Jelenlegi hely

Az első utasok a Zsuzsi vonaton

Gyönyörűen felújított mozdonyok és kocsik, vasúttörténeti ritkaság az önmagában is kuriózumnak minősülő legrégebbi erdei vasút, a Zsuzsi. Fogalom a debreceniek körében és egyre inkább a városba látogató turisták körében is.

Majd másfél évi felújítás és várakozás után a 138. születésnapján újra a sínekre került és utasokat is szállít a Zsuzsi vonat. Magyarország legidősebb erdei vasútvonala, mozdonyai és kocsijai gyönyörűen megújultak, vele együtt a vasút épületei és környezete is.

Közösen énekelték a meghívottak és a dolgozók a legismertebb szülinapi köszöntőt, Halász Judit számát és egy nagy tortával is köszöntötték az ünnepeltet.

Az új kocsikat a Zsuzsi vonat rajzpályázatának nyertesei, gyerekek, szüleik és a meghívott vendégek próbálták ki először.

A 771 millió forint kormányzati forrásból megújított Zsuzsi kisvasutat négy mozdonya, három vasúti kocsija és a két kocsiszín is új külsőt kapott, valamint 7 kilométernyi pálya is korszerűsítésre került.

A kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős Révész Máriusz kormánybiztos részletezte, hogy mit is jelent a kormány 2017-es döntése, hogy a kisvasutak általános állapotának javítására 10 milliárd forintot költene. A fejlesztés első ütemében került sor a debreceni keskeny nyomtávú vasút fejlesztésére. A koronavírus okozta bizonytalan helyzet miatt a külföldi utazások száma csökkent, és a belföldi turizmus növekedésével a hazai programlehetőségek, mint a kisvasutak iránt is megnőtt az érdeklődés. Ennek segítésére született egy kiadvány is, melyben mind a húsz magyarországi kisvasútról szóló információk megtalálhatóak.

Hajdú-Bihar megyében folyamatosak a fejlesztések: nemrég kerül átadásra a Berettyóújfalu és Tépe közötti bicikliút, a tervek között szerepel az EuroVelo 14-es kerékpárút újabb szakaszának, a Tisza-tótól a Hortobágyon át Debrecenig tartó kerékpárút és a régóta álló debreceni fedettpályás velodróm létesítése.
Egy, a világon is egyedülálló „madárszínházat” szeretnének létrehozni a Hortobágyon az ismert természetfotóssal, Máté Bencével együttműködve. A terv a gázlómadarak életének közvetlen közeli megfigyelésére alkalmas, 30-40 ember befogadását lehetővé tevő lesként funkcionáló épület kiépítése.

A Zsuzsi vonat tulajdonosa a DKV Zrt., vezérigazgatója, Nagy Attila felhívta a figyelmet a Zsuzsi vasúttörténeti értékeire is. A felújított gőzmozdonyra, mely a  Közlekedési Múzeum tulajdona, az ország legrégebbi ilyen járműve. Az MK29-es vontatómozdonyból is csak ez az egyetlen egy van Magyarországon. A jelenleg 17 kilométeres pálya 1961 óta nem volt felújítva, így annak 2012 óta lezajlott teljes felújítása is komoly értékű beruházás, melynek végállomásán Természetház is létesült. 

ADL - Debrecenimami

Forrás: a szerző saját képei

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére