Jelenlegi hely

Autómentesen is lehet? Próbáld ki!

Auótmentesen? Nagy kihívás a mai rohanó világban. Szerencsére szeptember 22-én a Nagyerdőn megnézheted, hogyan lehet: elektromos autók és busz, hoverboard, segway, önjáró troli ... gyere próbáld ki mindet!

2018. szeptember 22-én, szombaton 10.00 órától az Autómentes Nap pogramjai várnak a Nagyerdőn a Ködszínház mellett.

Mix and Move!” azaz az Európai Mobilitási Hét programsorozata, melyhez Debrecen idén is csatlakozott. 

Az egész napos rendezvényen lesz Útrakelő - közlekedési verseny, Forgalmi játék, KRESzKerék – közlekedj szabályosan verseny, ahová kerékpárosok jelentkezését várjuk. A versenyzőknek megadott útvonalat kell megtenniük, ahol „láthatatlan” ellenőrző pontokat állítunk fel. Nem a gyorsaság! A szabályos közlekedés számít! Gyere a Nagyerdőre és mutasd meg , hogy Te tudsz a legszabályosabban kerékpározni!

A Ködszínház mellett ezentúl még sok érdekes program vár! Természetesen a zöld közlekedés jegyében! Megnézheted a nagyjármű-kiállítást, az emobilitás szerelmeseinek több elektromos autót is felsorakoztatunk, de kipróbálhatod a legújabb őrületet, a hoverboard-ot és a segway-t is. Ügyességi pálya, rendőrségi KRESZ-pálya, együtt játszhatsz a Zsuzsival és kipróbálhatod magad a DERKE sátoránál is. Gyere el, játssz, szórakozz és a nap fénypontjaként, nyerj hőlégballonozási lehetőséget!

Tegyünk együtt az élhető, zöld környezetért!

Részletes program:

Közlekedéssel kapcsolatos versenyek, indulás a Segner térről:

 • ÚTRAKELŐ - DKV közlekedési verseny:

A résztvevők feladata a városon belül a Segner téri regisztrációs ponttól, a Nagyerdei rendezvény helyszínére eljutni közösségi közlekedési eszközök igénybevételével. A tervezéshez a DKV honlapjának útvonaltervezőjét, a TransIT DKV mobil alkalmazást és a legújabb internetes felületet, a Google térképet is használhatják a csapatok.

A verseny feltételei:
A versenyen elsősorban 2-6 fős csapatok, családok vehetnek részt. A regisztrációnál a versenyzők megkapják menetlevelüket, és a kapcsolódó feladatsort. A csapatoknak a városban a közösségi közlekedési járműveket használva fel kell keresniük három helyszínt ahhoz, hogy az adott kérdéseket meg tudják válaszolni. A játékban az idő is számít. A regisztrációnál rögzítjük a csapat indulásának valamint a beérkezési ponton az érkezésének időpontját. A menetlevélen feltüntetjük a csapat létszámát is. A versenyzők, egy erre az alkalomra gyártott mentejeggyel tudnak utazni. Ugyanazt a jegyet minden járművön érvényesíteni kell, a menetjegy két végén, elején és hátulján.

REGISZTRÁCIÓ:
Helye: 
DKV sátor, Segner tér
Ideje: 09.00-11.00 között

ÉRKEZÉSI PONT:
Helye: 
DKV sátor, Ady Endre út
Ideje: 11.00-13.30 között

 • FORGALMI JÁTÉK: 

Aki otthon hagyja autóját, a forgalmi okmánya felmutatásával ingyen utazhat a DKV Zrt. járatain. Múlt évtől egy egész család, maximum 4 fő (2 felnőtt és 2 gyerek) utazhat egyszerre díjmentesen a járatainkon ezen a napon. Azok az utasok akik, az első ajtón felszállva, a járművezetőnél felmutatják forgalmijukat, egy érték nélküli menetjegyet kapnak, melyet ajándékra válthatnak a DKV Zrt. rendezvény helyszínén felállított sátránál. Akik menetjegyükkel fotózkodnak a szelfi keretünkkel és felrakják a Facebookra, azok között egy Nappali bérletet sorsolunk ki a Kölcsey Mélygarázsba.

 • KRESZKerék  - Közlekedj Szabályosan! A DKSI jóvoltából.

Szabályos és biztonságos kerékpározás érdekében kerékpáros KRESZ versenyt hirdetünk debreceni útvonalon. A jelentkezők sorszámozott láthatósági mellényt viselve teszik meg a számukra kijelölt útvonalat, miután KRESZ-tesztet töltöttek ki a DKSI sátorban. A szabályos közlekedést az útvonal különböző pontjain ellenőrzik. Az ellenőrzési pontokat nem fedjük fel a versenyzők előtt.

Indulási idő: 11.00 -13.00 között

Útvonal: Ady Endre út – Nagyerdei krt. –Pallagi út – Móricz Zsigmond út – Dóczy József u. – Körforgalom, Egyetem tér – Nagyerdei krt-ra balra fordulni, majd jobbra a Bodhegával szemben a Békás tó mellett elhaladó kerékpárúton keresztül a Vigadó téren át az Ady Endre úti kiindulási helyre.

Nagyerdei programok:

Helyszín: II. János Pál pápa tér - Ködszínház melletti terület
10.00 Megnyitó
A 2018-as Nemzetközi Autómentes Napot megnyitja Dr. Papp László, polgármester (felkérés alatt)

Kiállító pontok:

 • Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság: kerékpáros ügyességi pálya, fegyverzet-technikai bemutató, toborzás.
   
 • DV Parking Kft.: Az elektromos autózás a jövő. A Társaság az autómentes napon az elektromos, környezetbarát autózás népszerűsítését tűzi ki célként. Elektromos autó kiállítás.
   
 • DKV Zrt.: járműkiállítás: önjáró trolibusz, UNIMOG, elektromos hajtású haszongépjármű. 

  Az Autómentes Nap szinte minden évben, így az idén is egybe esik a Nemzetközi Troli Nappal, a Társaság ennek jegyében is szervezi a programokat.

  - Troli Túra: két időpontban indul el a trolibusz és tesz egy ingyenes utat a Nagyerdei Körúton a résztvevőkkel
     indulási időpontok: 13.00 és 14.00
  - Képkirakók
  - TOTÓ, teszt a SMART megoldások a közösségi közlekedésben
  - „Személyim a bérletem, Diákom a bérletem. Elektronikus bérlet igazolására ajándékot adunk. Web felületen történő vásárlás.
  - Selfi keret: fotózkodjon a forgalmi felmutatásáért kapott jegyével, és ha felteszi a Facebookra, sorsoláson vesz részt. Nyeremény: Nappali bérlet a Kölcsey mélygarázsba.

 • Inter Tan-Ker Zrt.: elektromos autóbusz és a Debrecenben gyártott új Mercedes-Benz autóbusz

 • NIMENDEE Kft.: Légy Hooverboard haver! Elektromos meghajtású sport- és közlekedési eszközök bemutatója, kipróbálási lehetőséggel!
   
 • Zsuzsi Erdei Vasút:
  • „ZSEV-KRESZ-TESZT”: gyereknek
  • „Közlekedem!”- a témához illően aszfaltrajzok készítése, a képzelet és a fantázia szárnyán. Aki rajzol, mindenki kap egy Zsuzsi jegyet.
  • „Hajtány titkai…” – a 136 éves Zsuzsi Erdei kisvasút felbecsülhetetlen történelmének egyik legszebb „pillanatait” jelenítjük meg a kíváncsi szemek előtt egy kiállítás keretében.
  • „Zsuzsingoló” azaz „Gondold újra!” - programnak is fordítható, hiszen környezettudatos kreatív foglalkozásokat fogunk a gyerekekkel karöltve kivitelezni.
  • Fa körhinta: 6X7 méteres helyigény
  • Elektromos terepjáró- és autó kisgyerekeknek
  • Zsuzsi-selfi: 4mX3m
    
 • Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület:
  • Játszósarok gyerekeknek. (játszható terepasztal, rajz, kifestő, kirakó, favonat, stb.) környezettudatos totó
  • "Én az Utas": - Utasjogi tanácsadás és utazási és útvonal tervezési javaslatok, ötletek helyi, helyközi és nemzetközi utasoknak. 
  • „Találd meg” kirakós: a környező parkban elrejtett, közlekedéssel kapcsolatos képeket ábrákat kell megtalálni, és a standnál elhelyezett kirakóból ki kell rakni.
  • 14:00 - Közlekedéstörténeti vetélkedő, kicsiknek és nagyoknak

Tegyünk együtt Debrecen levegőéjért, az élhető, zöld környezetért! wink

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!