Jelenlegi hely

Debrecen kulturális főváros lesz egy éjszakára

Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján, Debrecen kulturális főváros lesz egy éjszakára - illusztris vendégekkel: Rodin, Munkácsi, Báthory, Bocskai...

A b24 Galéria szervezésében közösségi alkotótérré alakul a Batthyány utca: a Múzeumok Éjszakáját megelőző napokban kortárs művészek lepik el Debrecen legrégebbi sétálóutcáját, kirakatait és udvarait.

Nagy siker, hogy a Román Nemzeti Történeti Múzeummal sikerült megállapodni Bocskai István erdélyi fejedelem jogarának debreceni bemutatásáról. A fejedelemmel Debrecen jó viszonyt ápolt, Bocskai ugyanis megerősítette a város kiváltságait. A jogar szerda este érkezik a Déri Múzeumba, csak nagyon ritkán lehet nemzetközi bemutatókon látni, Magyarországon utoljára 1918-ban állították ki. A jogarnak „társa” is lesz a Déri Múzeumban, hiszen Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király fejedelmi botját is elhozzák a városba, köszönhetően a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

A különlegességek sorát erősíti a Déri Múzeum Munkácsival: a Múzeumok Éjszakáján és az utána való héten újra megtekinthető a Trilógia három festménye, a hosszú ideje letakart Golgota is. Sajnos a Magyar Állam és a festmény tulajdonosa még nem állapodott meg a mű sorsáról, de Debrecen polgármesterével folytatott telefonos beszélgetés után erre az alkalomra megtekinthetővé tette azt tulajdonosa.

A Modemben is látványos programokkal készülnek erre az alkalomra, ahol többek között megnézhetjük az XY című, lengyel-magyar festészeti kiállítást is. Eszenyi Enikő önálló estjével örvendezteti meg a látogatókat

Egy igazi művészettörténeti remekművet, Rodin Csók című alkotása is Debrecen vendége: a Szépművészeti Múzeum jóvoltából is bemutatják majd a kortárs művészeti galériában. A művet egyetlen éjszakára kapta kölcsön Debrecen.

A Kölcsey Központban különleges élmény, a tetőteraszon kialakított obszervatórium a varázsolja majd el a látogatókat.

A Régi Városháza is kinyitja a kapuit, a főfolyosón történelmi kiállítás kap majd helyet, itt a Bocskai dandár múltját, és elődjéét, az első világháborúban fontos szerepet játszó debreceni 39-es gyalogezred történetét mutatják be. Emellett a várostörténeti tárlaton különlegességként a város polgármestere, Papp László fog tárlatvezetést tartani.

Minden résztvevő múzeum állandó és ideiglenes kiállítását meg lehet majd nézni a Múzeumok Éjszakáján.

A programsorozatba besegít a DKV, hiszen ezúttal is lesznek éjszakai járatok.

 

A részletes program itt található!

Fotó: Szépművészeti Múzeum, Déri Múzeum

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!