küldésével lehet megtenni (City-Legends.Com facebook felületén), illetve a 06 20 500 2956-os telefonszámon.

Találkozó helyszíne: Déri tér

https://www.facebook.com/events/336213490851244

Szabó Magda séta

2020. szeptember 19. (szombat) 12:00

A sétán Szabó Magda Debrecene elevenedik meg. A regényeiben megjelenő emblematikus épületeket látogatjuk meg.

A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött: emlekhaz@silver.drk.hu.

Találkozó helyszíne: Szabó Magda Emlékház (Kossuth u. 35.)

http://oroksegnapok.gov.hu/seta/440

Irodalmi barangolás Csokonai és Kölcsey nyomában

2020. szeptember 19. (szombat) 14:00

A Kulturális Örökség Napok alkalmából a Cívisporta helytörténészeinek újabb sétáját köszönthetjük, ezúttal Balogh László vezetésével! Régi adósságunkat is törleszthetjük a debrecenieknek, hála neki: Csokonai és Kölcsey nyomába szegődhetnek a város múltja iránt érdeklődők.

Hol lakott Debrecenben Kölcsey Ferenc diák korában? Mi maradt a régi Kölcsey-házból? Hol volt Kölcsey Ferenc cellája? Hol lakott Csokonai Vitéz Mihály? Miért rúgták ki példátlan módon a Kollégiumból? Hol járt Csokonai nagybetegen az utolsó hónapjaiban? Ismerhette egymást a két poéta, esetleg barátok voltak? Miért nem olvashatunk erről? Egy rövid séta alkalmával megpróbálunk e kérdésekre választ adni.

A séta regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet megtenni: egyesult@gmail.com vagy +36 20 558-5939.
A résztvevők maximális létszáma: 20 fő!

Találkozó helye: Református Kollégium főbejárata (Füvészkert utca felől)

https://www.facebook.com/events/866352183889891

Sétakerti séta - villák a Nagyerdő mellett

2020. szeptember 19. (szombat) 14:00

Az 1800-as évek második felétől a Sétakertben nemcsak szőlős- és gyümölcsöskerteket láthattak a Nagyerdőbe látogatók és az onnan vizet hordó városiak, hanem néhány frissen épült nyaralót is. Az 1900-as évek elején megszaporodtak az építkezések és a város elitje nagyon szép házakat építtetett, majd egy idő után többen ki is költöztek az időközben téliesített villákba.

A Simonyi út két oldalán és a Csanak, illetve a Bessenyei utcákon végigsétálva megismerkedhetünk a még meglévő villákkal (Dienes, Tankó, Geiger, Csanak, Sesztina villákkal és még húsz egyéb épülettel). Megtudhatjuk, kinek (Kaszanyitzky, Simonffy, Csanak, stb.) és milyen háza állt a mai társasházak helyén, illetve röviden megismerkedhetünk az itt élő családok történetével is.

A séta regisztrációhoz kötött: imrekonyvek@gmail.com. A résztvevők száma max 20 fő!

Találkozó helyszíne: Bem tér 18/c - az ATOMKI előtt

http://oroksegnapok.gov.hu/seta/348

A Debreceni Református Kollégium és az Emlékkert megtekintése

2020. szeptember 19. (szombat) 14:00

A Debreceni Református Kollégium az ország egyik legrégibb oktatási intézménye, amely a 16. század óta folyamatosan áll az oktatás szolgálatában. A klasszicista műemlék épület Péchy Mihály tervei szerint épült 1804-1816 között. A magyar művelődés őrhelyeként olyan diákok tanultak falai között, mint Szenci Molnár Albert, Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc vagy Szabó Lőrinc.

A Kollégium imatermében, az Oratóriumban tartotta a Magyar Országgyűlés Alsóháza üléseit 1849 januárja és májusa között. 1944. december 21-én itt alakult meg az Ideiglenes Nemzetgyűlés. A Kollégium Nagykönyvtára hazánk egyik legnagyobb egyházi könyvgyűjteménye, amely különösen gazdag a Magyarországon nyomtatott régi könyvekben. A Református Kollégium Múzeuma őrzi a tiszántúli reformátusság tárgyi örökségének jelentős részét. A séta során megtekintjük a Kollégium előtti Emlékkertet is.

A séta regisztrációhoz kötött: tkovacs@silver.drk.hu.

Találkozó helye: Debreceni Református Kollégium bejárata

http://oroksegnapok.gov.hu/seta/495

Rejtett Debrecen

2020. szeptember 19. (szombat) 13:00

Látott már a cívisvárosban középkori boltot? Koraújkori kalmárházak földalatti gyarmatáru raktárait? Esetleg a város jégvermét, vagy a Kistemplom régi rejtett bejáratát? És olyan pincét ahová borkorcsolyákon csúsztatták le egykoron a hordókat? Ha nem akkor várom szeretettel a Kulturális Örökség Napjai alkalmából „Rejtett Debrecen” címmel meghirdetett sétámra.

A séta létszám korlátozott, 20 fő vehet részt rajta, tehát regisztrációhoz kötött amit az alábbi címen megtehet: Horváth Péter grandnoire@gmail.com Szájmaszk használata ajánlott!

Találkozó helye: Batthyány utca 4. számú ház elől indul

Alföldi "Szellemes" Városjárás 2. - Még szellemesebb a város!

2020. szeptember 19. (szombat) 17:00

A KÖN 2020 idei premier sétája:

Szellemjárta házak Debrecenben? Jézus alföldi sétái? Csokonai világvége jövendölései? Szabadkőművesek, templomosok találkozóhelyei a Maradandóság városában? UFO észlelések, földönkívüli látogatók a cívisvárosban?

A nagy sikerű Alföldi "szellemes" városjáráson hallottakat tudjuk még fokozni!

Meglepetés épületbejárással!

A városjáráson való részvétel ingyenes, de a regisztráció ajánlott, melyet üzenet küldésével lehet megtenni (City-Legends.Com facebook felületén), illetve a 06 20 500 2956-os telefonszámon.

Útvonal: Kistemplom - Simonffy utca - Hal köz - Hatvan utca - Déri tér - Nagytemplom

https://www.facebook.com/events/342645423561104

Árvák, katonák, szerzetesek nyomában - séta a Bem téren

2020. szeptember 20. (vasárnap) 11:00

Mi volt a Méliusz könyvtár helyén? Hol volt a tanítói árvaház? Mi köze van a domonkos szerzeteseknek a Bem térhez? Mi található most a Serházban?

Sétánk során ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők, és közben a tér képzőművészeti alkotásaival is megismerkedhetnek.

A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött: helyismeret@meliusz.hu. Maximális létszám 20 fő!

Találkozó helyszíne: Méliusz Központi Könyvtára

http://oroksegnapok.gov.hu/seta/165

Ingyenes épületlátogatások:

Tímárház-Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6.)

Ingyenes nyitva tartás: 2020. szeptember 19. (szombat) 09:00-14:00

http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/188

Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhely (Honvédtemető u. 36.)

Ingyenes nyitva tartás: 2020. szeptember 19-20. (szombat-vasárnap) 10:00-18:00

http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/189

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal (Piac u. 54.)

Ingyenes nyitva tartás: 2020. szeptember 19. (szombat) 10:00-14:00

Az épület Piac utca 54. szám alatti főbejáratánál történő regisztrációt követően óránként, időtartama kb. 45 perc.

http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/256

Belvárosi Alkotóműhely (Szent Anna u. 18.)

Ingyenes nyitva tartás: 2020. szeptember 19. (szombat) 10:00-14:00

http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/330

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Ugrás az oldal tetejére