Jelenlegi hely

Mit tudnak a magánbölcsik?

Kifaggattunk három debreceni intézményt, milyen az, ha magánbölcsődébe jár egy totyogós: miben más, mint az állami, mivel kapunk többet, mást, ha fizetős egy bölcsőde.

(Fotó: Csodabogár és Kétnyelvű Családi Bölcsőde)

Amikor arra kerül a sor a családban, hogy az édesanya visszamegy dolgozni, és a kisgyerek még nem töltötte be a 3. életévét, több lehetőség közül választhatunk. Az állami bölcsődékben – bár a jelentkezés és felvétel folyamatos –, a helyek jó része az őszi, szeptemberi időszakban betelik. Alternatív lehetőséget nyújthatnak a magánbölcsik. Na de miben is különböznek ők? Erről faggattuk ki most az Éden Családi Bölcsődét, a Csodabogár és Kétnyelvű Családi Bölcsődét és a Bánki Családi Bölcsődét.

2017. január 1-től megváltozott a családi napközik jogviszonya. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Csodabogár: Míg korábban 20 hetestől 14 éves korig lehetett gyerekeket ellátni a családi napközikben, 2017-től – hasonlóan az állami bölcsődékhez – 20 hetestől 3 éves korig gondozhatunk gyerekeket. Míg korábban teljesíthető volt az óvoda családi napközikben, most 3 éves kortól a gyerekeknek kötelező óvodába menniük. Január 1-től a családi napközik családi bölcsődékké váltak, így csak a bölcsődés korú gyerekek ellátásában vállalhatnak részt.

Bánki: Az év elejétől egységes szabályozás lépett életbe a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozóan. A bölcsődei ellátás területén három ellátási formát vezettek be: az úgynevezett mini bölcsődét, a munkahelyi bölcsődét, illetve a családi bölcsődét. A mi intézményeink családi bölcsődékké alakultak át. Négy családi bölcsődénkben összesen húsz gyermeket látunk el, 1-3 éves korig.

Az állami bölcsődékben szakképzett kisgyermeknevelők dolgoznak, hogy van ez a magánbölcsikben?

Éden: Itt is szükséges a szakvégzettség. Kollégáink legtöbbje rendelkezik humán területen szerzett diplomával, családi napközi tanfolyamon szerzett végzettséggel. Nálunk feltétel még a jó íráskészség, valamint a felhasználói szintű számítógépes ismeretek és a munkához való kreatív hozzáállás.

(Fotó: Éden Családi Bölcsőde)

Csodabogár: A Kétnyelvű és a Csodabogár családi bölcsődében két fő diplomás kisgyermek nevelő-gondozó és két felsőfokú végzettséggel rendelkező gondozónő látja el a hozzánk járó apróságokat. Minden kollégánkat alapos körültekintéssel választottuk ki, mindnyájan tapasztalt, a feladatra rátermett, gyermekszerető munkatársak. Mindenki rendelkezik középfokú angol nyelvvizsgával: az angol nyelvet napi gyakorisággal használjuk és foglalkozást is szervezünk a gyerekek számára, ahol angol dalokat, mondókákat tanítunk nekik.

Bánki: A családi bölcsődékben dolgozó nevelők is szakképzettek. A fenntartónak érdeke, hogy a kisgyermeknevelők megfelelő szakmai tudással rendelkezzenek. A bölcsődei nevelés–gondozás alapprogramjának megvalósítása a családi bölcsődékre is vonatkozik, és számunkra is előírás a módszertani szerv által kijelölt továbbképzéseken részt venni.

Bár a bölcsődék sem ingyenesek, a magánintézményekben köztudottan fizetni kell. Mivel kapunk többet, cserébe a pénzünkért?

Éden: A szakhatóságok által is engedélyezett családi napközi hasonlít egy gyermekközpontú, sokgyermekes családhoz, ahol a gyermekek biztonságos, otthonos környezetben lehetnek. Ez segíthet abban, hogy kisebb változásként éljék meg a saját családjukból való kikerülést, mélyebb kötődést alakítanak ki gondozójukkal, akik hamarabb és alaposabban tudják megismerni a gyermekek jellemét. Ezen felül az Éden Bölcsődében délelőttönként különböző foglalkozások vannak: babatorna, néptánc, angol, zenebölcsi, készségfejlesztés, kézműves foglalkozás.

(Fotó: Éden Családi Napközi)

Csodabogár: Mindenek előtt a korai fejlesztést emelném ki. Ebben az időszakban (1-4 éves) a legfogékonyabb az emberi agy: a megszerzett ismeret az agy más területén raktározódik el, mint a már tudatosan elsajátított tananyag. Valamint a kisebb létszámú közösség, a családiasabb környezett, a rugalmas alkalmazkodás az egyéni igényekhez az, ami családi bölcsődékben biztosítható az állami bölcsikkel szemben.

Bánki: A bánki családi bölcsődéinkben – mivel egyházi fenntartásúak – missziós feladatunknak tartjuk az itt élő családok megsegítését, ezért nem kell a szülőknek térítési díjat fizetniük. Amivel többet tudunk nyújtani, az a gyönyörű erdei környezet, a keresztyén alapokon nyugvó nevelés, és a családbarát, gyermekközpontú szemlélet.

Nagy előny a rugalmas időbeosztás. De mit is jelent ez pontosan?

Éden: Nyitva tartásunk szerint reggel 7 órától várjuk a gyerekeket este 5 óráig. Természetesen ennél korábban, később is érkezhetnek, illetve mehetnek el a gyerekek előzetes egyeztetés alapján. Fontosnak tartjuk, hogy ne aggódjon a szülő, ha elnyúlik a munkaidő, megoldjuk. Természetesen időszakosan is igénybe lehet venni a gyermekfelügyeletet, előre egyeztetett időpontban, akár heti 2-3 alkalommal is.

Csodabogár: Nálunk ez annyit jelent, hogy lehetőség van időszakosan igénybe venni szolgáltatásainkat. Lehet, hogy nem minden nap, hanem csak heti 2-3 alkalommal jár hozzánk a kisgyermek, így fokozatosan szokik hozzá egy közösséghez, nem hirtelen elszakadásként éli meg a családtól, az édesanyától való elválást.

A táplálkozás kérdése nagyon fontos kisgyerekkorban. Milyen ételeket kapnak a kicsik?

Éden: Nemcsak a környezet, de az étkezés is nagyon házias nálunk: elsősorban ökofarmunkon megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből főzünk, alacsony só- és cukortartalmú fogásokat készítünk, a tízórai, uzsonna sok gyümölcsből áll. Ha valamit nem tudunk mi magunk megtermelni, szívesen vásárolunk a Szatyor közösségtől és helyi termelőktől, akikkel kapcsolatban vagyunk. Az almát például Szabolcsból szerezzük be, hiszen tudjuk, hogy ott a legfinomabb. Hosszú éve mi alakítjuk a beszerzési forrásainkat. Természetesen az örök gyerekkedvencek, a spagetti, palacsinta és húsleves sem maradhat el.

(Fotó: Éden Családi Bölcsőde)

Csodabogár: Mindent helyben készítünk, igyekszünk minden étkezés alkalmával zöldséget, gyümölcsöt kínálni a gyerekeknek. Az alapanyagokat saját magunk szerezzük be, és mi készítjük el az ebédet. Igyekszünk változatos, ízletes, egészséges ételek kínálni, amit a gyerekek jóízűen el is fogyasztanak.

Bánki: Mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mivel saját konyhával rendelkezünk, ami ellátja a bölcsődéinket, óvodánkat és az iskolát is. Jellemzőek a házias ízek, a gyerekek életkorának megfelelően elkészítve. Az ételallergiával küzdő gyermekeink étkezése is megoldott.

A bölcsődék általában teltházzal működnek – a családi bölcsikben hány gyermek jut egy gondozóra?

Éden: Öt gyermekre jut egy gondozó, de ha hat gyerek van egy csoportban, akkor már két gondozó van velük.

Csodabogár: Mi két csoportban maximálisan 14 gyermeket helyezhetünk el, mindkét csoportban két-két kisgyermek nevelő-gondozóval, tehát kevesebb, mint négy gyermek jut egy gondozónőre.

Bánki: Öt gyermekre jut egy gondozó, ami ideális. Lehetőséget teremt az erősebb személyes kötődés kialakulására, családias légkör megteremtésére, és az egyéni szükségletek figyelembevételére.

Milyen plusz dolgokat, akár speciális foglalkozásokat nyújthat egy magánbölcsi?

Éden: Érdemes a gyerekek zenei-ritmikai érzékenységét kihasználni és napi szinten zenebölcsit vagy mozgásos foglalkozásokat tartani nekik. Ez segíti a mozgáskoordinációt, fejleszti a ritmusérzéket, a zenei hallást, a memóriát. A kézműves foglalkozások, a készségfejlesztő játékok pedig a finommotorikát, mely később az írástanulás alapja lesz. Fontosnak tartjuk a természet és az állatok szeretetét. Minden évben van egy új kis háziállatunk, akivel újra és újra tanulják a gyerekek a gondoskodást. A hagyományokra nagy hangsúlyt fektetünk: minden évben van saját szőlőszüretünk, házi cibere-lekvárkészítés, savanyúkáposztát taposnak a gyerekek, ami számukra felhőtlen móka, de egyben hagyományőrzés is.

Csodabogár: Minden nap szervezünk foglalkozásokat a kicsiknek. Heti kétszer angol, a többi napokon pedig kézműveskedés, torna, zenebölcsi színesíti a délelőttöket. Az udvaron vannak apró állataink (nyúl, cica), akikről gondoskodunk: etetjük, itatjuk, simogatjuk őket. Virágokat, zöldségeket ültetünk, nevelünk közösen.

(Fotó: Csodabogár és Kétnyelvű Családi Bölcsőde)

Bánki: Családi bölcsődéink nagy előnye, hogy erdő veszi körül, háziállataink vannak, így a gyerekek nem csak a mesekönyvek lapjain találkozhatnak velük. Nagy élmény számukra, hogy az állatok körüli teendők részeseivé válhatnak.  Tavasszal kis veteményeskertet ültetünk, ami szintén nagy örömet jelent. Nagyon fontosnak tartjuk a zenei nevelést, hangszerekkel való ismerkedést, ami végigkíséri a mindennapjainkat.

(Fotó: Bánki Családi Bölcsőde)

Vannak a felvételnek kritériumai?

Éden: Az Éden és Édenkert Családi Bölcsődébe is előjegyzést szükséges tenni a jelentkezéshez, mivel a férőhelyek korlátozottak a bölcsődében és sokan várnak ránk.

Csodabogár: Igazából semmi különös kritériuma nincs, bárkit szeretettel várunk.

Bánki: A felvételi kérelmet egy orvosi igazolással együtt kell benyújtani, ami megerősíti, hogy a gyermek nem szenved semmiféle fertőző betegségben, egészségi állapota alkalmas közösségben való tartózkodásra.  A szülőnek a gyermek bölcsődei ellátásának megkezdését megelőző két héttel munkáltatói igazolást kell benyújtania, vagy bemutatnia a leendő munkáltatójának igazolását arról, hogy a szülő nála alkalmazásban fog állni, megjelölve annak kezdő időpontját is.

Egészségügyi problémákkal küzdő vagy sérült gyermekeket fogadnak-e a családi bölcsik?

Csodabogár: Előfordult már, hogy ételallergiás kisgyermek járt hozzánk, de komolyabb problémával küzdő gyermekek szülei még nem kerestek meg gyermekük elhelyezését kérve a családi napközibe, bár törvényileg lenne rá lehetőség.

Éden: Minden évben van 3-4 kisgyerek, aki nagyobb odafigyelést igényel étkezés tekintetében. Nálunk két gondozó is vegetáriánus, így nem áll távol tőlünk a szülők akár ilyen igénye. A laktóz- vagy gluténérzékeny gyerekeknek mindent külön készítünk - batartva az előírásokat. Sajnos egyre több ételallergiás gyermek van, de az a tapasztalatunk, hogy sokan kinövik. 

(Fotó: Éden Családi Bölcsőde)

Az alvás sok gyereknél nehéz ügy… Hogy van ez a magánbölcsiben?

Éden: Természetesen megpróbáljuk a gyerekek szokásait, saját tempóját figyelembe venni. Nem gond, ha egy kisgyermek aludni szeretne délelőtt, külön szobában tudjuk altatni. Alváshoz hozhatják magukkal saját takarójukat, párnájukat, kis hálótársukat. Mese- és versolvasással hangoljuk őket az alvásra, a teremben félig sötétítünk be, így nem félnek, de már kellemesen tudnak aludni.  Általában ettől félnek a szülők a legjobban. Pedig, higgyék el, sokszor ez megy a legkönnyebben. A gyerekek nagyon alkalmazkodók, és szeretnek közösségben lenni.

Csodabogár: Sajnos a mi tapasztalatunk is az, hogy a mai gyerekek kevesebb alvást igényelnek – azaz igényelnének többet is –, de talán ez a túlhajszolt világ kedvezőtlen hatása rajtuk is érezteti hatását. Átveszik szüleik túlpörgetett életritmusát, nem tudnak kikapcsolni, nem tudnak nyugodtan pihenni. Mi törekszünk csendes, nyugodt feltételeket teremteni a pihenéshez: mesét olvasunk elalvás előtt, pihentető, halk zenét hallgatnak pihenőidőben.

Bánki: Kisgyermek korban rendkívül fontos a gyermekek igényeihez igazodó napirend kialakítása. Sokszor tapasztalom, hogy ez a mai rohanó világunkban, nagy kihívást jelent a szülők számára. Mivel mi azért vagyunk, hogy a gyermekek igényeit, szükségleteit kielégítsük, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az alvásuk nyugodt, pihentető legyen. A szülőkkel megbeszéljük, hogy a kicsi hogyan, mivel alszik, mi az otthoni „szertartás”, amivel mi is segíthetjük a nyugodt pihenését. Nagy hangsúlyt helyezünk a mesélésre, ami fontos, hogy koruknak megfelelő legyen. Sok esetben a család életét is megkönnyíti a bölcsis napirend kialakulása, amit otthon is követhetnek.

(Fotó: Bánki Családi Bölcsőde)

A magánbölcsikben nagyobb az életkori szórtság. Előny ez vagy hátrány?

Éden: Nálunk nem jellemző a nagyon nagy életkori különbség. A gyerekek legnagyobb része 1-3 év közötti. Nyáron tartunk egyhetes táborokat a már óvodába járó, volt bölcsiseinknek, amit nagyon szeretnek. Ilyenkor az ovisoknak külön foglalkozásokat tartunk, az udvari játszóidő egy részét töltik együtt a gyerekek. Ez szerintünk jó a kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Empátiát, odafigyelést, türelmet tanulnak egymástól.

Csodabogár: A kicsik mindig nagy csodálattal nézik a nagyobbakat, próbálják utánozni őket. A nagyok pedig leginkább gondoskodással, törődéssel viseltetnek a kicsik iránt. Pont úgy, mint egy nagy családban. Az a fontos, hogy mindenkinek tudjunk személyre szabott példával szolgálni a közösséghez való alkalmazkodásban.

Bánki: Igyekszünk a családi bölcsődéinkben is életkor szerint csoportosítani a gyereket, hiszen mikor továbbmennek az óvodába, nagy segítség, hogy együtt kerülnek be az új közösségbe – ez biztonságot nyújt nekik a kezdeti időkben. Természetesen ennek ellenére előfordul, hogy különböző korú gyerekek kerülnek egy csoportba. Ez nem szokott problémát okozni, hiszen egy családon belül is lehetnek kisebb, nagyobb testvérek. Sokszor húzó erő is ez a kicsikre nézve, hiszen látják, hogy a nagyobbak már mennek a wc-re, ügyesen húzzák a cipőjüket, és ez motiváló erő, utánzásra készteti őket. Nagyobb testvér esetén is megfigyelhető, hogy a kicsi hamarabb beszél, öltözködik, mert látja a testvérétől. Az idősebb gyerekek pedig büszkék, hogy mindezt megmutathatják a kisebbeknek, segíthetik őket. Fontos persze a kisgyermeknevelő odafigyelése, hogy a különböző szituációkban rejlő nevelési lehetőségeket észrevegye és éljen vele.

(Fotó: Bánki Családi Bölcsőde)

Válaszadóink voltak:

Éden és Édenkert Családi Bölcsőde

(Bővebb információk: www.edenkert-bolcsi.hu)

Csodabogár és Kétnyelvű Családi Bölcsőde

(Bővebb információ: www.ketnyelvucsodabogarnapkozi.hu)

Bánki Családi Bölcsőde 

(Bővebb információk: Bánki Családi Bölcsőde)

Forrás: Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Ugrás az oldal tetejére