Jelenlegi hely

Itt van a tél, itt van újra

A téli bőrápolás és a vitaminpótlás-táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Télen a bőrünknek két fronton is helyt kell állnia: a csípős hideget, szelet és a fűtött helységek, bevásárló központok száraz levegőjét is el kell viselnie.

A dúsabb, zsírosabb arckrémek, kéz- és lábápolók kívülről táplálják a bőrt, de a megfelelő folyadékfogyasztás ugyanilyen fontos – nyáron úton-útfélen felhívják a figyelmünket a folyadékpótlásra, télen hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, illetve a tiszta vizet cukros teákra, forrócsokira cserélni…Télen jólesik hosszasan fürdeni forró vízben, de egy gyors zuhanyzással többet használunk a bőrünknek – így ugyanis megmarad a lipidvédőréteg.

Kishazánk éghajlatából adódóan a szőlő-szilva-körte-sütőtök szezon után a déli gyümölcsökre érdemes átállni. A banánban rengeteg a triptofán – ez az alapvető aminosav az anyagcsere során szerotoninná alakul (a boldogságérzés egyik ingerületátvivője), így többek közt a téli depresszió leküzdésében is segít.

A citrusfélékben található C-vitamin fontosságával mindenki tisztában van. A narancs, citrom, mandarin mellett kiemelném viszont a grépfrútot, mely könnyíti az emésztést és zsírégető hatása van. A savanyú káposztának szintén magas a C-vitamin- és a rosttartalma is, tehát jótékony befolyása van az emésztésre. Kiváló C-vitaminforrás a csipkebogyótea is!

A D-vitamin a bőrben található előanyagából napfény hatására képződik. Télen alacsony a napsütéses órák száma, így a D-vitamin pótlásáról is gondoskodnunk kell, legkönnyebben hidegen sajtolt olajokból, májból, tojásból, tejtermékekből tudjuk felvenni.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, szóval érdemes az almát beépíteni az étrendünkbe ősztől tavaszig.

Már említésre került hogy a kevés napsütés télen, ezért (is) bíztatok mindenkit hogy használja ki azt a néhány órát és forró teás termosszal felvértezve töltsön minél több időt a friss levegőn!!!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Az idő mindig kevés, de 20 percet szánhatunk az egészséges, frissen készült ételre! Saláta, lepény, leves és egy desszert is jutott a végére ajánlónknak.
Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Képzeld el, milyen lenne, ha a gyerkőcöd kedvenc meséje egy varázslatos színházi élménnyé válna! Most itt a lehetőség, hogy együtt fedezzétek fel Maszat kalandjait élőben!
Válaszd a szezonálist!

Válaszd a szezonálist!

Korábban természetes volt, hogy a boltok polcain vagy a piacokon csak szezonális zöldségek és gyümölcsök közül választhattunk. A mai fogyasztói társadalmunkban viszont már elvárás, hogy januárban is kapható legyen eper vagy paradicsom. Persze hümmögünk az árakon, na és persze az ízeken….
Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére