Jelenlegi hely

Csomagolásmentes május Debrecenben is!

Csomagolásmentes május néven országszerte egész hónapos eseménysorozat kerül megrendezésre. Ennek egyik, reméljük leghatékonyabb eseménye a Vásárolj Hulladék nélkül Flashmob.

Csomagolásmentesen a Debreceni Piacon is

A JÖN Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonya, Tóth Andi szervezésében csomagolásmentes május néven országszerte egész hónapos eseménysorozat kerül megrendezésre. A kihívás keretében a szervezők gyarapítani szeretnék a tudatos vásárlók körét, felhívva a figyelmet a túlzott fogyasztás és a túlzott csomagolás veszélyeire.

A kezdeményezéshez több nagyvárossal karöltve Debrecen is csatlakozott, a szervezők 2019. május 18-án délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket a Debreceni Piacon. Ha csatlakozni szeretnél a megrendezésre kerülő flashmobhoz, akkor húzz magadra zöld színű felsőt, ragadd meg a kedvenc kosaradat, textil szatyrodat, és légy a fenti időpontban a piacon. A szervezők külön kérése, hogy ne fogadj el sehol nejlonzacskót a vásárlás során.

Ha kezdő vagy még a hulladékmentes vásárlásban, az alábbiakat érdemes betartanod: cikkünkben ötletadó tippeket találsz a fájdalommentes és sikeres kezdéshez. 

Mi ez az egész felhajtás a csomagolás körül?

Egy tanulmány szerint csak Európában fejenként 30 kilogramm műanyag csomagolást dobnak szemétre az emberek éves szinten. Ezek túlnyomó többsége nem kerül újrahasznosításra, 95 százaléka hulladékégetőben, illetve hulladéklerakóban végzi. Ráadásul a műanyag csomagolás nem is népszerű: Nagy-Britanniában a vásárlók 79 százaléka, míg Németországban 76 százaléka vallja azt a nézetet, hogy az áruk túl sok csomagolást kapnak, és jobb, ha a zöldségek-gyümölcsök csomagolás nélkül kerülnek eladásra.

Az említett tanulmány aláhúzza, hogy a műanyag megfojtja az élelmiszert, ami a csomagolásban bepárásodik, bedohosodik. Ennek következtében az így áruba bocsátott élelmiszerek negyede a saját csomagolásában kerül kidobásra. Az persze már csak tetézi a problémákat, hogy az előre adagolt mennyiségeken nem lehet változtatni. (Muszáj megvenned a négyes csomag almát, még akkor is, ha épp csak egyre van szükséged.)

Hova vezet ez? Az Európai Unióban évente hozzávetőleg 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra, ami a teljes megtermelt élelmiszer mintegy 20 százalékát tesz ki. A háztartások szintjére levetítve ez a szám fejenként 175 kilogramm szemétre dobott élelmiszert jelent. Ezért fontosak tehát az olyan kezdeményezések, amik felhívják a figyelmet a tudatos vásárlás és a kevesebb csomagolás fontosságára.

Hazai kezdeményezés a probléma enyhítésére

Az őrületes méreteket öltő hulladéktermelés, az ennek következtében kialakult környezetszennyezés és élelmiszer-pazarlás szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét. Idehaza több tudatos kereskedés és civil kezdeményezés között a JÖN Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonya, Tóth Andi karolta fel és emelte országos szintűvé a figyelemfelkeltést.

A csomagolásmentes május keretében szeretnék bővíteni azon vásárlók körét, akik tudatosan, a lehető legkevesebb hulladéktermeléssel vásárolnak, kerülve az ésszerűtlen rétegekkel csomagolt termékek megvásárlását. A tavalyi, nagy sikert aratott akció után idén májusban ismét megrendezésre kerülő akcióhoz számos nagyváros – többek között Budapest, Esztergom, Szombathely, Kecskemét, Vác és természetesen újra Debrecen  – is csatlakozott.

A szervezők azt kérik, hogy ha csatlakozol az eseményhez, készíts egy fotót a hulladékmentesen történő vásárlásodról, amit posztolj a Facebookon vagy az Instagramon (esetleg mindkettőn) a #hulladéknélkül hashtag kíséretében.

Debrecen 2019. május 18-án 9.30 órától társul az eseménysorozathoz:

A program:

Gyülekező a Nagy Piac Fórum felőli bejáratánál 9:30-kor. 
Vásárlás 10 órától egyénileg.
10.50 órakor ismételt találkozó egy fotó erejéig a reggeli találkozó helyszínén, hogy megmutassuk, bárki képes hulladék nélkül vásárolni.

Amit ne hagyj otthon semmiképpen:

- jelenj meg zöld pólóban, 
- dobozaidat, vászontáskáidat, üvegeidet a vásárláshoz, 
- jó kedvet, kedvességet, jó modort;
- a barátaidat, családtagjaidat, akiknek esetleg most mutatnád meg, hogy is lehet így vásárolni. A helyszínt 11h-kor el kell hagynunk, mint Flashmob!

A Debreceni Eseményt még részletesebben megtalálod a kék közösségi oldalon ITT.

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!