Jelenlegi hely

A fruktóz-intoleranciáról „aszalt” formában

A fruktóz (gyümölcscukor, levulóz) a legédesebb ismert cukorféleség. A glükózhoz (szőlőcukor) hasonlóan fontos szénhidrát: a gyümölcsök nedvében, a mézben található nagy mennyiségben, az emberi szervezetben csak nyomokban van jelen, pl. vérben, spermában. A fruktózt a glükózhoz hasonlóan használja fel a szervezet, de a fruktóz lassabban növeli meg a vércukorszintet, ennek jelentős gyógyászati szerepe van. A fruktóz a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle, ezáltal csökkenthető az energiabevitel.

Az emésztést-felszívódást követően a fruktózt a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim glükózzá alakítja, a fruktóz-intoleráns emberek szervezetéből ez az enzim hiányzik. A betegség genetikai eredetű, tehát megelőzésre nincs mód, ritka betegségnek számít, 10-100.000 emberből egynél fordul elő.

Az első tünetek az anyatejes táplálás elhagyása után jelentkeznek: remegés, zavartság, kóros aluszékonyság, súlyosabb esetben görcsroham, kóma. Ha a fruktóz fogyasztása továbbra is fennáll, vese- és májkárosodás jöhet létre, ami sárgasághoz, hányáshoz, értelmi leépüléshez és növekedési zavarokhoz vezethet. A diagnózist több módon is felállíthatják: i) fizikális vizsgálattal (májmegnagyobbodás és sárgaság), ii) laboratóriumi vizsgálatokkal (alacsony vércukorszint, magas szérum húgysavérték, veseműködési zavarok), iii) májból történő szöveti mintavétellel, iiii) DNS-vizsgálattal (jelenleg kísérleti szakaszban). A betegség a fruktózmentes diétával kezelhető, ez a gyümölcsökben található fruktóz és fruktóztartalmú egyéb cukrok (pl. répacukor) teljes mellőzését jelenti. Sajnos a fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar (édesítő, ízfokozó, színezőanyag). Szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható: gyümölcslevek, szószok, konzervek, kekszek, cukorkák, stb. Ezek az élelmiszer összetevők kerülendők: fruktóz, gyümölcscukor, kukoricaszirup, gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirup, méz, invertcukor, juharszirup, juharcukor, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.

A legtöbb gyümölcsnek magas a fruktóztartalma, de van néhány mely mértékkel ugyan, de fogyasztható, pl. grapefruit, citrom, ribizli, szilva, sárga- és kajszibarack, kivi, eper, szeder, málna. Meglepő módon a zöldségek között is találunk magas fruktóztartalmút (sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér, cékla). Fontos: a zöldségeket, gyümölcsöket megéri párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalom!

Összefoglalva az idejében felfedezett fruktóz-intolerancia ugyan nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő diétával kezelhető és jó életminőség érhető el!

Utószó: ha felmerül fruktóz-intolerancia gyanúja, semmiképp se próbáljuk magunkat gyógyítani! Kérjünk beutalót a háziorvosunktól és keressük fel a legközelebbi gasztroenterológiai szakrendelést! A saját vagy családtag/barát „szakállára” kezdett diéta valótlan eredményeket adhat, nehezítve a szakemberek dolgát!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!

 

Fotók: pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Képzeld el, milyen lenne, ha a gyerkőcöd kedvenc meséje egy varázslatos színházi élménnyé válna! Most itt a lehetőség, hogy együtt fedezzétek fel Maszat kalandjait élőben!
Válaszd a szezonálist!

Válaszd a szezonálist!

Korábban természetes volt, hogy a boltok polcain vagy a piacokon csak szezonális zöldségek és gyümölcsök közül választhattunk. A mai fogyasztói társadalmunkban viszont már elvárás, hogy januárban is kapható legyen eper vagy paradicsom. Persze hümmögünk az árakon, na és persze az ízeken….
Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére