Jelenlegi hely

Programok a könyvhétre, kicsi és nagy gyerekeknek

Kisgyerekkoromban attól féltem, ha valaki olvas egy könyvből, kiolvassa belőle a betűket és tele lesz üres lapokkal és rajzokkal. Ma már tudom, hogy nem így van, és az ismerettségi körben minden baba születésekor vittünk könyvet ajándékba. Nem lehet túl korán kezdeni.

A kisgyerekek könyvszeretővé és olvasóvá nevelése érzékeny és hálás feladat. Nincs annál jobb, mikor összebújva együtt büsizünk egy könyvet a kicsivel. A legkissebbeknek is lehet már könyvet adni a kezébe, amit ő koránál fogva inkább interaktív játékként kezel: fincsi a puhává csócsálható papírsarok vagy a fogzáskor külön kedvenc szivasos belsejű pancsikönyv. A leporellók ideálisak hidnak a kisautó főlé, házfalnak a babaházhoz vagy tetőként a garázsnak.

A könyvhét 90 éves hagyományra tekint vissza, igazán gazdag múltjában az összes magyar, eruópai és tengeren túli író egy-egy kiadványa felbukkan. Rengeteg felnőtteknek szóló programja, dedikálások, koncertek és beszélgetések mellett a gyerekekhez is szól. A könyvhéttel párhuzamosan a 18. Gyermekkönyvnapok programjai a legfiatalabb korosztálytól, az ölbebaba mérettől egészen a tinédzserekig, a klasszikus irodalomtól a képregényhősőkön át a szuperképességű Marvel szereplőkig rengeteg témát sürít bele 5 napjába.

A programok mellett már a könyvhét szervezésébe is bevonták a gyerekeket. A gyerekkönyvhét kabalafiguráját idén is egy gyermekrajz-pályázat keretein belül választották ki. A nyertes, Ro-book, egy olvasó robot Adorján Anna második osztályos tanuló rajza.

Június 13-án, csütörtökön 10.00 órától Vig Balázs meseíró tart rendhagyó előadást és dedikálást: Todó nap!

Gyerekeknek szóló interaktív lőadásai rendszerint dugig töltik a könyvtárakat, és székről leesős nevetésre késztetik a gyerekeket. Különös szókimondó humorát Todó kitálal... trilógiájában (is) megcsillogtatta többször is. Az előadás után 12.00 órától a Móra Kiadó könyves pavilonjánál dedikálja is új könyvét, a Todó trilógia utolsó kötetét, amiben Todó kitálal a sportról szurkolóknak, edzőknek, bajnokoknak, sőt azoknak is, akik soha még az aranyérem közelébe sem jutottak.

Június 14-e, péntek a varázslat napja Kitty Bich Thuy Ta-rával

11.00 órától Könyvbemutató és interaktív foglalkozás várja majd az érdeklődőket.
„A varázsecset és az elvarázsolt festmények" első regénye vietnami születésű, Magyarországon nevelkedett fiatal írónő, Kitty Bich Thuy Ta-rának. Fiatal kora ellenére gazdag életutat tudhat maga mögött, az utóbbi években stábjával járja a világot, mesebeli helyeken és híres hollywoodi színészekkel egyaránt forgatott már.

június 15. szombat
10.00 / Csapó utca, színpad
Kerekítő foglalkozás a legkisebbeknek

Június 15-én, szombaton a szuperhős rajongóké, azon belül is a Marvel univerzum követőié a Könyvhét!

Nulladik programként 10.00 órától Kerekítő foglalkozás várja a kicsiket és szüleiket. A tavalyi könyvhét egyiklegsikeresebb programja volt. Akinek ismeretlen is a Kerekítő világa, az is jöjjön el bátran! Ritmus,mondókázás, éneklés és játék egyszerre  szülőknek és totyogóknak.

11.00 órától az esti zárásig, 19.00 óráig az egész csapó utca és a Könyvhét területe a „Végtelenkő-kereső" játék helszínévé válik.
A Végtelen kövek az univerzum leghatalmasabb tárgyai. Keresd meg mind a hatot a debreceni Ünnepi Könyvhét helyszínén szombaton 11 órától egy bármikor elkezdhető játék keretében. A köveket összegyűjtő bátor vállalkozók végső hatalmuk birtokában jogosultak lesznek arra, hogy írjanak a „Csettintőfalra", amelyen megoszthatják a könyvhétre kilátogató olvasókkal, mihez kezdenek majd a kövek erejével.
Legyél te is Marvel hős!

15.30 órától Marvel Cosplay Show várja a rajongókat.
A BarCraft Debrecen cosplayer vendégei látogatnak ki a debreceni Ünnepi Könyvhétre, Marvel szuperhősök képében! a szervezők várják olyan érdeklődő képregény- és Marvel rajongók részvételét is, akik szeretnék megmutatni magukat a könyvhéten házilag készített vagy rendelt képregényes kosztümben!

16.00 órától A nagy Marvel kvíz-en küzdhetsz a GeekHub Ajándékbolt Marvel nyereményéért.
A képregényőrület jegyében a „Nagy Marvel Kvíz" az Ünnepi Könyvhéten: válogatott, változatos kérdések, amelyek éppúgy szólnak a Marvel-univerzum rajongóinak, mint a képregénykultúra iránt érdeklődőknek. Bárki próbára teheti tudását! Regisztráció a kvízre a helyszínen 15 órától a Könyvutca információs standjánál!


17.00 órától a Marvel Univerzumé a színpad! "A Marvel képregények múltja és jövője a mozivásznon" címmel Szirmai Gergő előadását nézhetik meg az érdeklődők.
Szirmai Gergő, mindenki kedvenc „Youtuber" személyisége, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztője, szinte hazajár Debrecenbe, számos alkalommal hallatta már hangját filmek kapcsán városunkban. Most a képregények és azok filmes adaptációi kapcsán találkozhatunk vele egy kihagyhatatlan, vicces és informatív alkalom keretében.
A beszélgetést vezeti: Fejér Tamás

június 16-án, vasárnap még mindig kicsit képregény a téma, és még mindig a szuperhősőké.

De ezek a hősők nem a földön kívüli hatalmakkal, hanem nagyon is létező, híres történelmi személyiségekkel és nagyon sok humorral küzdenek a butaság, a hatalom és elnyomás ellen.

17.00 órakor a színpad vendége lesz az Asterix-képregények magyar fordítója, Bayer Antal.
Asterix és Obelix 60 évesek, és ezt meg kell ünnepelni!


 

A könyvhéten mi mással, mint egy újkiadvánnyal: Albert Uderzo: ASTERIX 27. – ASTERIX FIA (60 ÉVES ASTERIX)
A könyv tartalma röviden: Egy reggel nagy meglepetés fogadja Asterixet: valaki egy kisbabát hagyott a kunyhója előtt. Miután tisztázódik, hogy egyesek rosszindulatú feltételezései dacára nem az ő gyermekéről van szó, felvetődik a kérdés, hogy valójában kik a szülei, mi módon és miért került oda. Asterix és Obelix tapintatos nyomozását a környékbeli római táborokban az nehezíti, hogy a kisfiú felhörpintette a maradékot Panoramix varázsitalos kondérjából.

A részletes könyvheti program ITT található.

ADL - Debrecenimami

Forrás: mora.hu; Móra Kiadó Facebook oldala; Debrecenimami; Marvel Magyarország Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére