Jelenlegi hely

Különleges debreceni éjszaka az év legkülönlegesebb hétvégéjén

Június utolsó hétvégéje Szentiván éjszakája, a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka körül forog, és ehhez kapcsolódik sok-sok program idén is.

Június utolsó hétvégéje egy igazán különleges időszaka az évnek. Nemcsak a rengeteg Szentiván éjszakai program miatt. Alapvetően lebeg valami kimondhatatlan varázslat körülöttünk, nem múlik el nyomtalanul több ezer év hiedelemvilága. Éljen a leghosszabb nap és legrövidebb éj titokzatos ünnepe! Ünnepeljetek ti is egy különleges eseménnyel, válasszatok a programok közül!

Fiatalok éjszakája

Június 26-án, pénteken a város több utcáját ellepik a zenekarok, zenés előadások, táncosok, sportegyesületek. 19 órától 5 belvárosi helyszínen – klubok, kávéházak, kocsmák és éttermek teraszai közelében, így a Hal közben, a Piac és Simonffy utca sarkán, a Rózsa utcán, a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac u. sarkán és az Ifjúsági Ház udvara/Sheldon’s teraszon rengeteg előadás és fellépő fog bemutatkozni.

Részlet az Amirah hastánc és mozgás stúdió korábbi fellépéséből - Forrás: A Studió Facebook oldala

Este 20.00 órától Szent Iván-éjhez kapcsolódó rendhagyó éjszakai városnéző séta, találkozó a Református Nagytemplom előtt
A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció ajánlott az exploredebrecen@gmail.com e-mail címre.
Idegenvezető: Erdei Nóra

Átjáró a Csapó utcán

Mi nők, imádunk zsizsegni, vásárolgatni, nézelődni és csevegni. És persze ezt mind egyszerre. Valljuk be, férfitársaink nem tudnak ebben követni minket.
Az Átjáró vásárban, mely a CSAK Design alkotói és a Tímárház által tömörített Ciha egyesület tagjai által szervezett programsorozat első vásárát 2020. június 27-én rendezi.
A régi és az új, a hagyományokat őrző és a modern felfogásokat megelevenítő alkotók közösen jelennek meg a Csapó utcai sétálóövezet, a Fórum és a Zeneiskola közötti téren, június 27.  szombaton 16-21 óra között. Folyt.köv.!

Egy korábbi vásár az Egyetem aulájából, Buzai Éva fotója - Forrás: Csak Design Facebook oldala

Modern éjszaka a MODEMben

Az újra nyitva tartó MODEM  Június 27-én 15.30-tól egészen éjfélig egy különleges rendezvénnyel várnak mindenkit: MARADJ MODEM címmel művészeti programokkal, tárlatvezetésekkel, A férfiak szexuális világa előadással, felolvasóesttel és -színházzal, performansszokkal, végül pedig kis éji slammel.
Újranyitásuk szlogenje "A kortárs művészetnek jót tesz a MODEM. A MODEM-nek jót tesz a látogató."

Kérésük, hogy mindannyiónk védelme érdekében ne csak kollégái, de látogatóik is viseljenek maszkot.

Ha nincs nálad, az információs (kör)pultnál szívesen adnak. Belépéskor  az érintés nélküli kézfertőtlenítőket kell használni. Ha lehetséges, az elővételes vagy online jegyváltást ajánlják, a helyszínen bankkártyával lehetséges fizetni. Bérlettel egy kézfertőtlenítés után csak elég besétálni.

Szülinapos torony

A Nagyerdei Víztorony 5 éves születésnapra készül. Nem, nem akarja elcsalni évei számát, hiszen több mint 100 éve figyeli felülről a várost. De kultúrlétesítményként bizony már 5 éve várja jobbnál jobb programokkal az itt élőket.

Ez most sincs másként! Június 25-től 4 napon át koncertekkel ünnepelhetünk: 25-én indít Pély Barna és jövődiszkó a The Magic Track-el; míg szombaton, 27-én

Forest Bump! #lesztánc

elektronikus nappali buli 17 órától.

Különleges programok a Szabó Magda Emlékházban és a Debreceni Református Kollégium Múzeumában is

Június 22-től újra látogatható mindkét intézmény és rögtön egy izgalmas esti programkavalkáddal indítanak!
A Szabó Magda Emlékház június 27-én, szombaton 17 órától különleges programokkal várja az érdeklődőket: rendhagyó tárlatvezetés Keczán Mariannal, Mesesarok papírszínházzal, zenei produkció, Karády Emlékest, filmvetítés és megannyi program. Együtt ünnepelhet az intézmény és a látogatók, hogy újra az írónőre kíváncsiak népesítik be a tereket.

 

Szintén ezen a napon, június 27-én a Debreceni Református Kollégium Múzeuma is különleges, éjszakába hajló programokkal várja a családokat.
Bábelőadással indul 17.30 órakor az esti program, majd tárlatvezetés, zenés műsor, régikönyves bemutató, egész este kézműveskedés és 21 órától rézfúvós zenei műsor zárja az estét.

 

Az Irodalomnak három éjszaka jut

Az újranyitott debreceni Méliusz Könyvtár június 26-tól három estén át különleges irodalmi eseménnyel készül olvasóinak. A happeningen a Csokonai Színház - Debrecen színművészei olvasnak fel részleteket 23 ország 23 kortárs szerzőjének regényeiből, 3 estén keresztül.

Az öt éves országos rendezvény célja hogy a mai olvasól közelebb kerüljenek, jobban megismerjék a a kortárs irodalom alkotóit és műveit. Az idei Irodalom éjszakáján nem különleges belső helyszínek hanem a város ad teret az élő felolvasásoknak. A színházak, múzeumok, kávézók helyett most parkok, padok, lombos fák és illatos virágok adják majd a díszletet. Mindhárom éjszaka 20.00 – 22.00 között kerül sor az élő felolvasásokra Debrecen belváros 8 pontján.

Az idei téma: TITKOK

Minden helyszínen egy-egy szerző művének részlete hangzik el félóránként, az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
A felolvasások párhuzamosan zajlanak minden feltüntetett helyszínen, az utolsó 21.30-kor indul.
Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, melyik helyszíneket szeretné meglátogatni akár mindhárom este. Ehhez egy kis nyomtatott térképet (és online programfüzetet) adunk segítségül.

27-én várható programok és helyszínek:

Urmas Vadi: Egy apa halála (ford.: Patat Bence) – Nagy Kíra – Ady park (ÉSZTORSZÁG)
Alice Zeniter: Szomorú vasárnap, avagy a semmi ágán (ford.: Kovács Veronika) – Herczeg Tamás – Egykori Verestorony (Üvegpiramis) (FRANCIAORSZÁG)
Minato Kanae: A tenger csillagai (ford.: Hrabovszky Dóra) – Rózsa László – Kálvin téri árkád (Debreceni história c. plasztika) (JAPÁN)
Bronisław Wildstein: A velünk élő múlt (ford.: Németh Orsolya) – Csikos Sándor – Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó terasza (LENGYELORSZÁG)
Bartók Imre: Jerikó épül – Wessely Zsófia – B24 Galéria udvara (MAGYARORSZÁG)
Vigdis Hjorth: Örökség (ford.: Kertész Judit) – Majzik Edit – Szabó Magda szobor (NORVÉGIA)
Clara Sánchez: Lépj be az életembe (ford.: Dornbach Mária) – Kubik Anna – Régi városháza udvara (SPANYOLORSZÁG)
Osman Şahin: A fehér ökör (ford.: Tasnádi Edit) – Horváth Julianna és Mercs János – Sesztina Udvar (TÖRÖKORSZÁG)

A felolvasásokon a részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

A részletes programokat az esemény Facebook oldalán lehet majd nyomon követni.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.
Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére