Jelenlegi hely

Igazgyöngyöt egy igazgyöngynek! Gratulálunk L. Ritók Nóra!

Van egy nap évente, mikor a a nem termelői szférában dolgozó tudósok, művészek, köznevelők és sportolók elismerése és munkásságuk megismertetése kerül az ország figyelmének a középpontjába. Idén a Prima Primissima díj közönségszavazatát a berettyóujfalusi L. Ritók Nóra nyerte. Gratulálunk!

A 2018-as Prima Primissima díj Közönségdíját a berettyóújfalui születésű és itt, az ország egyik legszegényebb területén, a bihari térségben tevékenykedő Igazgyöngy Művészeti Iskola alapító-igazgatója, L. Ritók Nóra pedagógus kapta. 

L. Ritók Nóra pedagógusi pályáját képzőművészként és földrajz-rajz szakos tanárként kezdte. Speciális vizuális nevelési programot dolgozott ki, ami a gyermekközpontúság, hátránykompenzálás és szociális készségfejlesztés szerves egysége. 19 éve alapította az Igazgyöngy Alapítványt, majd 2000-ben az Igazgyöngy Művészeti Iskolát, amelynek igazgatója. Az Igazgyöngy Alapítvány olyan komplex esélyteremtő modellt alkotott, amely a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. A megoldás sajátossága a problématérkép elkészítésén alapuló tervezés, amely időben egyszerre, összehangoltan működik. A „minden mindennel összefügg” elvet követve, a közösségfejlesztést minden elemben kiemelten kezelve, pedagógiai eszközökkel dolgozunk.

Az iskola a berettyóújfalui térségben hat bihari településen (Berettyóújfalu, Komádi, Magyarhomorog, Körösszakál, Körösszegapáti, Biharkeresztes) 650 többségében hátrányos helyzetű gyereket fejleszt, nemzetközi hírű gyermek alkotóműhellyé vált. Módszereit alkalmazzák itthon, és a határon túli magyar iskolákban. Pedagógiai munkája összeforr a szegénység és a szegregáció elleni szerteágazó küzdelemmel egy integrációs modell fejlesztésében.

Tanévenként 550-600 tanulója van, akik nagy része (nagyjából 70 százaléka) hátrányos helyzetű, és ezen belül is kiemelkedően magas a halmozottan hátrányos helyzetű, zömében roma tanulók létszáma (300 fő). Képző és iparművészeti ágon oktatnak, délutánonként utazva a településekre, a gyerekekhez. Tanszakjaik: grafika-festészet, szobrászat és kerámia, fém- és zománcműves, környezet- és kézműveskultúra.

Az elmúlt 15 év alatt 480 Prima és Primissima díjat adtak át a díj 2003-as alapítása óta. Az elismerést Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával keltette életre, 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Az elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. 

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak. A tíz kategória: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport három-három jelöltet mutat be. A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese. A változás jegyében a díjazottak 2013-tól egy megújult, ám az elismerés szellemét méltó módon tükröző kisplasztikát vehetnek át. 

A Prima Primissima Díj tíz kategóriájának 2018-as díjazottjai: 

    Nagy Csaba építész; 
    Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár; 
    a Portfolio.hu, 
    Korniss Péter fotográfus, 
    Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár, 
    Magyar Zoltán tornász, 
    a Kallós Zoltán Alapítvány - Válaszút, 
    Fischer Ádám karmester, 
    Görgey Gábor író, 
    Szirtes Ági színésznő. 

A Prima Primissima díjátadó gálán a fővárosi Müpában a magyar oktatás és köznevelés kategóriában jelölt L. Ritók Nóra  a Közönségdíjat az alapító Demján Sándor özvegyétől, Demján Sándornétől és Csányi Sándortól, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnökétől, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójától vehette át. Akárcsak a többi díjazott, ő is 15 millió forintot kapott. 

ADL - Debrecenimami

 

Forrás: primaprimissima.hu; igazgyongyalapitvany.hu; Wikipedia

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!