Jelenlegi hely

Rácsos, egyszerű, kombi, átalakítható? Hogyan válasszunk kiságyat?

Nagyszüleink korában senki nem gondolta volna, hogy alig egy fél évszázad múlva komoly fejtörést okozhat a felkészületlen szülőnek a baba leendő kiságyának kiválasztása. Rengeteg funkciót és szempontot kell figyelembe venni, de mi most rendet teszünk a kérdések között.

SZPONZORÁLT TARTALOM

Rácsos, egyszerű, kombi, átalakítható kiságyak a Babavilágban

A szülővé válás folyamatát több szakaszban éljük meg a fogantatástól kezdve. Egyik fontos és gyakran a legidőigényesebb tennivalói közé tartozik a megszületendő babával kapcsolatos tennivalók és dolgok böngészése a szakrendelésektől kezdve egészen a baba ápolásához, alapszükségleteinek kielégítéséhez szükséges eszközök felkutatásáig.

Ezek egyik legszükségesebbje a kiságy. A babának valahol aludnia kell és azt sem akarjuk, hogy a  két szülő közt álmatlanságot okozva, megnyomás veszélyében töltse az alvós pillanatokat. Így egy megfelelően kiválasztott kiságy nyugodt, biztonságos alvást biztosíthat a babának és a szülőknek egyaránt.

Na de milyen kiságy típusok közül lehet választani és milyen is a jó kiságy valójában?

Ebben az első pillantásra nem is olyan összetett kérdésben próbál írásunk segítséget nyújtani. Így kellően felkészülten vághat neki a leendő szülő a vásárlásnak.
Kategóriájukat tekintve találkozhatunk

  • kisebb, nagyobb méretű kiságyakkal (60x120, 70x140),
  • kombi,
  • átalakítható,
  • leengedhető oldalú,
  • kerekes,
  • illetve utazóágyakkal is.

Fontos szempontnak tekintjük általában a stabilitást, a biztonságot, az anyag szempontjából a tömörséget, színt, valamint a felhasznált anyagok minőségét, tartalmát.

A legtöbb kiságy általában környezetbarát, gyermekekre nem káros hatású tömör fából (juhar, bükk, tölgyfa) készül, felülete színtelen vagy színes lakkal, festékkel van lefedve.

De találkozhatunk fém, laminált bútorlap anyagból készült darabokkal is. Értelemszerűen az utóbbi típusok olcsóbbak, viszont instabilabbak is.

A 60x120-as kiságy

Elnevezése a matrac méretéből ered, ugyanis csakis 60x120 cm-es átmérőjű matrac helyezhető bele. Ez a típus mondhatni az olcsóbbik kategóriába tartozik, általában 3 éves korig kerül mindennapos használatra, de természetesen az idő teltével kinövik a kicsik és akkor érdemes lesz egy nagyobb ágyra áldozni. Súlyuk nagyban függ az anyag milyenségétől, de erre a kategóriára jellemzőbb a könnyedebb, egyszerűbb kialakítás, praktikus hordozhatóság, állítható szintmagasság, kivehető 2-3 db rács. A kiságyak magassága eleinte a legmagasabb fokozatra van állítva, mivel ekkor a baba még csak fekszik benne, ezáltal a szülőnek is könnyebb lesz a kicsit kivenni és betenni. Ahogy cseperedik a gyermek és képes lesz ülni, állni, úgy fokozatosan ajánlott a magasság csökkentése a balesetek megelőzése végett. A kiságyakhoz tartozó oldalrácsoknak leesés gátló funkciója mellett fontos, hogy átlátható felületével garantálja, hogy a szülő mindig rálásson a picire.

A 70x140-es kiságy

Ezen típus jellemzői tulajdonképpen megegyeznek a fentebb leírt 60x120-as típusok tulajdonságaival, annyi kivétellel, hogy az ágy a matrac mérete nagyobb, így kicsit hosszabb ideig lehet használni, illetve nagyobb gyermeknek kényelmesebb fekvést kínál.

Kombi kiságyak

Ez a kategória sokkal összetettebbnek, praktikusabbnak bizonyulhat majd a használat során, viszont az ára is magasabb az előzőekhez képest. Természetesen kombi kiságyak kaphatóak 60x120-as, valamint a 70x140-es méretű kialakításban is.
A típus legfőbb ismertetője, hogy nem csak egy, hanem az ágy résszel együtt legalább két bútordarabból áll (pelenkázó, komód), emellett még tartalmazhat az ágy aljához beépített vagy külön megvásárolható ágyneműtartó fiókot is.

Tippünk: ebben nemcsak az ágynemű, de akár a tartalék kisruhák, pelenkák tárolására is alkalmas.

Előnye, hogy szükség esetén minden egy helyen található a baba tisztába tételéhez és ápolásához. Több éven át jó célt szolgálhat, mivel miután a kicsi kinőtte az ágyat a darabok szétválasztásával sima éjjeli szekrényt, komódot vagy akár könyvespolcot is kihozhatunk belőle!

Átalakítható kiságy

Manapság nem ritka az efféle típusok jelenléte sem a piacon, hiszen mindig újabbnál újabb ötletek jelennek meg, ahogy a vásárlók igényei is változnak. És mi az, amit egy tudatos szülő a legjobban szeret? Ha olyan termékhez juthat hozzá, amely tartós, minél több felhasználható funkcióval el egy árért. Ezeket a kiságyakat a növekedéssel párhuzamosan lehet állítani nagyobbra, de átalakíthatóak kis kanapévá, heverővé, de akár pótlással egy nagyobb ágyat is kihozhat belőle az ember. A szerelésnél odafigyelve, kellő türelemmel kell átgondolni a lépéseket, így sok idő megspórolható a későbbiekben. A legtöbb ilyen kiságyhoz esetenként szükséges egy kiegészítő készlet az átalakításhoz, vásárlás előtt érdemes ennek is utánajárni.

Leengedhető oldalú kiságy

Nevében magán viseli a típus fő erényét, hogy legalább egy leengedhető oldallal rendelkezik. A szülői ágy mellé a leengedett oldalnak megfelelően közvetlenül is elhelyezhető. A leereszthető rácsoknak több típusa létezik, ilyen a térd segítségével leengedhető; vagy komolyabb zárszerkezettel ellátott kiságy. A választásnál fontos szempont az általa nyújtott biztonság, a zárfunkciók alkalmazhatósága, a könnyed fel- és lecsukhatóság. Mindenképp érdemes az üzletekben kipróbálni a kezelhetőséget, ezáltal a termék minősége is könnyebben megállapíthatóvá válik.

Tippünk: A leereszthető rács nemcsak babakorban, de akkor is jól jön majd, ha gyermekünket elkezdjük önállóvá szoktatni, segítség nélkül keljen fel az ágyából, vagy menjen ki a mosdóba.

Utazó kiságy/járóka

Ezek a darabok nagyban megkönnyíthetik a szülők dolgát gyakori utazás, vagy a nagyszülőknél, vendégségben való tartózkodás esetén. Nagy előnyük, hogy

  • könnyen szét- és összeszerelhetőek,
  • kis helyen tárolhatóak és
  • egyszerűen hordozhatóak.

Az utazóágyak általában jó minőségű szintetikus anyagokból, egy könnyű fémszerkezetre erősített orkán és elaxtikus háló anyagok kombinációjából készülnek. Görgős, de fékezhető kerekeivel könnyen mozgathatóak de megbízhatóan stabiliak is. Újszülött kortól akár egészen kisgyermek korig kitartanak, ez természetesen csakis akkor garantált, ha a használói rendeltetésszerűen kezelik a mindennapok során.

Biztonság, kényelem és funkció

Az már kiderült, hogy a bababútorok fő alapdarabja mindenekelőtt a kiságy, a pelenkázó és a tároló kisszekrények előtt. Akármilyen típus lesz is alkalmas a gyermekszobába, a család életviteléhez, minden darabnak a legfőképp biztonságot, kényelmet és jó közérzetet kell biztosítania a kisbaba számára.
Tartsuk szem előtt: bármit is válasszunk, a kiságynak rendelkeznie kell átlátható oldalfelülettel, legyen az rácsos vagy hálós; és legalább két állítható magassági szinttel.
Természetesen minél újabb és drágább egy modell, annál több hasznos funkcióval van ellátva, mely megkönnyítheti a család mindennapjait. Az árak is nagyon széles skálán mozoghatnak, akár a kínálat, a többcsillagos árak mellett gyakran találkozhat az ember már 20-30.000 Ft közötti darabokkal is, melyek szintén rendelkeznek a szükséges alapfunkciókkal.

Reméljük, hogy szakértő kollégáink ötletei, véleménye segít majd a legmegfelelőbb kiságy megtalálásában. Boltunkban több száz féle kiságy kínálatunkról és az összes funkcióról természetesen személyesen is meggyőződhet minden szülő. 

Babavilag Gyermekáruház
4025 Debrecen, Nyugati út 5-7. (ingyenes parkoló az üzlet előtt és a belső udvarban); Tel: +36 52 452-046; +36 30 686-8672; Nyitvatartás: Hétfő-szombat 09:00-18:00

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére