Jelenlegi hely

Ha zárva a macsi-Balcsi, hova menjünk strandolni?

A természetes vizek rajongói szomorúan szembesülnek a macsi-Balcsi bezárásával azzal a ténnyel is, hogy ettől az évtől nincs szabadvizi fürdési lehetőség Debrecen környékén. De akkor hova mehetnek a folyóviziek és tavak strandjaiért rajongók Debrecenből?

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. által működtetett Látóképi Tófürdő vagy ismertebb nevén macsi-Balcsi állapotfelmérését és műszaki felülvizsgálatát követően felmerült szükséges fejlesztések költségét a TRV Zrt. jelenleg nem tudja vállalni. A létesítmény vagyonkezelője, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az üzemeltetésre kiírt nyílt pályázata a szezon kezdetéig nem zárult le teljes körűen. Tehát a Látóképi Tófürdő zárva marad 2018-ban. 

A területet nem gondozza senki, ezért sem a bográcsozás, sem egyéb sportolási, szabadidős tevékenységek nem elérhetőek az érdeklődők számára.

De merre menjen, aki mégis szabadvízű strandon szeretne nyaralni?

Ha nem szeretne a család a kánikulában a Balatonig több száz kilométert zötyögni, elegendő egy órányi autózást rászánni a Tisza-tóig.

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb, Magyarország második legnagyobb tava. Mesterségesen, a Tisza duzzasztásával létrehozott 127 négyzetkilométeres vízfelület, mely mára egyedülálló ökoturisztikai paradicsom páratlan természeti értékeivel és turisztikai kínálatával.

  • Abádszalók, Tisza-tó Strand

Az igazán mozgalmas üdülőhely: igazi strand hangulat, disco-k, koncertek, programok, a vízi sportok kavalkádja. A majdnem kilométeres strandon árnyas és napos részek váltják egymást, lassan mélyülő homokos öböllel. A strand és közeli parkolók is fizetősek.

  • Kisköre, Szabadvizű Strand és Kemping

Szintén mozgalmasabb strand: rengeteg parti és vízi sportolási lehetőségekkel, hétvégente programokkal, a Tisza tó vize itt van a legközelebb a folyóhoz, így szinte a Tiszában lehet hűsölni.

  • Poroszlói Szabadstrand

Lassan mélyülő vízzel, vízi sportlehetőségekkel, csónakkikötővel, étteremmel, kempinggel, izgalmas csónaktúrákkal a közeli Tisza-tavi Madárrezervátumba.

  • Sarudi Strand

Vízi sportokra ideális, horgászoknak ajánlott, ha nem csak strandolni akar a család.

  • Tiszafüredi Szabadstrand

Lassan mélyülő, gyorsan felmelegedő vizű, a parton éttermek, vízi sporteszköz kölcsönző, közeli csónakkikötők és kempingek.

  • Tiszanána-Dinnyéshát Szabadstrand

A Tisza-tó körüli strandok közül a legfiatalabb, közvetlenül az élő Tiszánál, természetesen vadregényes.

És ha a fürdés helyett a tóparton pihennénk?

Ha a vízparti pihenés és horgászat érdekli a családot a fürdés helyett, remek helyek akadnak Debrecen közelében.

  • Látóképi víztározó Kismacs közelében található. A tóban tilos fürödni, de mozgalmas horgászélettel rendelkezik.
  • A Hármashegyi-tó szintén ideális a horgászoknak, havonta telepítik a halállományt, emellett Hármashegyalja homokbuckasora az Alföldi Kéktúra útvonal része. Biciklivel, autóvalis felkereshető, de a legizgalmasabb talán Zsuzsi vonattal.
  • Fancsikai tavat idén nem töltötték fel, a benne található víz mennyisége sekély, saras-iszapos. Egy nagyobb kiránduláshoz, erdei túrára alkalmas lehet a környék.
  • Vekeri-tó fürdésre, horgászni nem alkalmas, de remek helyszín egy tóparti főzéshez, sportoláshoz.

A megyében és Debrecenhez is közel egyre több magánkézben lévő horgásztó található komoly halállománnyal. Részletekről a horgasz.hu oldalon tájékozódhatnak a pecaőrültek.

A debreceni és Hajdú-Bihar megyei strandokról ITT találtok részletes összeállítást.

 

- Debrecenimami - 

Forrás: civishir.hu / Fogarasi Renáta; kép: pixabay.com

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!