Jelenlegi hely

Nyílt napoktól a szakmák füzetéig: továbbtanulási lehetőségek Debrecenben

Ugyan a továbbtanulási papírok kitöltéséig még van pár hét, de a rengeteg iskola között tájékozódni sosincs elég idő, nem árt idejében elkezdeni.

Nyílt napok helyett…

Nagyon nagy népszerűségnek örvendtek az iskolai nyílt napok szülők és diákok között egyaránt. A jól működő rendszert, melyeknek intézményenként nagy hagyományai vannak, a járványhelyzet felülírta. Szerencsére a sajnálatos helyzet közben újabb lehetőségeket is hozott.

A DSZC által összefogott debreceni középiskolai intézmények esetében mindenképpen törekednek a folyamatos tájékoztatásra. - nyilatkozta Hámori Éva Judit főigazgató. Iskoláikról bemutatkozó kisfilmek készülnek szeptember óta az információkat kereső diákoknak, a nyílt napokat pedig idén online próbálják megoldani. Az iskolák Facebook és Instagram oldalain a leendő diákok akár  folyamatosan követhetik az iskolai élet eseményeit. A középfokú intézmények képviselői online, interaktív előadások tartásával ismertetik a diákok lehetőségeit. A DSZC munkatársai akár személyesen, az általános iskolákba látogatva is tartanak „nyílt” napot.
Összefoglalót itt találtok a városi intézmények nyílt napjairól.

Pályaválasztást támogató kérdőív

Új központi mérés jelent meg a diákok életében a 2020/2021-es tanévtől.
Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján található az országos pályaorientációs vizsgálat, mely újabb segítség a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Ezentúl minden tanévben még az első negyedévben kötelező lesz kitöltetni az általános iskolák végzőseinek, ez jogszabályi kötelezettség. Ebben a tanévben október 12-ig kellett felmérni a nappali tagozatos nyolcadikosok beállítottságát. A 14 éves korosztály életkori sajátosságai alapján összeállított felmérés 86 kérdésből áll.

Célja, hogy még a középiskolai felvételi előtt segítsenek a fiataloknak eligazodni a választható szakmák világában, illetve a diákok személyiségének és elképzeléseinek megfelelő iskola kiválasztásában.

A javasolt továbbtanulási irányok mellett az eszköz sok esetben a kapcsolódó pályainformációk fellelhetőségének elérhetőségét, helyét is megadja.

Szülőként fontos tudni, hogy kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését.

Szakmák világa

Az elmúlt évtized nagy változást hozott a szakmák terén: egyre nő az igény a jó szakmunkásra, iparosra, de sosincs belőlük elég. A "kétkezi" munkák preztizse egyre nő, hiába a sok gépesített munkafolyamat, sok mindent nem lehet úgy megoldani. Így aki szakmát választ, úgy tűnik, biztos jövőt is választ magának.

A Szakképzési Centrum Debrecenben

A szakmákat oktató debreceni intézményeket a DSZC, azaz a Debreceni Szakképzési Centrum fogja össze, mely 12 középiskola oktatását összefogó szervezet. Weboldalukon az iskolákról szóló részletes információk mellett a továbbtanuláshoz köthető országos és helyi friss hírek is megtalálhatóak.

Füzetben az alapszakmák

Hogy hogyan is tudnánk közöttük választani? Mit is jelent egy-egy szakma gyakorlása?
Nem tudod, mivel foglalkozik az automatikai technikus, mit kell tanulnia egy Fitness-wellness instruktornak, mit jelent a kereskedő és webáruházi technikus szakember kifejezés? Egy igazán nagy segítség: tájékoztató füzetet az összes alapszakmával és azok részletes leírásával.
A tájékoztató füzet INNEN letölthető.

Nyílt napok, középiskolák Debrecenben

Weboldalunk évek óta hangsúlyt fektet a tanitézmények, óvodák, iskolák nyílt napjainak összegyűjtésére, a szülők tájékoztatására a jelentkezésekkel, beiratkozásokkal kapcsolatosan. A KÖZÉPISKOLÁK ELÉRHETŐSÉGEIT itt találjátok, a nyílt napokat pedig itt.

További hasznos információk a továbbtanulással kapcsolatban

Az Innovatív Képzéstámogató Központok IKK weboldalán rengeteg információt találtok a pályaorinetációt segítő anyagoktól az intézményekig, továbbtanulási és képzési lehetőségeket.

A Pályaorientációs portál az általános iskolásoktól a szülőkön át az oktatásban részt vevő szakemberekig mindenkinek tud segíteni: nem csak a továbbtanulási, de az ösztöndíjlehetőségeket egyaránt megtalálod rajta.

Az idei évtől átalakult szakképzési rendszerrel részletesebben már foglalkoztunk korábbi cikkeinkben. Nem csak a rendszer új, de ennek köszönhetően az iskolák is megújultak, a szakmák is átrendeződtek. Sok régebbi szakma eltűnt a képzési rendszerből, része lett egy újabbnak, vagy éppen új, eddig ismeretlenek kerültek be.

Szánjatok rá idén több időt a tájékozódásra, hogy igazán jól válasszatok!

ADL - Debrecenimami

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Ugrás az oldal tetejére