Jelenlegi hely

Kert piac - Az első környezettudatos vásár

Időpont: 2020. október 31. szombat 11.00 óra
Helyszín: Debrecen, Alternatív Közösségek Egyesülete

Az, ami ma trendi é új, mint a természetes alapanyagok, a házipraktikák, a csomagolásmentes vásárlás, a hulladékmentes élet, a ruhatárunk vigyázva őrzése vagy a hosszú életű tárgyak használata, mind csupán újrafelfedezése annak, amit mamáink és az övéik képviseltek.

A Kert Piacon természetes alapanyagokkal, egészséges, háztáji enni- és innivalókkal, környezettudatos, mindennapokban szükséges termékek széles palettájával találkozhatsz OKTÓBER 31-én is. 

Mi és az árusaink hálásak vagyunk azért, mert elődjeink ránk hagyományozták az igényt erre az életminőségre, és megosztották ezeket a tudásokat. Reméljük, hogy mind többen fedezitek fel az egyszerűbb, mégis tartalmasabb élet kisebb - nagyobb praktikáit - akár velünk vagy általunk is.

Görgess lejjebb, és ismerd meg a Töklámpás történetét!

Október 31-én ünneplik a Halloweent, ami ősi kelta hagyományokból alakult ki: a régiek úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és holtak világa között. Ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ijesztő jelmezekbe bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak, amikbe egész este égő gyertyát helyeztek.

A töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög - aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

Egészségügyi biztonságunkat szem előtt tartva a következőkre szeretnénk felhívni a figyelmet:

  • a vásár ideje alatt az ajkakat és orrot eltakaró maszk viselése mindenkire nézve kötelező.
  • a vásár különböző pontjain kézfertőtlenítő berendezéseket helyezünk el, belépéskor ennek használata kötelező.
  • kérjük, hogy igyekezzetek tartani a megfelelő távolságot a standoknál.
  • amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, illetve fennáll a vírusfertőzés gyanúja, arra kérjük kedves látogatóinkat, hogy maradjanak otthon.

Ti és mi is csak ennyit tudunk tenni... ezért még ha kicsit kényelmetlen is olykor a maszk viselése, talán mégis kibírjuk annak érdekében, hogy biztonságosan tudjuk magunkat és egymást. 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Ugrás az oldal tetejére