Jelenlegi hely

Parkoló helyett sétálóövezet, indul a Dósa nádor tér átépítése

A  Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésének munkálatai február 19-én, szerdán kezdődnek és várhatóan a Virágkarneválig tartanak. Cserébe a türelmünkért egy új sétálóövezettel, közösségi térrel és egyben zöldterülettel is gazdagodik Debrecen.

Többször volt már téma a Dósa nádor tér felújítása, parkosítása, de nehezen hittük el, hogy eljön ez a nap. Most itt van, és szerdától megközelíthetetlenné válik autóval a lezárásra kerülő Dósa nádor tér és a Csapó utca a Rózsa utcától a Vár utcáig. 

Hogyan közlekedhetünk majd gyalogosan?

Gépjárműveknek ugyan tilos lesz behajtani, de a gyalogosan szerencsére nem. A hatóságokkal, a kivitelezővel engedélyeztetett forgalmi rend készült a területre, táblákkal, rajzokkal segítik majd a közlekedőket.

Az építkezés ideje alatt is megközelíthetők lesznek a téren működő üzletek és a lakóházak. A Zamenhof utcánál is be lehet majd sétálni, a Napló előtti rész pedig a Csapó utca felől lesz megközelíthető, míg a Csapó utcán a bal oldal teljes egészében járható lesz.

Autóval a közlekedés...

Figyelem, a Kossuth utcáról nem lehet majd bekanyarodni a Sas utcára, így az ottani parkolóhelyeket sem lehet majd használni, viszont biztonságosan közlekedhetnek majd a munkaautók. Ezek a körút felől a buszsávon tudnak majd érkezni, cél ugyanis, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet, tehát ne tegyenek egy teljes kört a belvárosban.

Ne lepődjenek meg a közlekedők azon, hogy ezen a szakaszon, a Kossuth utcánál nem csak autóbuszok, hanem tehergépjárművek is jöhetnek majd szembe.

... és parkolás

A környéken több helyen is lehet majd parkolni:

  • leginkább a Széchenyi utcán, az Ítélőtábla mellett egy éve kialakított 300 férőhelyes parkolót ajánlják, amit ugyanolyan feltételekkel használhatnak, mint a Dósa nádor teret. A környéken lakóknak a Dósa nádor térre kiadott bérletek a Széchenyi utcai parkolóban is érvényesek!

Emellett az autósok használhatják

  • az Igazságügyi tömb alatti,
  • valamint a Halköz üzletház alatti parkolóházat,
  • a Kálvin téri parkolókat,
  • a Fórum Debrecen parkolóházát vagy
  • a Jászai Mari téri parkolót is.

Szülői parkolók és KISS & GO az iskolásoknak

A terület lezárása két iskolát is érint: a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolát és a Debreceni Református Kollégium Általános Iskoláját is.
Annak érdekében, hogy a két intézménybe biztonságosan eljussanak a diákok, szülői parkolókat jelöl ki a debreceni önkormányzat. Új lehetőségként a Kálvin téren, a Vojtina Bábszínház melletti parkolóban az

Emlékkert felőli oldalon öt megállóhelyet jelölnek ki,

amelyet február 19-től minden hétköznap reggel 7 és 8 óra között kizárólag az iskolákba érkező szülők használhatnak. Itt leállíthatják autóikat és bekísérhetik gyermekeiket az oktatási intézményekbe.

Szintén az iskolához érkező

szülők számára zárnak le a Kálvin téri Üzletház mellett, közvetlenül a gyalogátkelő előtt öt parkolót, ha csak a gyermekek szállnak ki az autóból

– ez az úgynevezett KISS & GO sáv. A gyermekek biztonságos közlekedését közterület-felügyelők segítik majd. A szülők a továbbiakban is használhatják a Fórum átjárót, hogy azon áthajtva tegyék ki gyermekeiket az iskola épületénél, majd a Vár utcán és a Liszt Ferenc utcán keresztül hagyják el a városrészt.

A parkolónak használt térből sétálóövezet, szépülő virágpiac

Az eddigi klasszikus gyalogos útvonalakból most igazi sétálós, andalgós területek lesznek. Ehhez a tér felületére öntözőrendszerrel együtt gyep kerül 360 négyzetméteren, 3500 cserjét telepítenek, a fákat is megvizsgálják, rendbe teszik. a Dósa nádor téren különleges vízjáték épül, új virágágyásokat hoznak létre. Így a zöldterület a mostani nyolcszorosára nő. Megújulnak a padok, a közvilágítás kerékpártámaszokat és kilenc új biztonsági kamerát is kihelyeznek.


A Csapó utcán megújul a virágpiac 36 virágárusító pavilonnal (128 elárusítóhellyel). Az átépítés után sétálóövezetté válik a tér, a megszűnő 179 parkoló kiváltására a Széchenyi utcán jött létre egy 300 férőhelyes parkoló, később pedig a Városháza Sas utcai épületszárnya alatt létesül többszintes mélygarázs.​

ADL - Debrecenimami

Forrás: uft.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 8.

Ma, mikor feltettem a kérdést, hogy ki hogyan is tervezi a hétvégét, úgy nézett rám a családom, mintha bolondgombát ettem volna. Pedig totál komolyan gondoltam, hogy ezt a mostani hétvégét is tervezzük meg. Kijárás nélkül.
"A nagylegény majd megoldja!" -  Önállóságra nevelés VS helikopterezés

"A nagylegény majd megoldja!" - Önállóságra nevelés VS helikopterezés

Nemrég a 10 éves fiammal sportorvosnál jártunk.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 7.

Szeretnék, óh, de szeretnék újra kisgyermek lenni. A világ felől nem aggódni. Csak a családommal együtt lenni. A sok aggódást elengedni.
Toyota Álomautó Rajzverseny

Toyota Álomautó Rajzverseny

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 0-15 éves korigBeküldési határidő: 2020. június 15.  
Ugrás az oldal tetejére